recensie

ADHD bespreekbaar maken voor kinderen

ADHD bespreekbaar maken voor kinderen Zeno zweeft gaat over een jongetje met ADHD. Het is vaak moeilijk om gepast materiaal te vinden om het thema ADHD met jonge kinderen te bespreken. Zeno zweeft is een geschikt boek om het onderwerp te bespreken, het is gemaakt in samenwerking met Centrum ZitStil. De tekst is geschreven door Inne Van den Bossche en ook de illustraties zijn van haar hand. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of zes.

Gegevens van het boek Zeno zweeft

 • Tekst: Inne Van den Bossche
 • In samenwerking met: Centrum ZitStil
 • Illustraties: Inne Van den Bossche
 • Uitgeverij: Abimo
 • Gepubliceerd: 2007
 • Genre: kinderboek/prentenboek
 • Aantal pagina’s: 26
 • ISBN: 978 90 5932 363 6
 • Geschikt voor: kinderen vanaf circa zes jaar
 • Prijs: 11,95 euro

Over Inne Van den Bossche

Inne Van den Bossche is illustrator van kinderboeken. Ze tekent en schildert graag maar werkt het liefst in de stijl die ze gebruikt in haar prentenboeken. Ze heeft meerdere kasten vol papier, snippertjes, vodjes en speciale motiefjes en texturen. Ze snijdt figuurtjes met een cuttermes uit het papier. Grote vormen gaan gemakkelijk, maar kleine handjes en neuzen zijn een hele klus voor Inne. Ze lijmt daarna alle stukken aan elkaar en op elkaar met een lijmstift. De figuurtjes, meubelstukken en achtergronden scant ze apart in en op haar computer puzzelt ze alles rustig in elkaar. De grootste wens van Inne is dat ze kinderen blij kan maken met wat ze tekent.

Het boek Zeno zweeft

In de klas, maar ook thuis is Zeno snel afgeleid. In de klas denkt hij dat hij in het oerwoud is en de cijfers van zijn rekenblad veranderen in aapjes die van zijn blad afspringen. Juf praat met de vader van Zeno en vraagt of Zeno thuis ook zo druk is. De vader en moeder van Zeno gaan met hem naar een psychiater, hij denkt dat Zeno ADHD heeft. De vader van Zeno vertelt dat hij vroeger ook wel een druk kind was.

De dokter vertelt dat ADHD niet over gaat, maar het kan wel verbeteren. Zo zijn er pilletjes die goed helpen. Zeno gaat ook iedere week naar de pyschologe. Zij legt uit waarom Zeno zo snel is afgeleid. Elk kind heeft een zeefje in zijn hoofd waar alleen belangrijke dingen doorheen gaan. Bij Zeno werkt dat zeefje niet zo goed. Zeno denkt dat er misschien een aapje met zijn zeefje vandoor is gegaan.

Het gaat steeds beter met Zeno en daarom geniet hij extra van het schoolreisje naar de dierentuin. Als hij aan het einde van het bezoek het antwoord weet op de vraag van de gids wint hij iets: hij mag een aapje voeren dat honger heeft!

De tekst en de illustraties

Een mooie illustratie op de voorkaft die doorloopt op de achterkaft. Je ziet Zeno, hij slingert aan een liaan, tussen de apen, in een oerwoud. De titel staat in een royaal lettertype. Op de achterkant korte uitleg over de inhoud van het boek. Op de schutbladen zie je aapjes in allerlei poses. In het boek vind je grote illustraties die een enkele of een dubbele pagina vullen. Voor de illustraties is gebruik gemaakt van collagetechniek. Bij iedere illustratie hoort tekst, drie tot zeven zinnen per illustratie. Het zijn korte zinnen, een paar woorden moest ik uitleggen zoals: bladerdak, rekenblad en muskiet. Soms zijn woorden groot geschreven, soms klein, dit wisselt zich af in één zin. De tekst staat in de tekening maar op een rustige achtergrond.

Een fragment uit het boek

Met een rotvaart landt hij op een tak… en wankelt.
Oef, bijna gevallen!
‘Jammer…’, denkt een krokodil
die een eindje verderop dobbert.
Maar… wat krijgen we nu?
Wat doet de juf daar in de bosjes?

Meer boeken over Zeno

Er zijn nog meer boeken geschreven over Zeno:
 • Kijk, Zeno biept!
 • Een zoen voor Zeno
 • Kapitein Zeno
 • Zeno en co

Prima uitleg over ADHD

Dit verhaal geeft jonge kinderen prima uitleg over ADHD en maakt het thema bespreekbaar. Ouders, hulpverleners en leerkrachten kunnen het boek als hulpmiddel gebruiken. Kinderen zullen zich beter in kunnen leven in kinderen met ADHD. De illustraties passen heel goed bij de tekst. In de afbeeldingen komt chaos en impulsiviteit naar voren.
© 2011 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boekrecensie: De aap met de blauwe billenrecensieBoekrecensie: De aap met de blauwe billenIn dit grappige rijmverhaal lees je hoe een ondeugend aapje een verfdoos vindt en een fantastisch idee krijgt. Maar alle…
ADHD, boeken voor kinderen, volwassenen en leerkrachtenADHD, boeken voor kinderen, volwassenen en leerkrachtenEr zijn tientallen boeken over ADHD te koop of te leen in de bibliotheek. Prentenboeken voor de allerkleinsten, voor jon…
Er zit een leeuw in mij, een prentenboek over ADHDrecensieEr zit een leeuw in mij, een prentenboek over ADHDHet boek Er zit een leeuw in mij gaat over Wout, een jongetje met ADHD. Hij en zijn familie proberen hier mee om te gaan…
Boekrecensie: "Mama Kwijt" van Chris HaughtonrecensieBoekrecensie: "Mama Kwijt" van Chris Haughton“Mama Kwijt” is het Prentenboek van het jaar 2012 geworden en dat is niet voor niks. Dit boek, geschikt voor peuters en…
Bronnen en referenties
 • Zeno zweeft (ISBN 978 90 5932 363 6)
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 06-08-2020
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.