recensie

Er zit een leeuw in mij, een prentenboek over ADHD

Er zit een leeuw in mij, een prentenboek over ADHD Het boek Er zit een leeuw in mij gaat over Wout, een jongetje met ADHD. Hij en zijn familie proberen hier mee om te gaan, maar dat gaat niet altijd even gemakkelijk. Het is een speels, kleurrijk prentenboek voor kinderen vanaf vijf jaar met een informatief extraatje. Het boek is gemaakt in samenwerking met centrum ZitStil vzw, Omgaan met ADHD, www.zitstil.be.

Inhoud artikel


Over de auteur, Kristien Dieltiens

Kristien Diltiens heeft vijfenveertig boeken geschreven. Ze debuteerde in 1997 met het boek De Gouden Bal. Met haar tweede boek Olrac won ze de eerste prijs van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen. Kenmerken van haar boeken: de personages zijn psychologisch sterk uitgewerkt, alles is zintuiglijk en gevoelig geschreven. Kristien is geboren in Antwerpen, maar woont nu in de buurt van Brugge met haar gezin. Naast schrijven is tekenen en illustreren van boeken ook een passie van haar.

Over de illustrator, Marijke Klompmaker

Marijke studeerde in 1992 af aan de kunstacademie in Groningen. Ze maakt illustraties voor boeken, tijdschriften en televisie. Verder geeft ze lessen tekenen en schilderen voor kinderen, in haar eigen atelier maar soms ook op scholen. Voor televisie tekende Marijke de KRO-series Pieletje Peenhaar, La La Liedje en de leader van Mijn Mooiste Prentenboek. Marijke werkt ook regelmatig samen met haar tweelingzus Nynke Klompmaker. Nynke is schrijfster van een paar boeken en een paar televisieseries. Samen hebben de zussen drie boeken gemaakt.

Gegevens van het boek

 • Titel: Er zit een leeuw in mij
 • Tekst: Kristien Dieltiens
 • Illustraties: Marijke Klompmaker
 • Uitgeverij: Clavis en Delubas
 • Gepubliceerd: 2005
 • Genre: prentenboek
 • Aantal pagina’s: 26
 • ISBN: 90 448 0439 1
 • Geschikt voor: kinderen vanaf vijf jaar

Het verhaal Er zit een leeuw in mij

Nog voor de zon op is, is Wout al wakker en springt uit zijn bed. Het is nog stil in huis, iedereen slaapt. De buik van Wouter gromt, er zit een leeuw in hem. Hij vliegt als een straaljager naar beneden en maakt veel lawaai. Zijn ouders worden boos, het is nog nacht. Maar Wout hoort de stem van zijn vader niet, hij gaat naar de keuken. De leeuw in Wout heeft honger en dorst en Wout zet de hele keuken op zijn kop. Daarna gaat Wout naar de kamer, de kussens van de bank gooit hij op de grond, de poes krijgt een gele draad om haar lijfje en poten heen, overal liggen bolletjes wol en bolletjes papier. Ook heeft Wout de bladen uit een boek van zijn zus Susanne getrokken en verfrommeld.

Als Wout zijn vader en moeder en Susanne komen kijken, zijn ze droevig en boos. Wout vertelt dat hij het niet gedaan heeft maar de leeuw in hem. Zijn moeder neemt hem op schoot, ook al vindt Wout dat niet prettig. Ze praten over de leeuw in Wout en hoe ze die kunnen temmen. Er moet iemand komen die verstand heeft van leeuwen temmen. Papa zegt dat ze moeten leren hoe Wout baas wordt over zijn eigen leeuw. Een uurtje later ligt Wout weer in zijn bed, zijn leeuw gromt niet meer, hij en Wout slapen.

