Metaaldetector vondsten zoeken; goud in de grond?

Metaaldetector vondsten zoeken; goud in de grond? Wat is er leuker dan de spanning van het zoeken met de mogelijkheid iets bijzonders te vinden? Een metaaldetector geeft je deze mogelijkheid en wie zoekt zal vinden! Hoe kun je het beste zoeken met een metaaldetector en wat zijn de mooiste vondsten? Kun je goud vinden of blijft het bij wat oud ijzer… Hoe zit het met de wet- en regelgeving? Waar mag ik zoeken?

De metaaldetector

Een metaaldetector is een apparaat dat wordt gebruikt om metalen voorwerpen op te sporen. Een metaaldetector wordt zowel professioneel voor de opsporing van mijnen als hobbymatig voor de opsporing van bodemvondsten gebruikt. In Nederland zijn naar schatting ongeveer 45000 mensen bezig met het hobbymatig zoeken van metalen voorwerpen in de bodem. Vaak wordt gezocht naar munten, sieraden en/of bijzonder voorwerpen uit de oudheid.

Wat kun je allemaal met een metaaldetector?

Met een metaaldetector kun je, zoals de naam al doet vermoeden, metaal detecteren. Een metaaldetector wordt professioneel gebruikt om bijvoorbeeld landmijnen op te sporen maar ook hobbymatig om bijvoorbeeld oude schatten uit de grond op te sporen. Er zijn binnen de hobbymatige groep verschillende richtingen te benoemen. Zoek je vooral op het strand dan ben je een zogenaamde strandzoeker, je zoekt vooral geld en sieraden/juwelen. Maar er zijn ook andere richtingen denk aan de akkerzoeker, de militariazoeker, de stortzoekers en de schatzoekers. Uiteindelijk kun je met een metaaldetector alle voorwerpen van metaal die elektromagnetisch geleidend of eclectisch geleidend zijn detecteren. Voorwerpen die voor de ene helft uit hout en voor de andere helft uit metaal bestaan worden ook gedetecteerd. Het is het metaal dat wordt gevonden maar de rest zit er simpelweg aan vast; denk bijvoorbeeld aan een geweer waarvan het voorwerp vaak uit meerdere materialen bestaat of een kistje met een slot.

Wat is de beste metaaldetector?

Wat de beste metaaldetector is, is lastig te zeggen en afhankelijk van je persoonlijke situatie en het doel. De prijs van een metaaldetector kan enorm variëren. De prijzen lopen uiteen van pakweg vijftig euro tot wel vijfduizend euro met allerlei toebehoren. Een goede keuze kun je maken door de keuze te laten afhangen van je budget, de grondsoort waarin je wil gaan zoeken; klei of zand, wat je wil vinden; duiten, euro’s of juist goud en romeinse voorwerpen. Daarnaast is ook het comfort van belang als je bijvoorbeeld langer dan een paar uur gaat zoeken. Uiteindelijk is de beste metaaldetector de detector die op alle vlakken het beste bij je past.

Kun je goud vinden met een metaaldetector?

Ja dat kan en er wordt veel goud gevonden met een detector. Veel gevonden gouden voorwerpen zijn ringen, armbanden, kettingen en oorbellen. Goudklompjes/schilfertjes worden, in Nederland, weinig gevonden.

Bijzondere vondsten gevonden met een metaaldetector

Er wordt over de hele wereld naar voorwerpen gezocht met een metaaldetector. Soms vind je alleen maar rommel, blikjes of ander afval, maar er word zo nu en dan ook een ware schat gevonden in de grond. Bijzondere vondsten die met een metaaldetector zijn gevonden zijn onder anderen: een kist vol met gouden munten, gouden bekers, antieke sieraden en zilverschatten. De waarde van een vondst kan snel oplopen naar soms miljoenen euro’s.

Waar mag je zoeken met een metaaldetector?

De wet omtrent de metaaldetectie is soms erg onduidelijk, dit komt waarschijnlijk doordat er meerdere zaken van invloed zijn op het wel of niet mogen detecteren zoeken in een bepaald gebied. De volgende wetten en regels kunnen van invloed zijn of je met een gerust hart mag gaan zoeken in een bepaald gebied zoek dit altijd van te voren uit, zo kom je niet voor verassingen te staan.
Denk aan het volgende:
  • De monumenten wet
  • De wet en regelgeving omtrent het vindersloon en eigendom.
  • De wet wapens en munitie
  • De (APV) Algemene Plaatselijke Verordening

Is het bezit van een metaaldetector strafbaar?

Nee het bezit van een metaaldetector is niet strafbaar en het zoeken naar objecten niet ouder dan 50 jaar is in principe ook niet strafbaar. Het graven in de Nederlandse bodem is daarentegen wel strafbaar, houd rekening met de wet- en regelgeving. In de meeste gevallen geldt dat je mag overal graven tenzij het duidelijk staat vermeld of in de wet- en regelgeving is opgenomen dat het niet is toegestaan.
© 2013 - 2024 Kropslavinken, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goud detector gebruikenGoud detector gebruikenEr zijn in Nederland veel hobbyisten die met een metaaldetector het land afzoelen naar rijke schatten. Onder hen zijn er…
Zoeken met een metaaldetectorZoeken met een metaaldetectorZoeken met een metaaldetector kan een geweldige hobby zijn. Lees hier alles over metaaldetectors en hoe je kunt starten…
Soorten strafrechtSoorten strafrechtHet Nederlandse rechtssysteem kent vele soorten rechten en wetten die allemaal onder de noemer 'strafrecht' vallen. In d…
De rechtsstaat in NederlandIn Nederland leven we in een democratische rechtsstaat. In een rechtsstaat wordt de macht van de staat gereguleerd en be…

Kleurboeken voor volwassenenHet kleuren van kleurplaten wordt vaak gezien als iets dat alleen voor kinderen is. Toch is dat niet helemaal het geval!…
Bijzondere flessenpost: soms romantisch, soms ontroerendBijzondere flessenpost: soms romantisch, soms ontroerendFlessenpost is een eeuwen oude manier waarop zeestromingen werden onderzocht, maar het is ook een vorm van communiceren.…
Kropslavinken (203 artikelen)
Gepubliceerd: 18-08-2013
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.