recensie

Boekrecensie: De kapper

Boekrecensie: De kapper De Ruiter’s Documentatiecentrum bestaat uit vier reeksen informatieve boekjes voor alle groepen van het basisonderwijs. Het boek De kapper valt onder De kijkdoos, bestemd voor kinderen van groep 1 tot groep 4. Het boek bestaat uit elf hoofdstukken. Het gaat over hoe een kapsalon eruit ziet, dat iedereen ander haar heeft, hoe de kapper knipt, drogen van het haar, over vlechtjes en gekleurd haar en over een speciale kapper voor kinderen.

De Ruiter’s Documentatiecentrum

 • De kijkdoos: groep 1 tot groep 4
 • Mini informatie: groep 3 tot groep 5
 • Junior informatie: groep 5 tot groep 7
 • Informatie: groep 7 en groep 8

Gegevens van het boek

 • Titel: De kapper
 • Tekst: Bouwina de Ridder
 • Redactie: Margaret Gosens
 • Tekeningen: Hélène Jorna
 • Foto’s: Human Touch Photography
 • Uitgeverij: Wolters-Noordhoff bv Groningen/Houten
 • Jaar: 2004
 • Pagina’s: 24
 • ISBN: 90 01 13778 4
 • Genre: kinderboek, prentenboek

De illustrator, Hélène Jorna

Hélène hield als klein meisje al van tekenen. Haar eerste boekje (De avonturen van Pimpie) schreef ze toen haar jongere broertje ging leren lezen. Ook de illustraties maakte ze zelf. Na de opleiding grafische vormgeving (kunstacademie Arnhem), werkte Hélène dertien jaar als grafisch ontwerpster bij ontwerpbureau Stadium Design in Hillegom. Ze ontwierp de bedrukkingen en illustraties voor verpakkingen en maakte verschillende huisstijlen. In haar vrije tijd maakte ze tekeningen voor educatieve boeken. In 2002 besloot ze om zich volledig op het vak illustreren te richten.

De opbouw van het boek

Het boek bestaat uit 11 hoofdstukken:

 1. Kijk eens: een kijkplaat, je ziet een kapsalon waar van alles gebeurt.
 2. Haar: iedereen heeft ander haar, voor de kapper maakt het niet uit, hij knipt alle soorten haar.
 3. Wat wil je?: kijk maar in een van de boeken bij de kapper, kies iets moois.
 4. Nat haar: Sem krijgt een kapmantel om en zijn haar wordt nat gemaakt.
 5. Knippen: de kapper pakt een pluk haar en knipt er een stuk af.
 6. Klaar!: de kapper is klaar met knippen, nu wordt het haar van Sem gedroogd.
 7. Alles even lang: de kapper moet overal even veel van afknippen.
 8. Vlechtjes: Joes krijgt vlechtjes en in de vlechtjes komt gekleurd haar.
 9. Bliksem: Rik heeft een hekel aan kammen, daarom krijgt hij kort haar en de kapper maakt een figuur in het haar van Rik.
 10. De kinder-kapper: Kris zit nooit stil. Veel kappers vinden een wiebelkind lastig, daarom gaat hij naar een kapper speciaal voor kinderen.
 11. Belangrijke woorden: de volgende woorden worden uitgelegd: haar, kam, spuit, schaar, spiegel, speld, vlechtjes, boek.

De tekst

De tekst vind je op iedere rechterpagina. Eerst een gekleurd kader met daarin drie of vier korte zinnen, daarboven een klein plaatje en de titel van het hoofdstuk. Daaronder ongeveer acht tot negen regels tekst over hetzelfde onderwerp maar het formaat van de letters is iets kleiner en de zinnen zijn iets langer.

Een fragment

Marijke wil haar haar anders, maar ze weet nog niet hoe.
Ze kijkt in een boek met voorbeelden. Wat zal ze doen?
Laat ze haar oren bloot? Neemt ze heel kort haar?
Of wil ze nog staartjes kunnen maken?
Zal ze een scheiding in het midden doen?
Of juist alles lekker wild?

De illustraties: tekeningen en foto’s

In dit boek vind je veel foto’s, ook op de voorkant van het boek een foto. Je ziet een meisje dat wordt geknipt. Dat dit boekje over de kapper gaat is direct duidelijk. De kijkplaat in het begin van het boek is erg leuk om samen met een kind te bekijken. Daarna begint de tekst en vind je op iedere linkerpagina een foto in een gekleurd kader. Deze foto’s laten duidelijk zien wat een kapper doet. De tekeningen zijn veelal zwart/wit, ze staan soms op de rechterpagina naast de foto, maar ook wel onder de tekst op de rechterpagina. Bij de tekeningen staan soms woorden die extra uitleg geven over wat je ziet. Bij het onderdeel Belangrijke woorden vind je kleine plaatjes in kleur.

De kapper

Een zeer informatief boekje over de kapper. Het gaat niet over dat kinderen wel eens angst hebben voor de kapper, maar over andere dingen zoals over wat voor kapsel een kind wil, dat de kapper voor het knippen het haar nat zal maken, over vlechtjes en figuurtjes (bliksem) in het haar. Een ‘nuchter’ boekje! Kun je het boek niet kopen, kijk dan bij de bibliotheek of je het kunt lenen.
© 2011 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beroep onder de loep: kapperBeroep onder de loep: kapperKapper, kapster, opleiding of cursus: Opleidingen zijn er genoeg in het kappersvak. Het salaris van een kapper is modaal…
Kapper (haarverzorging)Kapper (haarverzorging)Een kapper of kapster is iemand die zich bezighoudt met haarverzorging. Dit variëert van het knippen van het haar tot he…
Boekrecensie: Naar de tandartsrecensieBoekrecensie: Naar de tandartsDe Ruiter’s Documentatiecentrum bestaat uit vier reeksen informatieve boekjes voor alle groepen van het basisonderwijs.…
Boekrecensie: Later word ik kapsterrecensieBoekrecensie: Later word ik kapsterIn dit boek vindt een kind alles wat hij of zij moet weten om de droom om kapper of kapster te worden waar te maken. Wat…
Boekrecensie: Een superknuffelrecensieBoekrecensie: Een superknuffelEen superknuffel is geschreven door Sandra Horning en de mooie illustraties zijn gemaakt door Valeri Gorbachev. Thomas w…
Bronnen en referenties
 • De kapper (ISBN 90 01 13778 4)
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 02-08-2020
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.