Contoursnijden met elke snijplotter

Contoursnijden kan met vrijwel elke snijplotter, er zijn daarvoor diverse mogelijkheden beschikbaar. Dit kan bij sommige apparaten automatisch en bij anderen alleen met behulp van speciale software. Heel vaak kan je met wat geduld en handigheid contoursnijden met je eigen snijplotter, ook al is deze er niet voor geschikt volgens de fabrikant.

Wat is contoursnijden?

Contoursnijden is het uitsnijden van een vorm langs een eerder geprinte afbeelding, meestal op stickermateriaal. Dit kan een simpele rechthoek of vierkant zijn, maar elke willekeurige vorm is mogelijk. Het precies op de lijn snijden is mogelijk, maar meestal wordt er een stukje van de print weggesneden, om witrandjes te voorkomen. Het contoursnijden wordt door de diverse fabrikanten anders benoemd: OPOS, AAS, gealigneerd snijden, snijden met behulp van een laserpointer of laseroog.

Normaal gesproken kan je alleen contoursnijden als de snijplotter en de software ervoor geschikt is, maar er zijn mogelijkheden als je deze functie af en toe nodig hebt, maar geen geld om een andere machine of software aan te schaffen.

Hoe werkt het automatisch contoursnijden?

Het materiaal wordt geprint vanaf een rol of op een vel en voorzien van bepaalde markeringstekens. Meestal een paar kruisjes of blokjes, maar soms ook een streepjescode of QR-code. Het moet wel een code zijn die de snijplotter begrijpt, anders werkt het niet. Dat kan per snijplotter verschillend zijn, in de handleiding staat wat hiervoor nodig is.

Er zijn ook printers die kunnen contoursnijden direct na het printen, dan hoeft het materiaal niet herladen te worden. Dat is de meest automatische manier. Maar als de print eerst ter bescherming nog gelamineerd moet worden, of de inkt moet eerst nog goed drogen, dan wordt het materiaal vaak herladen in de machine.

Het materiaal wordt in de snijplotter geladen, deze leest de code, of zoekt de punten / paskruizen op. Daarna kan de gewenste snijvorm vanuit de computer worden gestuurd, zodat deze op de goede plaats wordt uitgesneden. Nu is de sticker klaar voor verdere verwerking.

Softwarematig contoursnijden

De print wordt na het printen in de snijplotter geladen en de markeringstekens moeten handmatig worden opgezocht door middel van het softwarematig bewegen van de snijkop en het materiaal. Staat de kop bij zo'n punt, dan wordt dat punt opgeslagen door de software en kan dan bepalen hoe scheef de print in de machine zit. Blijft dat binnen de perken, dan kan de de snijvorm softwarematig eenzelfde hoek gedraaid worden en gesneden worden.
Grootste verschil met automatisch is dat de punten niet automatisch worden opgezocht; dit kost wat extra tijd.

Handmatige manier

Op sommige snijplotters zit helaas geen mogelijkheid tot (semi-)automatisch contoursnijden. Vaak is het met wat geduld wel mogelijk om met zo'n apparaat toch te kunnen contoursnijden. Het grootste probleem is het goed recht inladen van het geprinte materiaal. Daarvoor zijn een aantal hulpmiddelen te gebruiken, zodat het inladen recht verloopt.

Het makkelijkst is het om rondom de print een paar vierkante blokjes te printen van ongeveer een centimeter breed en hoog. Let erop dat de blokjes minstens een centimeter van de print af staan, dat is makkelijker met werken. De blokjes moeten wel recht naast elkaar en onder elkaar staan in het te printen ontwerp.

Plaats na het printen het rechterblokje, net naast het geleiderolletje aan de rechterkant op de snijplotter. Kijk naar links en plaats het linkerblokje op dezelfde manier bij het linker geleiderolletje. Doe de rolletjes naar beneden en test of de print goed recht zit in de snijplotter, dit doe je door het materiaal rustig door te laten lopen naar de laatste blokjes.

Kom je dan goed uit, zonder dat de print verloopt, dan kan je door naar de volgende stap. Is dat niet het geval, laadt dan de print opnieuw en test nogmaals.

Zit de print nu goed, zet dan de snijkop bij het eerste blokje aan de linker of rechterkant, net wat voor deze snijplotter de beginpositie is en stel bij dit blokje het HOME-point in. Dat is het punt waar de snijplotter straks begint met snijden. Selecteer in het snijpakket de vier blokjes en laat deze snijden. Als het goed is, zijn nu alleen de vier blokjes netjes uitgesneden. Is dat niet het geval, corrigeer dan de beginpositie van de snijkop test nogmaals. Een beetje ernaast hoeft geen probleem te zijn, als je er in het ontwerp rekening mee hebt gehouden.

Zijn de vier blokjes goed uitgesneden, selecteer dan de echte vorm tezamen met de vier blokjes. Als dat gesneden is, kan de print uit de snijplotter worden gehaald, het resterende materiaal verwijderd worden en is de sticker klaar voor gebruik. De handmatige verwerking kost het meeste tijd, maar kan op vrijwel elke snijplotter gedaan worden. Moet er vaker contour gesneden worden, dan is het wellicht raadzaam om een andere snijplotter aan te schaffen.
© 2015 - 2024 Vier, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kan je maken met behulp van een snijplotter?Soms is het gewoon handig om zelf leuke verpakkingsdoosjes te snijden, of leuke stickers om de boel wat op te fleuren. D…
Een snijplotter, wat kan je ermee?Wat is een snijplotter en wat kan je ermee doen? In dit artikel wordt uit de doeken gedaan hoe een snijplotter werkt en…
Aanschaf laser printer. Waar let je op bij het kopen?De aanschaf van een laser printer lijkt een vrij makkelijke keus. Er zijn immers ontzettend veel laser printers op de ma…
Verwijder uw rimpels met lasertherapieVerwijder uw rimpels met lasertherapieRimpels verwijderen is nog nooit zo gemakkelijk geweest. Eén van de beste methodes om dit te doen is via lasertherapie.…

Het herkennen van valse gouden muntenAl eeuwen lang worden er gouden munten geslagen, die vervolgens of gebruikt worden in het betalingsverkeer of verzameld…
Het zelf maken van etherische oliënHet zelf maken van etherische oliënEtherische oliën kunnen het lichaam helpen om de doorstroming van lucht beter te laten verlopen. Daardoor kan men beter…
Vier (6 artikelen)
Gepubliceerd: 08-04-2015
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.