Ideeën en materialen om zelf surprises en cadeaus te maken

Elk jaar is het weer een opgave om voor speciale gelegenheden zoals kerst, sinterklaas en verjaardagen een leuk en origineel cadeau of surprise te bedenken en te maken. Hier zijn een aantal ideeën voor de te gebruiken materialen en wat je er mee kunt maken.

Ideëen met Styropor

Styropor is een soort piepschuim dat verkrijgbaar is in allerlei vormen en maten, denk bijvoorbeeld aan bolvormen, vierkante vormen, ringen, schijven, etc. Styropor is een goed materiaal ook om te verven of te beplakken met andere materialen. Je kunt ze afzonderlijk gebruiken of in combinatie met elkaar om zo leuke objecten te maken. Een paar ideeën:
  • Hamburger: gebruik een Styropor bol en één of twee styropol schijven. Snijdt de bol doormidden en verf deze lichtbruin. Dit zijn de twee brood-helften. Verf de schijven rood (tomaat) en/of groen (sla) en/of donkerbruin (vlees).
  • Angry Bird: Gebruik een groter formaat Styropor bol. Zoek eventueel op internet een plaatje van een Angry Bird. Verf volgens het plaatje de Angry Bird rood / geel en gebruik eventueel schuimrubber voor de snavel/ogen/wenkbrauwen/voeten.

Schuimrubber

Schuimrubber is dik rubberachtig materiaal dat in veel verschillende kleuren en formaten te verkrijgen is. Schuimrubber is makkelijk te gebruiken om mee te knippen en om op allerlei materialen vast te plakken. Je kunt hiervoor een normale hobby of knutsellijm gebruiken. Je kunt via internet afbeeldingen en vormen zoeken van een bepaald object/dier/figuur. Trek deze figuren over op het schuimrubber en knip het uit. Schuimrubber is stevig materiaal en zal dus niet snel kapot gaan.

Mod Podge

Mod Podge is een lijm en vernis in één en is vooral geschikt voor decoupage projecten. Er zijn drie verschillende Mod Podge soorten verkrijgbaar:
  • Mod Podge gloss
  • Mod Podge Mat
  • Mod Podge Decoupage vernis

Kies bijvoorbeeld een afbeelding of patroon uit papier/stof/servetpapier en bevestig deze met de Mod Podge op de gewenste ondergrond. Ga nu met de Mod Podge en een kwast over de afbeelding en laat dit een tijdje drogen. Eventueel kun je dit nog een keer herhalen om een dikker laagje vernis te krijgen op je afbeelding. Je kunt ook meerdere afbeeldingen / patronen over of naast elkaar plakken en deze met Mod Podge te beschilderen. Dit geeft een leuk en speels effect. Een paar ideeën voor een cadeau of surprise met Mod Podge:
  • Maak een schilderij waarvan een decoupage rand/lijst is gemaakt met Mod Podge of wellicht kun je een schilderij maken waarvan de afbeeldingen met Mod Podge beschildert zijn en dit een mooi laagje vernis krijgt.
  • Maak met decoupage/Mod Podge een mooie rand langs een spiegel
  • Beplak een doos naar keuze met decoupage/Mod Podge en transformeer de doos in een leuk juwelendoosje of een make-up doosje.
Voor meer informatie over Mod Podge als product, lees dit artikel: Mod Podge - een must voor de hobbyist

Acrylverf en plakkaatverf

Deze soorten verf kun je op vrijwel elk oppervlak aanbrengen en is verkrijgbaar in veel kleuren. Je kunt natuurlijk ook kleuren met elkaar mengen. Gebruik hierbij acrylverf voor kleinere oppervlakken en de plakkaatverf voor de grotere oppervlakken.

Crêpepapier

Crêpepapier is heel dun papier en is beschikbaar in veel (vooral felle) kleuren. Het papier is makkelijk te vouwen, vormen, knippen en scheuren. Gebruik bij crêpepapier nooit teveel lijm omdat het papier, wanneer het vochtig wordt, snel scheurt en ook kan afgeven qua kleur op de ondergrond ervan. Omdat crêpepapier verkocht wordt in brede rollen, kan het goed gebruikt worden om grotere oppervlakken mee te bedekken.
© 2013 - 2024 Esthercita79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verassend creatieve Sinterklaas surprisesVerassend creatieve Sinterklaas surprisesHet is alweer bijna Sinterklaas. En dat betekent niet alleen kadootjes maar ook het maken van surprises! Voor sommigen e…
Mod Podge een must voor de hobbyistMod Podge is een speciale lijm die je ook als afdichtmiddel of als een soort finish (afwerking) kunt gebruiken. Er zijn…
Zes handige websites voor SinterklaasavondHet vieren van de verjaardag van Sinterklaas gaat vaak gepaard met de nodige stress. Er moeten allerlei cadeaus en lekke…
Tips voor een originele sinterklaas surpriseTips voor een originele sinterklaas surpriseSinterklaas komt er alweer aan, dus is het weer tijd om originele, grappige en leuke surprises te maken. Je wilt de ande…

Voormalig kampioen Jan Zwijsen en zijn danscentrumVoormalig kampioen Jan Zwijsen en zijn danscentrumElke grotere plaats heeft wel een of meer dansscholen. Hoewel de meesten worden geleid door zeer bekwame dansleraren zij…
Nieuwe hobby? Denk eens aan glas graverenWie kent het niet? Het gegraveerde glas. Altijd een leuk cadeau om te geven voor een verjaardag, jubileum of een geboort…
Bronnen en referenties
  • www.pipoos.nl
  • www.wikipedia.nl
Esthercita79 (271 artikelen)
Laatste update: 22-02-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.