recensie

Boekrecensie: Ik ben Kaat!! uitvinder

Boekrecensie: Ik ben Kaat!! uitvinder Kaat wil later uitvinder worden en omdat dat het moeilijkste beroep van de wereld is, oefent ze alvast. Als haar moeder voor de grap vraagt om een Automatische Rommel Opruimer uit te vinden, gaat Kaat direct aan de slag. Ze hoopt maar dat hij niet ontploft… Een grappig verhaal om voor te lezen aan kinderen vanaf vijf jaar.

Gegevens van het boek Ik ben Kaat!! uitvinder

 • Tekst: Tim Gladdines
 • Illustraties: Doesjka Bramlage
 • Uitgeverij: Gottmer Haarlem
 • Gepubliceerd: 2007
 • Genre: kinderboek/prentenboek
 • Aantal pagina’s: 26
 • ISBN: 978 90 257 4243 0
 • Geschikt voor: kinderen vanaf vijf jaar
 • Prijs: rond de 12 euro

Over de schrijver, Tim Gladdines

Tim Gladdines is geboren in 1963 te Veldhoven. In 1990 is hij afgestudeerd aan de Toneelacademie Maastricht, richting docent/regisseur. Tegenwoordig is Tim schrijver, dichter, vertaler, regisseur, acteur, docent drama, improvisator, presentator en cabaretier. Wat betreft het schrijversschap, Tim schrijft voornamelijk kinderboeken en kinderpoëzie en wil zich liever niet beperken tot één genre of stijl, hij zoekt per boek naar iets nieuws. Stijl vindt hij belangrijker dan inhoud. Enkele boeken van Tim Gladdines: Vijf draken verslagen, Okki op reis, Okki in gevaar, Moby Dun, Ik ben Kaat!!, Dit boek bestaat niet, Jongetje Tjongetje!

Over de illustrator, Doesjka Bramlage

Doesjka Bramlag is geboren in 1963 in Amsterdam. Vroeger tekende en knutselde ze wat af met haar moeder. Maar toen ze moest kiezen voor een beroepsopleiding koos ze voor een studie Museologie. Na een jaar ging ze alsnog naar de Academie voor Kunst en Vormgeving in Den Bosch, waar ze beeldhouwen als richting koos. Voordat ze haar diploma had behaald, stopte ze met de opleiding en huurde een atelier in Amsterdam samen met haar moeder. Eerst werkte ze als beeldhouwer, maar toen haar zoontje werd geboren ging ze weer tekenen. Verder maakte ze kindermeubels, sieraden en schilderde ze kinderkamers. Doesjka kreeg steeds meer illustratieopdrachten en maakte haar eerste eigen boek en werd: illustrator. Ze heeft geen vaste techniek, ze werkt kriskras door het boek heen, schetst met pen en inkt, knipt, plakt, verft en bewerkt haar illustraties in de computer.

Het verhaal Ik ben Kaat!! uitvinder

Kaat wordt later uitvinder en dat is het moeilijkste beroep van de wereld. Ze is alvast aan het oefenen. Elke dag vindt ze iets anders uit. Een uitvinder verzint dingen die niet bestaan , maar die handig zijn als ze wel bestaan. Na het verzinnen gaat een uitvinder net zolang door met knutselen tot de uitvinding klaar is. Als uitvinder moet je slim zijn, je moet goed kunnen timmeren, zagen, schroeven en lijmen en je moet het niet vies vinden om op de vuilnisbelt naar spulletjes te zoeken.

Kaat heeft al een stuk of honderd uitvindingen gedaan zoals een elektrische voetenverwarmer voor haar oma, een automatische kattenbakverschoner voor kat Zorro en een machine om de ramen te zemen voor haar moeder. Als er een uitvinding lukt dan is dat erg fijn. Maar soms kan een uitvinding meer dan Kaat had verzonnen, soms kunnen uitvindingen per ongeluk goed vliegen. Er begint ook wel eens een uitvinding te trillen of te roken, dan heeft ze een wieltje of schroefje te veel geknutseld, als een uitvinding het niet doet dan kan dat komen omdat ze een wieltje of schroefje vergeten is. En sommige uitvindingen ontploffen…

Als haar moeder voor de grap zegt dat een Automatische Rommel Opruimer wel handig zou zijn, gaat Kaat aan de slag. Ze geeft het haar moeder met Moederdag. Als haar moeder het cadeau uitpakt, ontploft het. Haar moeder moet bijna huilen en Kaat wil haar opvrolijken. Ze heeft geen tijd om iets uit te vinden om de tranen van haar moeder te drogen, daarom brengt ze haar thee en wat lekkers en zegt dat ze later geen uitvinder al worden als haar moeder dat niet wil. Kaat wil later moeder worden van net zo’n leuk meisje als zijzelf!

