Voormalig kampioen Jan Zwijsen en zijn danscentrum

Voormalig kampioen Jan Zwijsen en zijn danscentrum Elke grotere plaats heeft wel een of meer dansscholen. Hoewel de meesten worden geleid door zeer bekwame dansleraren zijn dat niet allemaal voormalige kampioenen. Wel is dat het geval bij Danscentrum Zwijsen dat bestaat sinds 30 januari 1999. Volgens velen is dat de beste Nederlandse dansschool. Danscentrum Zwijsen biedt talrijke danscursussen aan met voor elk wat wils. Ook zijn de lessen gericht op allerlei leeftijden. Bijzonder is dat danscentrum Zwijsen ook wedstrijddansers opleidt.

Wereldkampioen all-round Jan Zwijsen

Jan Zwijsen dankt zijn bekendheid vooral aan de tijd dat hij wereldkampioen all-round danser was op het gebied van het zogenaamde stijldansen. Samen met zijn zus Mirjam Zwijsen haalde hij triomfen in jaren die al weer enige tijd achter hem liggen maar velen niet vergeten zijn. De talrijke bokalen en andere blinkende aandenken die de bovenzaal van zijn danscentrum sieren zijn de stille getuigen van de vele overwinningen.

Fantastic 4

Danscentrum Zwijsen is trots op het lessenaanbod van de Fantastic 4. Die vier soorten lessen bestaan uit:
  1. Kinderdans
  2. Hiphop
  3. Zumba fitness
  4. Stijldansen

Kinderdans

Beweegkriebels

Deze cursus bestaat uit een gevarieerd lesprogramma voor kinderen van 2 of 3 jaar samen met een ouder. Gedurende 30 minuten worden dansjes uitgevoerd en beweegspelletjes gedaan. De muziek die daarbij klinkt is bijvoorbeeld van K3 waar de meeste kleintjes dol op zijn en die hen inspireert tot veel creativiteit onder leiding van een enthousiaste docente.

Miniswing

Tijdens deze cursus dansen en bewegen kinderen van 4 tot en met 6 jaar op verschillende muziekstijlen.

ZumbAtomic

Kinderen van 7 tot en met 11 jaar gaan zich te buiten aan een explosie van muziek, dans en energie.

Kidswing (stijldansen)

Eveneens voor de leeftijdsgroep van 7 tot en met 11 jaar is deze dansvorm bedoeld.

Hiphop

Verschillende leeftijdsgroepen

Dansprogramma’s op tv zijn tegenwoordig zeer populair en een inspiratiebron voor velen. Speciaal voor kinderen en jeugdigen van 7 tot en met ? jaar zijn er danscursussen die bestaan uit een mix van popping, streetdance en hiphop. De kinderen en jeugdigen worden daarvoor op leeftijd ingedeeld.

Wedstrijdtraining

Naast de gewone hiphop lessen zijn er ook mogelijkheden voor wedstrijdtraining voor kinderen die zich alleen of in een groep willen voorbereiden op regionale of landelijke wedstrijden.

Speciale hiphopmogelijkheid

Een derde speciale hiphopmogelijkheid is voor kinderen met ADHD of ander gedrag dat een beetje buiten de boot valt.

Zumba fitness

Fitnessvorm

De laatste jaren is zumba zeer populair geworden. Zumba is eigenlijk een fitnessvorm. De naam zumba is afkomstig uit het Colombiaans-Spaans en betekent snel bewegen en plezier maken. Dat is ook wat in de fitnessvorm van de zumba gebeurt en waarbij aardig wat calorieën worden verbrand. Die calorieverbranding wordt door velen ook als belangrijk doel gesteld. Zumba fitness wordt daarom vooral ook beschouwd als manier om af te vallen. De bewegingsvorm is uitgevonden door de Colombiaanse danser en choreograaf Perez en is gebaseerd op dansen zoals axé, cumbia, merengue, salsa en samba. Alle bewegingen worden uitgevoerd op muziek die in de meeste gevallen zeer opzwepend is.

Fitness gold

Omdat het niet voor iedereen is weggelegd om de zware inspanning van de gewone lessen zumba fitness op te brengen is er een speciale cursus zumba fitness gold waar bijvoorbeeld mensen met een chronische blessure aan mee kunnen doen of ouderen. Ook is het voor beginners een goede opstap naar de gewone zumba lessen.

Stijldansen

Jeugd

Aan jeugdigen van 12 tot en met 17 jaar wordt op een springlevende manier een aantal zogenaamde stijldansen aangeleerd. Onder die dansen vallen twee categorieën. De eerste is de categorie ballroom dansen en de tweede is Latin-Amerikaanse dansen. Tot de ballroom dansen behoren de quickstep, Engelse wals, tango, slowfox en Weense wals en tot de Latijns-Amerikaanse dansen de chachacha, rumba, jive, samba en paso doble. In de basiscursus worden in totaal 5 dansen aangeleerd en de overige 5 dansen komen vanaf latere cursussen aan bod.

Volwassenen

Hetzelfde systeem van stijldansen aan jeugdigen is van toepassing bij volwassenen van 18 tot ? jaar. De lespedagogiek is uiteraard, evenals bij alle andere cursussen, op de leeftijd van de deelnemers gebaseerd. Door de wijze van lesgeven ervaren ook de ouderen onder deze leeftijdsgroep dat ze tot leuke prestaties kunnen komen waar ze veel plezier aan beleven. Danscentrum Zwijsen telt daarom ook enthousiaste vijftig en zestig plussers.

Danscentrum Zwijsen en wedstrijddansers

Naast wat door Jan clublessen worden genoemd en waarbij hij de hulp heeft van een aantal vakbekwame assistent docenten is hij ook druk met het lesgeven en coachen van wedstrijddansers die veelal privélessen bij hem volgen. Het danscentrum is aangesloten bij diverse dansorganisaties, zowel in de regio, landelijk als internationaal, waardoor de leerlingen de mogelijkheid hebben aan wedstrijden deel te nemen die door die organisaties worden georganiseerd.

Lees verder

© 2013 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zumba: dansend tot wel 1.000 calorieën per uur verbrandenZumba: dansend tot wel 1.000 calorieën per uur verbrandenZumba is een combinatie van aerobics en een vereenvoudigde vorm van Latin Dance. Met Zumba kun je, volgens wetenschapper…
Zumba Fitness 1 en 2 voor de WiiZumba Fitness 1 en 2 voor de WiiEr zijn erg veel dansspellen voor de Wii verkrijgbaar en het is lastig om daar een leuke uit te kiezen. Aanraders zijn J…
Afvallen met Aqua ZumbaAqua Zumba, wat is dat nou weer? Zoals de naam al doet vermoeden, is het Zumba in het water. Deze sport is ideaal wannee…

Van de herfstkrans een kerstkrans makenVan de herfstkrans een kerstkrans makenBegin november worden vele huisdeuren versierd met prachtige kransen. Kransen met herfstmaterialen maar ook al met een k…
Ideeën en materialen om zelf surprises en cadeaus te makenElk jaar is het weer een opgave om voor speciale gelegenheden zoals kerst, sinterklaas en verjaardagen een leuk en origi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Gerald G, Openclipart
  • http://www.dc-zwijsen.nl
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 13-03-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.