Hoe maak je zelf een broek of rok korter?

Hoe maak je zelf een broek of rok korter? Gebeurt jou dit ook regelmatig? Je past allerlei nieuwe broeken (of rokken) in een winkel, maar ze zijn vaak te lang. Sommige broeken zijn er maar in één lengtemaat, wat betekent dat die nieuwe broek korter gemaakt moet worden. Dit korter maken, of inkorten, bieden veel winkels als betaalde service aan hun klant. Maar als je thuis een naaimachine hebt, is niets makkelijker dan zelf je broek inkorten! Het scheelt je geld en het is zo gebeurd. Hoe maak je zelf een broek of rok korter? De ene persoon heeft langere benen dan de ander. Bij het kopen van broeken zijn er vaak verschillende lengtematen verkrijgbaar. Echter, sommige merken spijkerbroeken of pantalons (en rokken) hebben maar één lengtemaat.

Bij mensen met korte benen moet het kledingstuk korter gemaakt worden. Veel winkels bieden deze service, tegen betaling, aan. Maar wat is nu leuker en goedkoper dan wanneer je dit gewoon zelf kunt? Ben je een beetje handig met de naaimachine, dan is dit werkje in een half uur gedaan.

Wat heb je nodig voor het korter maken van een broek of rok?

Het enige wat je nodig hebt voor het inkorten van een kledingstuk zijn:
 • een schaar
 • een naaimachine
 • garen die passen bij de kleur van de kleding
 • spelden
 • een meetlint
Daarnaast is het handig als de persoon voor wie het kledingstuk is ook even tijd heeft om de broek of rok aan te trekken.

De werkwijze

 1. Allereerst is het belangrijk dat je weet hoe kort het kledingstuk moet worden. Dit kun je alleen goed meten door degene voor wie het is, het kledingstuk aan te laten trekken.
 2. Meet daarna met een meetlint hoeveel centimeter er vanaf moet. Je kunt ook een speld op die hoogte steken. Het kledingstuk mag weer uitgetrokken worden.
 3. Houd nu rekening met 1,5 cm werkruimte voor de zoom. Moet de broek bijvoorbeeld 8 centimeter korter, dan haal je straks 6,5cm van de stof af.
 4. Trek eventueel met speciaal krijt voor kleding lijntjes op de stof op (in dit voorbeeld) 6,5 cm vanaf de onderkant van het kledingstuk. Doe dit op verschillende plaatsen.
 5. Knip nu over de krijtlijnen de stof af
 6. Vouw de zoom dubbel om (de afgeknipte rand is nu zo gevouwen dat deze niet meer zichtbaar is) en zet deze vast met spelden. Probeer gelijkmatig te werken, dus dat de zoom op alle plekken even groot is.
 7. Stik met je naaimachine in een rechte stiksteek de zoom vast. Probeer dit zo dicht mogelijk bij de bovenste rand van de zoom te doen. Let op welke kleur garen je gebruikt. Tip: kijk met welke kleur de andere naden van het kledingstuk zijn genaaid en probeer hier een soortgelijke kleur voor te vinden. Lukt dit niet, neem dan de kleur van de broek als uitgangspunt voor je garenkleur.

Belangrijk: wanneer je een broek korter maakt, controleer dan voordat je gaat omzomen of de pijpen even lang zijn.

Wanneer kun je deze techniek nog meer gebruiken?

De techniek van het korter maken van een kledingstuk is ook bij andere projecten te gebruiken:

Korter maken van gordijnen

Ook hier meet je hoeveel centimeters van de stof af moeten. Alleen bij het omzomen houd je rekening met een veel grotere zoom. Tevens zijn sommige zomen van gordijnen verstevigd met vlieseline. Als dit ook zo is bij jouw gordijnen, dien je eerst een strook vlieseline op je zoom te strijken alvorens je gaat spelden en naaien.

Een zoom in een kledingstuk naaien

Bij een zelfgemaakt kledingstuk naai je de zoom op dezelfde wijze als bij het korter maken van een kledingstuk.

Een losgelaten zoom herstellen

Als een zoom is losgelaten, vouw je deze om en naai je deze weer vast. Ook hierbij hou je rekening met de vouwruimte en naai je met dezelfde kleur garen als waar de zoom al mee was genaaid.

Kortom, het korter maken of inkorten van kledingstukken is iets wat ook beginnende naaisters prima zelf kunnen. Het is een klusje wat zo gedaan is. Daarnaast scheelt het je geld. Succes met het inkorten van je kledingstuk!
© 2014 - 2024 Cato, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf een rolgordijn maken en ophangenZelf een rolgordijn maken en ophangen is een eenvoudige klus. Als je het juiste rolgordijn hebt uitgezocht in de winkel…
Bijlagen als oplossing voor een cv langer dan twee A4Bijlagen als oplossing voor een cv langer dan twee A4De lengte van twee A4 voor een cv is een richtlijn, je cv mag korter of langer zijn. Helaas zijn er nog steeds mensen di…
Teksten inkorten: hoe kort ik mijn tekst in?Teksten inkorten: hoe kort ik mijn tekst in?Je bent lekker aan het typen voor een werkstuk of verslag. Je bent goed aan het werk en bent bijna klaar. Dan zie je het…
Inkorten van een fietskettingInkorten van een fietskettingRegelmatig onderhoud van uw fietsketting, versnellingskabels en derailleur levert een heleboel extra fietsplezier op. Ni…
Bronnen en referenties
Cato (83 artikelen)
Laatste update: 29-01-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.