Schrijftips: 7 onderwerpen voor schrijvers zonder inspiratie
Als hobbyschrijver heb je het doorgaans: de pen en het papier staat klaar, een muziekje staat op en je hebt net een warme kop thee gezet. Maar de inspiratie blijft afwezig. In professionele termen noemen we een dergelijke langdurige creatieve blokkade een writer's block. Voor hobbyschrijvers is het echter vaak zo dat de inspiratie niet op het juiste, geplande moment wilt vallen. Voor meer inspiratie worden 7 onderwerpen genoemd waarover altijd geschreven kan worden als opstapje voor het grote creatieve werk.
Inhoudsopgave
Dromen
In dromen gebeuren de raarste dingen. Daarbij hebben dromen altijd een verhaallijn en zijn er mysterieuze aspecten die moeilijk te bevatten zijn. Juist daarom is het een goede oefening om te proberen een droom te beschrijven. Let daarbij vooral op de kleuren, de personages, de gevoelens en alle vreemde aspecten die dromen eigen zijn. Dromen zijn ook vaak een goede inspiratiebron voor gedichten, beeldgedichten en strips omdat ze zeer beeldend zijn.
Ideeënlijstjes
Een geweldige manier om van een inspiratieblok af te komen en tegelijkertijd je algemene creativiteit te versterken is door middel van ideeënlijstjes. Hierbij maakt het niet uit wat voor onderwerp je kiest. Het kan zijn ''10 ideeën om mijn vriendin te verassen'', ''10 fantasiedieren'', ''10 fabels'' of ''10 ideeën om mijn algemene welzijn te verbeteren.''
Belangrijk is wel dat je minstens 10 ideeën bedenkt. Bij minder zal het te makkelijk gaan. Na 7 ideeën wordt het pas echt moeilijk en bedenk je de meest bizarre maar ook meest creatieve ideeën. Dit is erg leuk om te doen en 1 op de 100 ideeën is vaak zeer goed. Als je dit elke dag volhoudt zal dit je iedere tien dagen één goed idee opleveren.
Boeken samenvatten
Heb je net een goed boek gelezen? Probeer het samen te vatten. Dit zal moeilijker blijken dan gedacht. Het is lastig om een boek van 300 pagina's op drie bladzijden uiteen te zetten. Door een boek samen te vatten zal je het beter verwerken en zal je de inhoud beter onthouden. Daarnaast zal je vaak iets van de schrijfstijl, woordgebruik of onderwerpen van de schrijver al dan niet bewust overnemen.
Recensies schrijven
Iedere dag beleef je wel wat of gebruik je iets wat je kan recenseren. Allereerst denk je natuurlijk aan boeken, films, concerten en theaterstukken. Hiernaast is het zeer gebruikelijk om restaurants te recenseren. Het is echter ook mogelijk om alledaagse gebruiksvoorwerpen te recenseren, zoals voedingswaren, badartikelen en warenhuizen. Door deze uitgebreid te recenseren ga je specifieker naar het leven kijken. De creativiteit zal groter worden omdat je iets zinnigs over het beleefde zal schrijven. Daarnaast kan je geld verdienen met je recensies. Door op websites zoals Infonu, Plazilla of Ciao-shopping de recensies te publiceren kan je op den duur flink wat inkomsten verwerven met je hobby.
De omgeving omschrijven
Dit is ook een goede oefening voor een schrijver die geen schrijfwaar bij zich heeft of voor schrijvers op reis. Probeer de omgeving waarin je je op dat moment bevindt in je hoofd of op papier te omschrijven. Let dan op alle zintuigen, de kleuren en de gevoelens die de omgeving creëert. Wanneer er andere mensen in de ruimte aanwezig zijn kan je niet alleen hun uiterlijk beschrijven maar ook naar hun gevoelens gissen of het effect van de personen op de omgeving omschrijven: de schaduwen, de sfeer en de drukte die de mensen teweegbrengen.
Een kort verhaal of een gedicht overschrijven
Iets overschrijven? Maar dat is toch juist niet creatief? Dat lijkt inderdaad een goed punt maar in zekere zin kan je wel degelijk je creativiteit versterken door over te schrijven. Neem een passage van een boek van een van je favoriete schrijvers. Let, terwijl je de woorden van de schrijver overneemt op de zinsstructuren, het woordgebruik, het tempo en de stijl van de zinnen. Wanneer je de woorden van hem of haar overneemt zal het voor je hersenen lijken alsof je deze zelf produceert. Op deze manier neem je iets mee van de schrijfstijl van de desbetreffende schrijver wat je vervolgens weer kan incorporeren in je eigen stijl.
Ideeën uitwerken
Eerder hebben we het al gehad over ideeënlijstjes. Wanneer je een paar goede, of redelijke, ideeën hebt kan je ervoor kiezen deze uit te werken. Dit hoeft niet tegelijk te betekenen dat je deze daadwerkelijk uit gaat voeren. Het helpt echter om al de eerste stappen hiervan onder de knie te krijgen. Omschrijf het idee wat duidelijker, stel vragen over het idee, beantwoord ze en beschrijf indien van toepassing de uitvoerwijze van het idee. Hierdoor maak je een begin met het uitwerken van ideeën, een belangrijke vaardigheid die je nodig zal hebben wanneer je na al deze oefeningen meer dan genoeg ideeën hebt om over te schrijven!