Hoe komt het dat een favoriete parfum ineens anders ruikt?

Een parfum uitkiezen kan heel lastig zijn, omdat niet iedere parfum lekker is op elke huid. Ook kan het voorkomen dat iemand een favoriete geur heeft en deze ineens niet meer lekker ruikt. In eerste instantie denken veel mensen dat de samenstelling van de geur veranderd is door de producent, maar dit is zelden het geval. In dit artikel lees je meer over factoren die bepalen hoe een geur ruikt op de huid en hoe het kan dat een geur ineens heel anders ruikt op iemand zijn huid.

Een parfum ruikt bij iedereen anders

Elke geur ruikt bij iedereen anders op de huid. Dit kan betekenen dat de ene geur bij iemand ontzettend lekker ruikt, maar een ander iemand muf ruikt en zelfs stinkt. Dit wordt veroorzaakt door verschillende factoren. De volgende factoren hebben invloed op hoe een geur zich ontwikkeld op de huid:

  • Lichaamstemperatuur
  • Hormoonspiegel
  • Medicijngebruik
  • Zuurgraad van de huid

De bovenstaande factoren kunnen ervoor zorgen dat een geur verschillend ruikt op verschillende huiden. Op deze manier kan een geur bij de één sterk en kruidig ruiken en bij een ander fris en bloemig. Ook versterkt een parfum de eigen natuurlijke geur. De bepaalt ook hoe de parfum uiteindelijk ruikt op de huid. Het is verstandig om voor het kopen van een parfum, deze eerst enkele uren op de huid te proberen.

Oorzaken waardoor een parfum ineens anders kan gaan ruiken

Sommige mensen gebruik al jaren dezelfde parfum. Het is een geur waaraan ze herkent worden door andere mensen. Toch kan het voorkomen dat ineens deze favoriete geur niet meer lekker ruikt op de huid, terwijl deze altijd lekker geroken heeft. Dit kan veroorzaakt worden door meerdere factoren. Hieronder worden de meest voorkomende factoren beschreven.

Bedorven

De parfum kan bedorven zijn, dit kan je dan direct ruiken aan de geur. De geur ruikt sterk, indringend en heeft vaak een sterke alcoholgeur. Sommige geuren kunnen zuur gaan ruiken wanneer ze bedorven zijn. Bederf van een parfum kan de reden zijn dat een geur ineens niet meer lekker ruikt. Een bedorven parfum kan je herkennen door te kijken naar de kleur van de parfum. De kleur is bij een parfum die niet meer goed is vaak donkerder of lichter van kleur.

Hormoonspiegel is veranderd

Een geur kan ook anders op de huid ruiken, omdat de hormoonspiegel is veranderd. Al eerder las je in dit artikel dat onder andere de hormoonspiegel bepaald hoe een parfum ruikt op de huid. De hormoonspiegel van iemand kan veranderen door bijvoorbeeld een zwangerschap, overgang of pil gebruik. Ook kunnen bepaalde medicijnen invloed hebben op de hormoonspiegel van de mens.

Zuurgraad van de huid is veranderd

Ook kan een geur niet meer lekker ruiken doordat de zuurgraad van de huid veranderd is. Een verstoring van de zuur-base-huishouding kan een gevolg zijn van slechte voeding, stress of een ziekte.

Hoe voorkom je dat een parfum snel vervliegt?

Door verandering in je zuurgraad of hormoonhuishouding kan het ook zijn dat een favoriete parfum veel sneller vervliegt dan vroeger. De onderstaande tips zullen helpen om een parfum lekker te laten ruiken.

  • Breng de geur aan op hartslagpunten. Dit zijn plekken die gedurende de dag op bepaalde momenten warmer worden, zoals achter de oren, in de hals, op de borst en tussen elleboogholtes of knieholtes. Door het stijgen van de lichaamstemperatuur komt de geur weer omhoog.
  • Gebruik ook de bijbehorende douchegel en bodylotion. Deze leggen een basis op de huid voor de parfum en zorgen ervoor dat je parfum veel sterker ruikt en een stuk langer blijft hangen.
  • Gebruik in plaats van een eau de tiolette een eau de parfum, deze is sterker geconcentreerd en blijft daarom langer hangen op de huid.

Het kan zijn dat iemand zijn eigen parfum niet goed ruikt. Het is dan belangrijk om niet te veel parfum te gaan sprayen. De hersenen wennen aan een geur en filteren de geur. Hierdoor ruik je zelf na ongeveer een uur je eigen parfum niet meer, anderen ruiken de geur dan nog wel.

Hoe kun je een nieuwe parfum vinden?

Wanneer een favoriete geur niet meer ruikt zoals vroeger en dit te maken heeft met verandering in de hormoonhuishouding of zuurgraad van de huid, is het beter om een nieuwe parfum uit te kiezen. In een luxe parfumerie kan je een gratis geurenadvies krijgen. Ook is het mogelijk om via internet diverse parfumtestjes te doen om erachter te komen welke geur bij iemand je past.
© 2013 - 2024 Sharona1991, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Parfum: Coco Mademoiselle van ChanelParfum: Coco Mademoiselle van ChanelIn 2001 kwam het beroemde cosmetica merk met een nieuw parfum. Met dit parfum richtte Chanel haar pijlen vooral op de je…
Hoe komt je parfum optimaal tot zijn recht?Hoe komt je parfum optimaal tot zijn recht?Parfum is een belangrijke extra touch voor je uitstraling, je outfit en je persoonlijkheid. Hoe zorg je ervoor dat je op…
Parfum: geurfamilies & notenParfum: geurfamilies & notenEr zijn duizenden parfums en weet in die enorme hoeveelheid de juiste geur maar te vinden! Om de diverse geuren uit elka…
Chanel No. 5, een tijdloze geurChanel No. 5, een tijdloze geurChanel No. 5 is het parfum dat zo bekend werd dat er naar men zegt tegenwoordig elke 30 seconde een flesje over de toonb…

Gemakkelijk zelf een visgraatvlecht makenGemakkelijk zelf een visgraatvlecht makenZiet u tegenwoordig veel mensen lopen met een zogenaamde visgraat vlecht, maar weet u niet hoe u deze zelf kunt maken? E…
Kleurboeken voor volwassenenHet kleuren van kleurplaten wordt vaak gezien als iets dat alleen voor kinderen is. Toch is dat niet helemaal het geval!…
Sharona1991 (7 artikelen)
Gepubliceerd: 31-08-2013
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.