nieuws uitgelicht

De Bassie en Adriaan hype, nu ook als challenge!

De Bassie en Adriaan hype, nu ook als challenge! Bassie en Adriaan zijn hartstikke beroemd in Nederland, maar dankzij een hype nu over heel de wereld! Matthijs liet zijn Amerikaanse vriend Adrian het liedje van Bassie en Adriaan horen, waarna Adrian het begon te zingen. Nu proberen mensen vanuit heel de wereld het liedje te zingen. Er is zelfs een Bassie en Adriaan Challenge gestart om geld op te halen voor goede doelen.

Wat is de Bassie en Adriaan hype?

De nieuwste hype op het internet is sinds begin september 2014 de ‘Bassie en Adriaan hype’! Bij deze hype is het de bedoeling dat je het liedje van Bassie en Adriaan zingt. Het speciale aan deze hype is dat mensen over de hele wereld het liedje in het Nederlands proberen te zingen.

De tekst van het liedje gaat als volgt:
Hallo vriendjes en vriendinnetjes, we komen er weer aan.
Hallo vriendjes en vriendinnetjes, 't is Bassie en Adriaan!

Wie zijn Bassie en Adriaan?

Bassie en Adriaan is een Nederlands artiesten duo dat bekend werd via de gelijknamige kinderserie “Bassie en Adriaan”. Bassie (Bas van Toor) en Adriaan (Aad van Toor) hebben samen 132 afleveringen gemaakt van de serie. Bas speelt een clown in een rood geruit pak en een groene broek. Aad kroop in de rol van een acrobaat met een blauwe blouse. Maar, de broers speelden een dubbelrol: Bas speelde een tijd ook de rol van de boef ‘Vlugge Japie’. Aad heeft een tijdje de ‘Baron van Neemweggen’ gespeeld. Bassie en Adriaan beleefden in hun serie allerlei spannende avonturen.

Bassie (rechts) en Adriaan (links) / Bron: TROS, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bassie (rechts) en Adriaan (links) / Bron: TROS, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Hoe is de Bassie en Adriaan hype ontstaan?

Matthijs Tasselaar (20) is een Nederlandse student die op dit moment in Amerika studeert. Hij heeft een kamergenoot die Adrian Stelmach (20) heet. Matthijs noemde Adrian al jaren ‘Adriaan’. Toen Adrian wilde weten waar die naam vandaan kwam, liet Matthijs hem het liedje van Bassie en Adriaan aan hem horen. Matthijs kon echter alleen een karaoke versie vinden, waardoor Adrian zelf mee ging zingen met de tekst. Dit ging natuurlijk wat stroef, aangezien Adrian geen Nederlands kan. Matthijs filmde zijn kamergenoot en zette het filmpje op internet. Een dag later was het meer dan 170.000 keer bekeken. Over de hele wereld gingen mensen Adrian nadoen, door ook het Nederlandse liedje te zingen.

Matthijs en Adrian krijgen een gastrol

Via Privé van Telegraaf TV liet Bas van Toor weten dat de twee jongens die de hype zijn begonnen, Matthijs en Adrian, een gastrol krijgen in de aankomende film van Bassie en Adriaan. De nieuwe film heet "De Neefjes van Bassie & Adriaan". In de film worden Bassie en Adriaan gekidnapt. Neefjes Franky en Christiaan gaan hun ooms redden. Meer informatie over deze film is te vinden op www.deneefjes.nl.

De oproep van Dumpert

De hype spreidde zich onder andere snel uit door de Nederlandse website ‘Dumpert.nl’. Zij gaven de lezers van de website op 7 september 2014 het karaoke clipje van Bassie en Adriaan met de oproep om allemaal een buitenlands vriendje of vriendinnetje uit te nodigen om dit Nederlandse liedje zingen (dus in het Nederlands!). Al snel doken er erg veel filmpjes op vanuit heel de wereld: vanuit China, Malta, Taiwan, Italië, Brazilië, Verenigd Koninkrijk, Turkije, Australië, enzovoort!

Reactie van Bassie en Adriaan op de hype

Aangezien de hype zich erg snel verspreidde, hebben Bassie en Adriaan het natuurlijk ook mee gekregen! De woordvoerder van de mannen, Sjef Scholte, vertelde dat ze enorm vereerd zijn met hun internationale succes. “Ze hebben alle buitenlandse filmpjes met veel plezier bekeken en ze vonden het fantastisch. Dit is een geweldige bekroning op hun lange carrière, want het bewijst dat het oude materiaal van weleer nog steeds werkt.”