De tekst en de illustraties

Tekst

Bij iedere illustratie tref je tekst aan, iets minder dan twintig zinnen per bladzijde. Het zijn korte krachtige zinnen, deze zijn goed te volgen voor kinderen vanaf een jaar of vijf. De tekst staat in de tekening maar op een rustige achtergrond. Een paar woorden moest ik uitleggen aan mijn kleuter: breimand, samengebonden, zapper, spikkels en verfrommelde. Tekst en illustraties vullen elkaar zeer goed aan.

Illustraties

Op de voorkant zie je Wout, hij heeft een leeuwenpak aan, er 'vliegt' wat speelgoed door de lucht. Bovenaan staat: bij de hand zoemt in op ADHD, daaronder staan de schrijver, illustrator en titel vermeld. Op de achterkant van het boek staat in het kort waar het boek over gaat en je vindt er drie kleine afbeeldingen, die je ook in het boek tegenkomt. De illustraties in het boek beslaan soms een hele pagina, maar meestal een dubbele pagina. De bewegelijkheid van Wout komt heel goed naar voren in de tekeningen, je ziet hem springen, zijn speelgoed vliegt door de lucht, hij roetst van de trap af, beentjes naar voren, armpjes in de lucht. Wat hij allemaal heeft gedaan in de keuken en kamer zie je duidelijk op de illustraties. Als vader, moeder en zusje op de illustraties voorkomen zie je dat ze erg moe en verdrietig ogen, bij de zus spreekt de kwaadheid uit haar ogen.

Een fragment uit het boek

Wout spreidt zijn armen en vliegt als een straaljager naar beneden.
Dat gaat veel vlugger dan voetje voor voetje, tree voor tree.
Iiiiiieeeeeeeeeeee!! Klinkt het door de gang.
'Wout, terug in je bed, het is nog nacht.'
De stem van mama zit vol met slaap.
'Wout, je moet gehoorzamen,' roept papa.
'Het is nog geen tijd om op te staan.'
Papa’s stem klinkt een beetje boos.

Extra informatie achterin het boek/bijsluiter

Na het verhaal om voor te lezen volgen er vier pagina’s met informatie voor volwassenen.
De onderwerpen die aan bod komen:
 • Wat is ADHD?
 • Hoe zit het precies met Wout?
 • Hoe weet ik of mijn kind ADHD heeft?
 • Wat kunnen deze kinderen wel?
 • Behandeling van ADHD
 • Bekende mensen met ADHD
 • Een lijst met boeken voor volwassenen over het onderwerp
 • Handige internetsites
 • Een lijst met leesboeken voor en over kinderen met ADHD
© 2011 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
ADHD behandelen met medicatieADHD behandelen met medicatieADHD is een psychiatrische aandoening waarbij men problemen met de aandacht en hyperactiviteit heeft. ADHD behandelen me…
Oorzaken en symptomen van ADHDBij ADHD denkt men vaak aan drukke kinderen. Maar wat zijn de verdere symptomen van ADHD, hoe ontstaat deze aandoening e…
ADHD bespreekbaar maken voor kinderenrecensieADHD bespreekbaar maken voor kinderenZeno zweeft gaat over een jongetje met ADHD. Het is vaak moeilijk om gepast materiaal te vinden om het thema ADHD met jo…
ADHD, boeken voor kinderen, volwassenen en leerkrachtenADHD, boeken voor kinderen, volwassenen en leerkrachtenEr zijn tientallen boeken over ADHD te koop of te leen in de bibliotheek. Prentenboeken voor de allerkleinsten, voor jon…

Een kus van het kriebelbeest, een kinderboek over astmarecensieEen kus van het kriebelbeest, een kinderboek over astmaHet boek Een kus van het kriebelbeest gaat over Kaat die astma heeft. Het is een helder verhaal dat astma bespreekbaar m…
Met andere ogen, door Gilles TiborecensieMet andere ogen, door Gilles TiboEen prentenboek voor kinderen vanaf circa vijf jaar over een jongetje dat blind is. Matthijs kan niet zien maar andere d…
Bronnen en referenties
 • Er zit een leeuw in mij (ISBN 90 448 0439 1)
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 24-08-2020
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.