recensie

Boekrecensie: Later word ik kapster

Boekrecensie: Later word ik kapster In dit boek vindt een kind alles wat hij of zij moet weten om de droom om kapper of kapster te worden waar te maken. Wat moet je kunnen, met wie zal je samenwerken in een kapsalon, welk materiaal heb je nodig? De antwoorden vind je in dit boekje. De tekst is geschreven door Hilde Vandermeeren, de illustraties zijn van Marjolein Pottie. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of zes/zeven.

Gegevens van het boek

 • Titel: Later word ik kapster
 • Tekst: Hilde Vandermeeren
 • Illustraties: Marjolein Pottie
 • Uitgeverij: Davidsfonds Infodok
 • Jaar: 2011
 • Pagina’s: 29
 • ISBN: 978 90 5908 412 4
 • Genre: kinderboek, prentenboek

De schrijver, Hilde Vandermeeren

Op haar website las ik dat Hilde is geboren in 1970 en de helft is van een tweeling. Toen ze kon lezen was ze niet meer weg te slaan uit de bibliotheek. Als kind heeft ze wel eens een verhaal op papier gezet maar deze zijn verloren gegaan. In 1993 studeerde Hilde Vandermeeren af als psycholoog. Ze heeft tien jaar les gegeven in het secundair onderwijs. In 2001 verscheen haar eerste boek (Een vroege zomer) bij uitgeverij Davidsfonds/Infodok. Omdat schrijven hetgeen is wat ze wil doen heeft ze in 2006 de stap gezet naar fulltime auteur. In 2007 werd ze hoofdredacteur van de Kitskrant, een actualiteitenkrant voor 10-plussers bij uitgeverij De Eenhoorn.

De illustrator: Marjolein Pottie

Marjolein Pottie is geboren in 1970 (in Roeselare). Als kind hield ze al van tekenen en knutselen. Ze heeft Functionele grafiek gestudeerd aan het Sint-Lucas Instituut in Gent. Marjolein heeft als grafisch vormgever gewerkt bij de VUM-groep, maar na de geboorte van haar tweede kind gaf ze de baan op en concentreerde zich op het illustreren. In 1995 illustreerde ze haar eerste kinderboek (Traan van Dirk Nielandt), inmiddels heeft ze al een vijftigtal boeken voorzien van illustraties. Marjolein Pottie heeft ook meegewerkt aan de kindertijdschriften Knuffel en Kikje. In 1997 won ze de Boekenpauw met Muu en in 1999 werd Wie bekroond met een Boekenwelp.

De inhoud van dit boek

Het boekje begint met een illustratie van een jongen en een meisje. Het jongetje vraagt aan het meisje wat ze later wil worden. Het meisje wil graag kapster worden.

Vervolgens worden de volgende onderwerpen besproken:

 • Wat moet ik kunnen?
 • Wat moet ik doen?
 • Wat heb ik nodig?
 • Waar werk ik?
 • Met wie werk ik daar?

Na deze hoofdstukken volgen twee doe-opdrachten:

 1. Foto’s in de juiste volgorde zetten.
 2. Op een plaatje staan allemaal voorwerpen, welke spullen horen bij een kapster en welke niet?

Op de laatste pagina’s zie je het meisje dat kapster wil worden dromen over een toekomst als kapster in een kapsalon.

De tekst en de illustraties

De illustratie op de voorkaft geeft goed aan waar dit boekje over gaat. Je ziet een meisje dat een ander kindje knipt. Boven deze afbeelding zie je borstels, een kam, een schaar en haarproducten. Op de achterkant van het boek vind je vijf vragen, als je die allemaal beantwoordt met ja, dan ben je vast geknipt om later kapster te worden. Daaronder volgt een korte omschrijving van de inhoud van het boek. Op de roze schutbladen zie je een afbeelding van een kapster die het haar knipt van een meisje. De pagina’s worden gevuld met illustraties, kleine en grote illustraties wisselen elkaar af. In de tekeningen vind je tekst, een paar zinnen per keer. Aan het begin en het einde in een tekstballon. Bij de grote platen zijn de letters groter dan bij de kleine plaatjes. Je ziet tekeningen met daarop de twee kinderen en daaromheen plaatjes met volwassenen die knippen of in een kapsalon werken. Aan het einde van het boek een mooie kijkplaat (de droom van het meisje dat kapster wil worden).

Twee fragmenten

Fragment 1

De meeste kappers werken in een kapsalon. Dat kan als zelfstandige of in loondienst. Daarnaast zijn er ook kappers die in een rusthuis werken of aan huis komen.

Fragment 2

In een kapsalon werkt een kapper met andere kappers en/of kapsters samen. Vaak zijn er ook leerjongens en/of –meisje, die een kappersopleiding volgen. De ervaren kappers en kapsters geven hen tips.

Voor welke leeftijd

Een voorleesboek voor kinderen vanaf een jaar of zes. Kan een kind al goed lezen dan kan het boek zelfstandig worden doorgenomen. Het is een leuk boek voor kinderen tot een jaar of acht.

Mijn mening

Een leuk en vlot boekje over het kappersvak. Het kan gelezen worden door jongens en meisjes maar is meer gericht op meisjes. Dit begint met de roze kleur die zeer veel aanwezig is in dit boekje en in de titel staat ook kapster in plaats van kapper. In het begin vond ik het boekje wat druk ogen maar dat went snel en zonder moeite kom je bij de laatste pagina uit. Leuke illustraties, niet heel veel tekst maar alles wat een kind zou willen weten staat er in. Er wordt bijvoorbeeld verteld dat een kapster ook in een rusthuis/bejaardenhuis kan werken, of thuis, en niet alleen in een kapsalon en nog veel meer handige informatie. Bij kinderen van zes moet je waarschijnlijk wel wat woorden uitleggen zoals zelfstandige, loondienst, piekfijn en visagistes.
© 2011 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kapper (haarverzorging)Kapper (haarverzorging)Een kapper of kapster is iemand die zich bezighoudt met haarverzorging. Dit variëert van het knippen van het haar tot he…
Boekrecensie: De kapperrecensieBoekrecensie: De kapperDe Ruiter’s Documentatiecentrum bestaat uit vier reeksen informatieve boekjes voor alle groepen van het basisonderwijs.…
Beroep onder de loep: kapperBeroep onder de loep: kapperKapper, kapster, opleiding of cursus: Opleidingen zijn er genoeg in het kappersvak. Het salaris van een kapper is modaal…
Recensie: Mijn haar is lang - Herman BrusselmansrecensieRecensie: Mijn haar is lang - Herman Brusselmans‘Mijn haar is lang’ was al het vijftigste boek dat Herman Brusselmans publiceerde. Deze roman verscheen in 2009 bij uitg…
Boekrecensie: Een superknuffelrecensieBoekrecensie: Een superknuffelEen superknuffel is geschreven door Sandra Horning en de mooie illustraties zijn gemaakt door Valeri Gorbachev. Thomas w…
Bronnen en referenties
 • Later word ik kapster (ISBN 978 90 5908 412 4)
 • Geraadpleegd op 28 oktober 2011:
 • www.hildevandermeeren.be
 • www.eenhoorn.be
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 22-03-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.