recensie

Ameland in 2009 - Jaar van de Bultrug

Ameland in 2009 - Jaar van de Bultrug Ameland in 2009 is het tweede deel in de serie jaarboeken over het eiland. Met de nummer twee is een serie geboren. Twaalf maanden lang stond het eiland met foto’s en nieuwsberichten in the picture en alle gebeurtenissen werden samengebracht in een jaarboek. Het jaar 2009 is voor Ameland het jaar van de bultrug, want in dat jaar lag er een dode bultrug op het strand, een interessante gebeurtenis die ook veel media-aandacht met zich meebracht. Het boek is een kijkboek met vele foto's en zelfs komische stripjes. Een foto is de winnaar van een fotoprijsvraag. Hij staat linksboven op de voorkant.

Inhoud


Albert de Hoop: Nieuwjaarsrede

In de nieuwjaarstoespraak van januari 2009 kijkt burgemeester Albert terug op 2008 en blikt hij vooruit naar 2009. “Over het algemeen genomen kunnen we terugkijken op een goed jaar 2008. Ondanks het soms wisselvallige weer is de indruk dat de toerist Ameland weer goed bezocht heeft in het afgelopen jaar.

Kwaliteitstoerisme

De vraag naar kwaliteitstoerisme blijft toenemen, waarbij de klant om meer luxe en grotere voorzieningen vraagt. De kredietcrisis kan voor Ameland voordelig uitpakken, omdat de toerist minder spendeert aan verre en grote reizen en in onzekere tijden ook liever huurt dan koopt.”


Jaar van de Bultrug

De gebeurtenissen op en rond het eiland in dit kijk- en bewaarboek maken deze editie tot een waardevol geschenk. Het is een uitgave waarin Ameland en de Amelanders de hoofdrol spelen. Het jaar 2009 is door de uitgever uitgeroepen tot het Jaar van de Bultrug. De walvis die in oktober op het strand van het Zuidwest belandde en die daar ter plekke werd ontleed, was van een grote nieuwswaarde voor het eiland.

NOS Journaal

Hij haalde het NOS Journaal en alle kranten. Een groot zeedier als een walvis strandt dan ook niet zo vaak op het eiland. Hij hoort in deze wateren niet thuis, want de Noordzee is te ondiep voor hem.

Nieuwsfeiten van het jaar

Bron: Ameland Pers UitgeverijBron: Ameland Pers Uitgeverij
Het boek is in een oplage van 500 exemplaren gedrukt. Hieronder enkele andere nieuwsfeiten op die 2009 tot een gedenkwaardig jaar hebben gemaakt.
 • De boorplannen van de NAM
 • De kwallen in de Kunstmaand
 • De buizerd op de camping
 • De vroegste Nieuwjaarsduik van het land
 • MadNes met de surfplanken
 • Containers in zee en de balletjes op strand
 • Waddenzee als werelderfgoed
 • Koninginnedag met optocht
 • Musea die heropenden

Foto en fotoprijsvraag

Aan het boek werkten vele Amelanders en Amelandliefhebbers mee door hun foto’s beschikbaar te stellen. Onder andere Jan van Os, Jantina Scheltema, Nanne Nicolai, Dirk Visser en Martha Appelman leverden foto’s voor dit fraaie werk. Sietske van der Meij laat Antje & Betje opdraven in haar droogkomische strips over de twee zussen. Eén foto is het resultaat van een fotoprijsvraag. Gretha de Boer uit Ballum maakte de winnende foto van het jongetje dat tijdens Muzikaal Bootwateren samen met een piraat geniet van de straatmuzikanten.

Op de omslag

De foto staat in het boek en op de omslag. ‘Ameland in 2009’ laat ons in vogelvlucht bladeren door een jaar dat voorbij is. Het is een kijk- en leesboek dat een prachtige aanvulling is voor elke bieb in elke vakantieaccommodatie.

Jaarboek Ameland in 2009

 • Titel: ‘Ameland in 2009, het eiland twaalf maanden in het nieuws’
 • Samenstelling: Persbureau Ameland
 • Vormgeving en Druk: Grafische Industrie De Marne, Leens
 • Uitgeverij: Ameland pers uitgeverij
 • ISBN: 978-90-79945-03-0
 • NUR: 699
 • Prijs: 22,50

Lees verder

© 2012 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bultrugstranding - Draaiboek walvisstrandingenBultrugstranding - Draaiboek walvisstrandingenMet enige regelmaat wordt er in de Nederlandse wateren een bultrug gesignaleerd en soms spoelt er een aan op de stranden…
Bultrug van Razende Bol levert biomassa voor motorolieBultrug van Razende Bol levert biomassa voor motorolieOp 12 december 2012 strandt een bultrug op de Razende Bol bij Texel. Het dier was de weg kwijt en stuitte op zoek naar d…
Een en al Boerderij - boek van dokter StraatsmarecensieEen en al Boerderij - boek van dokter StraatsmaOense Straatsma, huisarts in ruste op Ameland, schreef 'Een en al boerderij op Ameland.' Het boek is uitgegeven door cul…
Boeren op Ameland - Boek over agrariërs op het WaddeneilandrecensieBoeren op Ameland - Boek over agrariërs op het WaddeneilandHet boek ‘Boeren op Ameland’ draagt als ondertitel: 'gansch omspoeld door zilte baren.' Het 200 pagina's tellende boek b…

Recensie: "De avonturen van Pinkeltje" van Dick LaanrecensieRecensie: "De avonturen van Pinkeltje" van Dick LaanPinkeltje is een figuur uit de bekende, gelijknamige, kinderboekenreeks van Dick Laan. Al in 1939 werd het eerste boek u…
Boekrecensie: Kind, wat heb ik je aangedaanrecensieBoekrecensie: Kind, wat heb ik je aangedaanDit boek vertelt het waargebeurde verhaal van een adoptie waarbij de biologische moeder haar kind zonder het te weten ui…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Ameland Pers Uitgeverij
 • Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 1: Ameland Pers Uitgeverij
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 02-01-2017
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.