recensie

Recensie: Columns van Jeronimoon

Soms zijn er op het wereldwijde web pareltjes van kunst te vinden. Ik stuitte op de weblog van Jeronimoon, een schrijvend lid van de vereniging Beter Onderwijs Nederland. Een weblog waarin elke week een nieuwe column wordt geplaatst.

De columns

Het virtuoze taalgebruik waarmee de schrijver zijn columns in elkaar rijgt was de reden waarom ik stilstond bij zijn weblog. Een verademing in het land der columnisten. Met een vileine pen keert hij zich tegen de uitwassen van "het nieuwe leren", vooral de managers, het management en de door hem genoemde bestuurderen moeten het ontgelden. Soms is de pen in vitriool gedoopt en haalt hij keihard uit naar de onderwijsvernieuwers met in hun kielzog de lobbyisten. Het valt op dat hij echter nooit beledigend of grof wordt. Waar ander columnisten hun heil zoeken in beledigen en scheldpartijen zoekt deze columnist de humor, ook enige zelfspot kan hem niet ontzegd worden. Jammer genoeg moet de lezer wel een beetje ingevoerd zijn in het onderwijs om in sommige columns werkelijk te begrijpen wie er onder vuur genomen wordt. Waarschijnlijk zou Jeronimoon op deze opmerking antwoorden "dat zoeken ze dan maar op bij Google, hebben ze op school geleerd". Elke week verschijnt op zijn weblog een nieuwe column van de hand van deze meesterlijke columnist. De moeite waard om een bezoekje te brengen.

Jeronimoon

Wie er achter dit pseudoniem schuilgaat is niet te ontdekken, maar wie zijn columns leest kan enigszins begrip opbrengen voor hem of haar. Op de weblog zijn nu de volgende columns te lezen (worden wekelijks aangepast)

Kerstpakettenkoorts: Elk jaar na de herfstvakantie loopt de temperatuur in onze koffiekamer een beetje op. Hét jaarlijkse cadeaumoment is nog wel ver weg, maar de nieuwsgierigheid dringt zich langzaam maar zeker op bij de collega’s en de managers. Tijdens de pauze is er altijd wel een of andere collega die op samenzweerderige toon vraagt “Weet jij wat er dit jaar in zit?”

Ik heb ook voor de klas gestaan: Ik ben op het matje geroepen door de hoogste baas.Een aantal weken geleden kreeg ik een aangetekende brief van de voorzitter van het bestuur van mijn school. Héééél belangrijk dus. Bleek het te gaan over “een voornemen tot berisping”. Het eerste wat in mij opkwam was, “hebben die lui niets beters te doen, onderhandelen over een CAO of iets van die strekking?” Nee, dat hebben ze overgelaten aan een mevrouw die vroeger politiek actief was en zich nu opwerpt als de beschermvrouwe van de schoolbestuurderen.

"Managerslogica", "Failliet" en "biechten". Elke donderdag verschijnt een nieuwe column en wordt een oude weggehaald.

Op donderdag 8 november is de column "management by biking around" toegevoegd op de weblog van Jeronimoon.
Na drie dagen afwezigheid is onze directe manager weer op post. We hebben hem een tijdje niet gezien omdat er rond deze tijd van het jaar, het allerhoogste management de “najaarsconferentie management” laat organiseren. Waarom dat “management” aan de najaarsconferentie is toegevoegd, weet ik niet, want een “najaarsconferentie onderwijzend personeel” is nog nooit georganiseerd.
Drie dagen lang verblijven onze managers, gezellig onder elkaar, in een luxueus oord op de hei en krijgen onderricht in de allernieuwste managementstechnieken.


