Aquarel: tips voor wie het graag wil ontdekken

Veel mensen dromen ervan om te aquarelleren. En er dan op uit te trekken met een schatkist vol materialen, om midden in een bloemenveld een werk te maken. Aquarel eist rust, en daar geven we ons graag aan over. Jammer genoeg hebben we het meestal te druk voor rust. Daarbij hebben we er geen idee van hoe we eraan kunnen beginnen. De aanschaf van het juiste materiaal is veruit de grootste stap. Doen en experimenteren volgen hierop. Schud je twijfels van je af, maak een haalbaar lijstje op basis van dit artikel en steel dat uurtje tijd dat je graag af en toe voor jezelf wilt hebben. Aquarel is voor veel mensen een passie. Aquarelverf doet wat het wil doen, wij moeten ons aanpassen. Zeker in het begin, dan ga je het langzaamaan beheersen. Aquarel vraagt dan ook om meesterschap. En meesterschap vraagt om geduld. Misschien is het daarom dat de populariteit niet afneemt. In deze drukke tijden snakt een mens wel eens naar de rust die dat met zich meebrengt.

Maar het is geen nieuw fenomeen, eigenlijk bestond het al rond 100 na Christus in China, en in de 12de eeuw raakte het ook bij ons bekend. Eerst werd het gebruikt in de frescotechniek, daarna op papier. Er is een grote traditie van kunstenaars die met aquarel werkten: Rafaël, Dürer, van Dyck, maar ook modernere kunstenaars als Klee en Kandinsky.

Wat heb je nodig als je wilt aquarelleren?

De aanschaf van teken- en schildermateriaal is duur. Maar wat heb je echt nodig als je wilt beginnen? In ieder geval verf, papier en penselen. Hierbij enkele richtlijnen.

Verf

Er zijn zoveel soorten dat kiezen soms moeilijk is. Dit zijn de soorten.
  • Blokjes: Deze worden meestal verkocht in een doos, maar je kan ze ook afzonderlijk aanschaffen. De vorm is droog, het pigment komt pas los door er met een vochtig penseel over te wrijven.
  • Tubes: Zijn eveneens afzonderlijk of in een set te koop. Het nadeel van deze vorm is dat het snel uitdroogt.
  • Kleurpotloden of wasco: Door de punt is het effect beter te controleren, soms wordt dit ook gebruikt om de kleur van bepaalde delen intenser te maken.

Goede verf bestaat uit zuivere pigment die vermengd werd met Arabische gom en glycerine. Dit maakt dat de verf ook heel transparant is. Als beginner koop je best een klein setje verf in blokjes. Koop desnoods enkel de basiskleuren, want mengen kan altijd. Zorg wel voor kwalitatief goede verf.

Papier

Belangrijk is dat het papier zwaar genoeg is, te licht papier zal gaan golven. Deze golven verminderen wel na verloop van tijd, maar ze verdwijnen niet. Omdat het papier op meerdere plaatsen zichtbaar zal blijven zijn kleur en textuur ook belangrijk. Kies zorgvuldig en durf hierin je gevoel vertrouwen. Probeer zelf te ontdekken of je een voorkeur hebt voor grof of glad papier. De meeste aquarellisten hebben een voorkeur voor een wat grovere textuur, maar probeer zeker beiden uit. Er zijn blokken die aan de zijkanten vastgelijmd zijn. Dit is handig omdat je het papier dan niet meer moet opspannen. Zeker een aanrader voor onderweg en voor beginners. Ontdek gaandeweg op welk formaat je graag werkt. Begin met een gemiddeld formaatje en ontdek zo of je liever wat groter of wat kleiner zou willen werken.

Penselen

Aquarelpenselen mogen een vrij korte steel hebben, er wordt meestal klein en secuur mee gewerkt. Gebruik wel alleen penselen van goede kwaliteit. Penselen in kunststof verliezen gemakkelijk hun haren, en dat is een grote bron van ergernis tijdens het schilderen. Koop, om te starten, minstens drie penselen, verschillend in dikte.

Schilderen

De basistechnieken in aquarel zijn “nat in nat” en “nat op droog”. In het éne geval wordt er op een natte ondergrond gewerkt, in het andere op een droge. De verf wordt altijd nat gebruikt. Maar hierin kan gevarieerd worden. Om aquarel te beheersen is het nodig om veel te experimenteren. Na verloop van tijd voel je aan wat je moet doen om het gewenste resultaat te bekomen. Geduld is hier belangrijk.

Ook kan aquarel gemengd gebruikt worden met andere materialen, zoals potlood, pastel, inkt of druktechnieken. Het is een lange, maar boeiende reis. Geniet van elk moment.
© 2013 - 2024 Slambert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schildertechniek: aquarelAquarelleren is een goedkope maar uitdagende manier van schilderen. De verf lijkt soms zijn eigen gang te gaan. In dit a…
Acrylverf voor kunstschilders, hobby en professioneelAcrylverf voor kunstschilders, hobby en professioneelAcrylverf is een verfsoort die door zeer veel kunstschilders, zowel beroeps als amateurs, wordt gebruikt. Het is een syn…
Aquarelleren, de materialenAquarelleren, de materialenMet aquarelverf kunnen mooie transparante effecten worden bereikt. Deze effecten zijn niet te evenaren met bijvoorbeeld…
Muren en plafonds schilderen: verf aanschaffenAls je een kamer gaat verven, is het noodzakelijk dat je goede verf koopt. Hoe kies je de juiste verf voor de muren en d…

Meer doen met collageEen tekening of illustratie die gemaakt is in collage ziet er zeer plastisch uit. Bij het zien ervan, krijg je meestal m…
Hoe schrijf ik een kortverhaal?Een verhaal kan lang zijn, of kort. Meestal kort voor kinderen en lang voor volwassenen. Toch zijn er ook korte verhalen…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Aquarel
Slambert (8 artikelen)
Gepubliceerd: 13-09-2013
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.