De tekst en de illustraties

Op de voorkaft een afbeelding van Kaat, druk aan de slag met een nieuwe uitvinding. Ze ziet er woest uit met het haar rechtop in twee staarten. Het hondje wat er bij staat kijkt blij, maar het knuffelkonijn wat op de uitvinding (een overgooi machine) zit, ziet er iets minder vrolijk uit. In grote letters het eerste gedeelte van de titel (Ik ben Kaat), op een witte strook die er zogenaamd met plakband onder is geplakt: uitvinder. In knalrode letters de naam van de schrijver, in groene letters de naam van de illustrator. Op de achterkant van het boek een huishoudtrap die er niet stevig uit ziet en daarnaast een kat die niet vrolijk kijkt, de staart staat rechtop en ziet er erg kaal uit. In het kort wordt verteld waar het verhaal over zal gaan. Op de schutbladen geen afbeeldingen, alleen de kleur is opvallend: appelgroen. Net voor het verhaal begint wel een tekening met Kaat, vol ijver is ze aan het tekenen, het knuffelkonijn komt ook in beeld, het arme dier wordt aan een oor opgetakeld. In het boek tekeningen die nagenoeg een dubbele pagina beslaan maar ook kleine afbeeldingen. Er is heel veel te zien op de illustraties, het enthousiasme van Kaat wordt heel goed in beeld gebracht. Overal bordjes die Kaat heeft gemaakt, zoals op de voorkaft (overgooi masjiene), kiep out, elektriese voetenferwarmer, bakversgonder. Ondanks de spelfouten zie je direct wat Kaat bedoelt. De uitvindingen worden heel duidelijk beschreven op de briefjes van Kaat en op de afbeeldingen die erbij staan. Er staat tekst in de tekeningen (briefjes van Kaat) maar ook naast de illustraties, altijd op een rustige achtergrond. Het zijn korte zinnen die voor een kind vanaf een jaar of vijf prima te volgen zijn. Leuk dat goed uitgelegd wordt door Kaat wat een uitvinder precies is.

Een fragment uit het boek

Een week lang heb ik gezwoegd en gesjouwd en getimmerd en gezaagd en gesleuteld en gelijmd. Pas toen alle vuilnisbeltspullen op waren, was mijn Superuitvinding klaar. Het was een fantastische machine. Hij maakte wel een beetje herrie. En soms begon hij ineens te sissen, en hier en daar kwam er een sliertje rook uit. Ik hoopte dat hij niet zou ontploffen, anders had ik hem voor niks uitgevonden.

Mijn mening over Ik ben Kaat!! Uitvinder

Een heerlijk boek om voor te lezen aan jongens en meiden. Kaat is geen prinsesje maar een stoere meid die van alles bedenkt en dol is op techniek. Eerst legt ze uit wat een uitvinder is en ze vertelt wat een uitvinder voor eigenschappen moet hebben. De moeder lijkt niet echt blij te zijn met alle uitvindingen, het is een grote troep als Kaat aan het werk is. Maar Kaat interpreteert het iets ander. Als haar moeder tranen in haar ogen heeft en met haar hoofd schudt, dan doet ze dat volgens Kaat omdat ze de machines zo prachtig vindt. Als het moederdagcadeau ontploft beseft Kaat dat ze iets te ver is gegaan en zegt ze dat ze later geen uitvinder zal worden als haar moeder dat niet wil. De laatste zin is heel mooi gekozen: ik word later moeder van net zo’n leuk meisje als ik. Moeder en dochter zitten heel lief bij elkaar en hebben een lach op het gezicht.
© 2012 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een kus van het kriebelbeest, een kinderboek over astmarecensieEen kus van het kriebelbeest, een kinderboek over astmaHet boek Een kus van het kriebelbeest gaat over Kaat die astma heeft. Het is een helder verhaal dat astma bespreekbaar m…
Boekrecensie: "Mama Kwijt" van Chris HaughtonrecensieBoekrecensie: "Mama Kwijt" van Chris Haughton“Mama Kwijt” is het Prentenboek van het jaar 2012 geworden en dat is niet voor niks. Dit boek, geschikt voor peuters en…
Kaat Mossel (1723-1798)Kaat Mossel (1723-1798)Kaat Mossel was een echte Oranjevrouw. En dan niet op voetbalgebied, want dat bestond in haar tijd nog niet. Kaat Mossel…
Een prentenboek presenteren is meer dan alleen voorlezenEen prentenboek presenteren is meer dan alleen voorlezenPrentenboeken zijn uitermate geschikt om voor te lezen. Vooral jonge kinderen zullen hiervan erg genieten. Daarnaast vor…

Boekrecensie: De aap met de blauwe billenrecensieBoekrecensie: De aap met de blauwe billenIn dit grappige rijmverhaal lees je hoe een ondeugend aapje een verfdoos vindt en een fantastisch idee krijgt. Maar alle…
Op weg naar Zoar - RecensierecensieOp weg naar Zoar - RecensieKunstenares Sela© (Liesbeth Labeur), bekend van de Calvijn! glossy, maakte de graphic novelle "Op weg naar Zoar". In zwa…
Bronnen en referenties
 • Ik ben Kaat!! uitvinder (ISBN 978 90 257 4243 0)
 • www.timgladdines.nl
 • www.doesjkabramlage.nl
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 20-03-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.