Beter Onderwijs Nederland

De vereniging Beter Onderwijs Nederland is opgericht door Ad Verbrugge (universitair docent filosofie) rond de jaarwisseling van 2006. Het ledenbestand is ondertussen uitgegroeid naar een kleine 8000 leden en elke dag melden zich tientallen nieuwe leden aan. Beter Onderwijs Nederland pleit voor behoud van de kwaliteit van het Nederlandse Onderwijs en stelt de efficiëntie van de onderwijsvernieuwingen in de afgelopen 20 jaar in vraag. Een eerste succesje werd geboekt toen de tweede kamer besloot om een parlementair onderzoek te doen naar de vernieuwingen in het onderwijs. De commissie Dijsselbloem onderzoekt dit momenteel. De doelstelling van de vereniging Beter Onderwijs Nederland zijn:
  • Onderwijsbudgetten moeten besteed worden aan het primaire proces.
  • Geen superhoge beloningen voor managers in het onderwijs
  • De scholen moeten in de eerste plaats kennis overdragen en opvoeden
  • Leerlingen moeten de scholen bezoeken die toegesneden zijn op hun capaciteiten
  • Meer kennisoverdracht en minder zelfstandig werken
  • vakkundige en goede docenten, minder instructeurs en on- of onderbevoegden
  • Probleemleerlingen horen thuis in het speciaal onderwijs
  • Controlerende functie van de overheid bij centrale examens
  • Voor de docenten, vermindering van de werkdruk en betere salarissen

De vereniging mag zich verheugen in een toenemend aantal invloedrijke personen in het comitee van aanbeveling waar onder andere Guus Berkhout, hoogleraar innovation management,Hans Blom, oud-directeur van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie en emeritus hoogleraar Nederlandse Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam,Jan Maarten Bremer, emeritus hoogleraar Griekse taal- en letterkunde, Paul Cliteur, hoogleraar encyclopedie van het recht, Paul Cobben, hoogleraar wijsbegeerte, Jan van de Craats, hoogleraar wiskunde, Hans van Duijn, hoogleraar wiskunde en Rector Magnificus van de Technische Universiteit Eindhoven,Heleen Dupuis, hoogleraar medische ethiek, Afshin Ellian, hoogleraar rechtswetenschappen,Arnold Heertje, hoogleraar geschiedenis van de economische wetenschap en docent economie Bob Smalhout, emeritus hoogleraar anesthesiologie.

NIEUWS: Eind november 2008 verschijnt een bundel met de beste columns van Jeronimoon. Uitgeverij Aspekt tekent hiervoor. De titel van de bundel luidt "het nieuwe leren van de keizer" met een knipoog naar het bekende sprookje. Een aanrader voor iedereen die op een humoristische manier kennis wil maken met wat er zich achter de schermen van de onderwijsinstellingen afspeelt. Opvallend is het voorwoord van Prof. dr. Bob Smalhout en Presley Bergen, bestuurslid van Beter Onderwijs Nederland. Het boek is een aanrader voor iedereen die met onderwijs te maken heeft.

  • Auteur: Jeronimoon, J.
  • Reeks: Aspekt monografie
  • Uitgever: Aspekt B.V., Uitgeverij
  • ISBN: 9789059117372
  • ISBN10: 9059117379
  • Bindwijze: Paperback
  • Prijs: 18,95
© 2007 - 2024 Sophocles, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieLeraren doen het niet voor het geldNa het succes van zijn bundel columns met als titel "het nieuwe leren van de keizer" is de volgende bundel van Jeronimoo…
recensieUilen voor Athene, J. JeronimoonDe debuutroman van J. Jeronimoon, 'Uilen voor Athene', is een spannend verhaal omtrent de grootste en meest vergeten kun…
Het Nieuwe LerenHet Nieuwe Leren is in het leven geroepen in een poging leerlingen te betrekken en te motiveren bij hun studieproces. Er…
Adaptief OnderwijsHet is zover. Je kind is oud genoeg om naar de basisschool te gaan. Er zijn veel keuzes die je als ouder kan maken. Welk…

Het genieten van een sigaarVoor het roken van een sigaar moet je, in tegenstelling tot een vluchtige sigaret, je tijd nemen. Het is als het ware ee…
Fotocollages makenHoe maak je een fotocollage? Leer het stap voor stap, want er bestaan leuke creatieve manieren om foto's te presenteren…
Sophocles (334 artikelen)
Laatste update: 04-01-2009
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.