Fotocollages maken

Hoe maak je een fotocollage? Leer het stap voor stap, want er bestaan leuke creatieve manieren om foto's te presenteren in het interieur. Wat dacht u van een 3D fotocollage of een fotocollage met foto's van een bijzondere gebeurtenis? Lees mee en leer het zelf...

Fotocollage

Persoonlijke gebeurtenissen of ervaringen worden vaak vastgelegd door een serie foto's. Een ideale manier om dergelijke gebeurtenissen of ervaringen tot uiting te laten komen in het interieur, is door middel van een fotocollage. Met behulp van een fotocollage wordt er een verhaal verteld.

Verschillende foto's van fotocollages zijn toegevoegd aan deze alinea. Voor de duidelijkheid zijn de foto's genummerd. Gebruik deze foto's voor inspiratie of misschien wel eigen ideeën!

Hoe maak je zelf een fotocollage?

Bekijk eerst van welke gebeurtenis of ervaring genoeg duidelijke foto's bestaan om een collage mee te vormen. Als ondergrond kan een wit of gekleurd vel papier van 180 gram gebruikt worden. Een vel van 180 gram is stevig en dat werkt makkelijk. Ga nu puzzelen met de gekozen foto's en leg ze in verschillende posities. In fotocollage 1 is gebruik gemaakt van meerdere kleine foto's met vrij veel tussenruimte, waardoor de achtergrond goed zichtbaar is. Daarentegen is in fotocollage 2 de achtergrond alleen zichtbaar langs de randen. Dit is een kwestie van smaak.

Foto's waarop bijvoorbeeld veel achtergrond staat kunnen worden bijgesneden. Op die manier krijg je verschillende maten foto's, wat het puzzelen naar de juiste positie vergemakkelijkt. Begin te puzzelen in een hoek. Plaats foto's niet helemaal tegen de randen op de achtergrond, want als de collage dan in de fotolijst wordt gedaan worden de foto's aan de rand overlapt. Dit is alleen het geval indien gebruik wordt gemaakt van fotolijsten met lijst, zoals in fotocollage 1. Voordat de foto's geplakt worden is het verstandig om een dag te wachten. Nog steeds blij met de positie van de foto's? Anders is het geen nood, want ze kunnen immers verschoven worden. De foto's kunnen geplakt worden met fotolijm of dubbelzijdige plakband.

Fotocollage 1Fotocollage 1
Fotocollage 2Fotocollage 2
Fotocollage 3Fotocollage 3

3D fotocollage

Een andere creatieve manier om foto's te presenteren is door middel van een 3D fotocollage. Wederom is aan deze alinea een foto van een 3D fotocollage toegevoegd die gebruikt kan worden als voorbeeld of als inspiratie!

Hoe maak je zelf een 3D fotocollage?

Een 3D fotocollage zit niet in een fotolijst achter glas, maar wordt gemaakt van hout. Als ondergrond wordt een dun houtplaatje gebruikt. Selecteer foto's die allemaal in dezelfde vorm en afmetingen gebruikt kunnen worden. Bijvoorbeeld allemaal rechthoekig (zoals de vogelfoto's op de foto hieronder) of allemaal rechtopstaand.

De 3D collage op de foto bestaat uit 9 foto's en de foto's hebben allemaal een breedte van 10 centimeter en een hoogte van 8,5 centimeter. De ondergrond is dus een houtplaatje van 30 centimeter breed en 25,5 centimeter hoog. De middelste foto en de vier foto's in de hoeken liggen hoger, omdat deze foto's op een extra houtplaatje van dezelfde dikte als de ondergrond zijn geplakt. Er zijn dus vijf houtplaatjes van 10 bij 8,5 centimeter uitgezaagd en op de ondergrond geplakt. Dit creëert een interessant 3D effect. Klik op de foto voor een vergroting.

Zodra het houtwerk klaar is en de geselecteerde foto's allemaal in dezelfde afmetingen klaar liggen, kan gepuzzeld worden welke foto waar komt. De foto's kunnen het beste met dubbelzijdige plakband geplakt worden. Controleer of de foto's precies op de houten plaatjes passen, voordat de foto's geplakt worden.

Op de achterkant van de 3D fotocollage worden vier houten latjes bevestigd als een frame. Hieronder is een foto van de achterkant van de 3D fotocollage toegevoegd. Klik op deze foto voor een vergroting. Op de vergroting is te zien dat er in het bovenste latje een gaatje is geboord. Onder het latje ligt een haakje die gebruikt wordt om in de muur te draaien, op de plaats waar de 3D collage komt te hangen. Hang de 3D collage met het gaatje aan het haakje.

3D fotocollage3D fotocollage
Achterkant 3D fotocollageAchterkant 3D fotocollage
© 2007 - 2024 Leplat, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Online fotocollages maken: populair dankzij Oprah WinfreyOnline fotocollages maken: populair dankzij Oprah WinfreyFoto's. Ooit van die dingen die je ophaalde bij de fotowinkel en in een album plakte met van die hoekjes. Anno nu zijn f…
Een fotocollage makenEen fotocollage makenFoto's zijn vaak gemaakt voor een herinnering voor later. Denk maar eens aan je bruiloft of een bepaalde vakantie. Vaak…
Meer doen met collageEen tekening of illustratie die gemaakt is in collage ziet er zeer plastisch uit. Bij het zien ervan, krijg je meestal m…
Fotolijsten: veel soorten, formaten en kleurenFotolijsten: veel soorten, formaten en kleurenFoto's behoren meestal tot de kostbaarste bezittingen. Ze herinneren dikwijls aan zeer bijzondere momenten in een leven…

recensieRecensie: Columns van JeronimoonSoms zijn er op het wereldwijde web pareltjes van kunst te vinden. Ik stuitte op de weblog van Jeronimoon, een schrijven…
Doopsuiker ideeënEen komst van een nieuwe baby brengt heel wat met zich mee. En één van de dingen waar u traditiegetrouw voor zal zorgen…
Leplat (19 artikelen)
Laatste update: 15-11-2007
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.