Bassie kondigde aan dat de beginners van de hype, Matthijs en Adrian, een gastrol krijgen in de nieuwe Bassie en Adriaan film.  / Bron: Hullie, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bassie kondigde aan dat de beginners van de hype, Matthijs en Adrian, een gastrol krijgen in de nieuwe Bassie en Adriaan film. / Bron: Hullie, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Bassie reageerde onder andere in de Coen en Sander show, van 3FM. Hij was erg verrast dat er zo snel zo veel filmpjes werden gemaakt.

Aan RTL Boulevard vertelde Bas: "Mijn dochter belde gelijk vanaf kantoor gisteren: pa, wat er nou aan de hand is... Jullie schijnen acht miljoen hits te hebben op Youtube! Toen brak de hel natuurlijk los."

Ook zijn broer, Aad, reageerde op de hype: "Ik zit nog niet op Facebook, maar mijn vrouw heeft wel een account, en die krijgt achter elkaar mailtjes erover.

Natuurlijk wilden Bassie en Adriaan zelf ook meedoen aan de Bassie en Adriaan hype! Daarom zongen zij samen (Adriaan via een internet verbinding) hun eigen liedje nog een keer!De Bassie en Adriaan-Challenge

Na het grote succes van de Ice Bucket Challenge, probeerde het ‘Evers staat op team’ van 538 een nieuwe challenge op te zetten. Je raadt het al: de ‘Bassie en Adriaan challenge’! De bedoeling is dat je het liedje van Bassie en Adriaan zingt, waarna je iemand nomineert. Dit moet je natuurlijk filmen en uploaden op een site zoals Facebook. Natuurlijk zit er aan deze challenge ook een goed doel vast, maar, het goede doel mag je zelf kiezen! Zodra de persoon die je genomineerd hebt ook het liedje zingt, moet jij geld doneren aan een goed doel, zoals het WNF, het Rode Kruis, de Cliniclowns, enzovoort.

Edwin Evers en zijn team nomineerden Humberto Tan. Wanneer hij het liedje ook zingt, zal het Evers staat op team 250 euro doneren aan hun gekozen doel: de CliniClowns.

Wil je zelf ook meedoen? Dat kan via social media met: #BassieAdriaanChallenge.

En om passend af te sluiten:
Dag vriendjes, dag vriendinnetjes, dat was het dan al weer. Dag vriendjes, dag vriendinnetjes, tot de volgende keer maar weer!
© 2014 - 2024 Tmaar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bassie en Adriaan: de tv-showsBassie en Adriaan: de tv-showsWie kent ze niet? De clown met de rode neus en de acrobaat met de blauwe blouse. Menig kind is opgegroeid met de avontur…
Renaissancecomponist Adriaan WillaertRenaissancecomponist Adriaan WillaertDe renaissance, letterlijk 'hergeboorte' was een cultuurperiode die ongeveer te plaatsen is tussen 1400 en 1600. Een per…
Ik kom terug – Adriaan van DisrecensieIk kom terug – Adriaan van Dis‘Ik kom terug’ is een roman van Adriaan van Dis. De schrijver hoorde in de laatste maanden van het leven van zijn moeder…

Het verzamelen van typemachinesHet verzamelen van typemachinesOude typemachines roepen bij velen een nostalgische blik naar het verleden op; de karakteristieke ping als het einde van…
Schrijftips: 7 onderwerpen voor schrijvers zonder inspiratieSchrijftips: 7 onderwerpen voor schrijvers zonder inspiratieAls hobbyschrijver heb je het doorgaans: de pen en het papier staat klaar, een muziekje staat op en je hebt net een warm…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: TROS, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Aankondiging gastrollen door Bas van Toor: http://www.telegraaf.nl/tv/prive/overig/23073911/__Jongens_Bassie___Adriaan-hype_in_film__.html
  • Het verhaal achter de hype en de reactie van Scholte: http://www.telegraaf.nl/binnenland/23068220/__Adrian_achter_Bassie-hype__.html
  • Meer informatie over Bassie en Adriaan: http://nl.wikipedia.org/wiki/Bassie_en_Adriaan
  • Reactie Aad en Bas: http://www.nieuws.nl/entertainment/20140910/Bassie-Adriaan-bedolven-onder-reacties-door-hype
  • Site met een heleboel filmpjes: http://www.comedycentral.nl/nieuws/57858-de-internationale-dumpert-bassie-adriaan-hype
  • Afbeelding bron 1: TROS, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Hullie, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Tmaar (47 artikelen)
Gepubliceerd: 13-09-2014
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.