recensie

Kinderboek: Het liefste kindje van de hele wereld! (adoptie)

Kinderboek: Het liefste kindje van de hele wereld! (adoptie) Een kinderboekje over adoptie, er wordt ook aandacht besteed aan de biologische ouders. Je kunt het boek gebruiken om een gesprek aan te gaan met een kind over dit onderwerp. Het boek is geschikt om voor te lezen aan kinderen vanaf een jaar of vier. De tekst is van Linda Libe, de illustraties zijn gemaakt door Claudia Peels. Het boek is uitgegeven in 2007, wil je het doornemen met je kind, probeer het dan te lenen bij de bibliotheek.

Gegevens van het boek

 • Titel: Het liefste kindje van de hele wereld!
 • Tekst: Linda Libe
 • Illustraties: Claudia Peels
 • Uitgeverij: Libeboek
 • Jaar: 2007
 • Pagina’s: 28
 • ISBN: 978 90 78993 01 8
 • Genre: kinderboek
 • Voor kinderen vanaf een jaar of vier

Over de schijfster, Linda Libe

Op www.libeboek.nl vond ik informatie over de schrijfster. Linda Van Schendel is oprichter van Libeboek en ze is grondlegger van Hartgericht Leven en ondernemen. Linda is getrouwd en heeft vier kinderen. Over het woord Libeboek: Li staat voor Linda, Be voor Bergmans. Haar kinderen en hun vader die de achternaam Bergmans hebben, geven haar de ruimte om zichzelf te ontplooien. Tot slot het woord boek: dit woord staat voor de schrijfster in haar, haar studies en voor de transformatie naar Hartgericht Leven en Ondernemen. Libe betekent in het Haïtiaans: vrij! Linda heeft een persoonlijke band met Haïti, het armste land van het westelijk halfrond. Vrijheid is heel belangrijk, bevrijd jezelf van alle belemmeringen dan kun je de weg van je hart volgen.

Het verhaal

In een gezellig huis wonen een meneer en een mevrouw. Ze doen leuke dingen samen en vinden elkaar erg lief, dolgraag zouden ze samen een kindje willen krijgen. Ze zullen dat kindje gaan adopteren uit een ander land.

In een warm land wonen ook een meneer en mevrouw, ook zij vinden elkaar lief. Op een dag groeit er een kindje in de buik van de mevrouw. Ze houden veel van het baby’tje maar hebben geen geld om eten en kleren voor het kindje te kopen. Ze brengen het kindje na de geboorte naar een tehuis, maar zullen altijd van het kindje blijven houden.

In het tehuis wordt het kindje goed verzorgd maar de verzorgsters hebben niet veel tijd om met de kinderen te knuffelen. Het zou beter zijn als de kinderen bij een papa en mama gaan wonen. De meneer en mevrouw in het gezellige huis worden gebeld, iemand vertelt ze dat er een kindje voor hen is gevonden. Over een tijdje mogen de meneer en mevrouw het kindje ophalen in het verre land.

Het kindje krijgt het ook te horen, van de verzorgsters. Het is best een beetje spannend. Hoe zou het gaan. Als het zover is komen de andere kinderen van het tehuis ook kijken naar de nieuwe papa en mama van het kindje en ze zingen een mooi afscheidslied. Met het vliegtuig gaan de papa, mama en het kindje naar Nederland. Het kindje voelt de kou en ziet allemaal vreemde mensen. Na een tijdje is het kindje gewend in het nieuwe land. De papa, mama en het kindje vinden elkaar erg lief en zijn blij met elkaar. Ze gaan nog heel veel dingen doen, eigenlijk een beetje hetzelfde als andere kinderen met hun papa en mama doen.

De tekst en de illustraties

De titel, Het liefste kindje van de hele wereld!, geeft niet direct weer dat dit boek over adoptie gaat de afbeelding op de voorkaft doet het wel vermoeden. Een man, een vrouw en een kindje. Het kindje heeft een andere huidskleur dan de man en vrouw. Het oogt als een lief tafereeltje en ze kijken alle drie blij. In het boek is een voorwoord opgenomen van de schrijfster. Op iedere linkerpagina een paginavullende tekening, personen en voorwerpen zijn zwart omlijnd en ingekleurd met frisse kleuren. De tekeningen ogen rustig, maar er staat genoeg op om met een kind over te praten. Je ziet het kamertje van het kindje in het huis van de adoptieouders, je ziet het tehuis met de andere kindjes, een vliegtuig enzovoort. Op iedere rechterpagina vind je de tekst die hoort bij de afbeelding op de linkerpagina, vijf tot zes zinnen per pagina. Het zijn korte zinnen, geen moeilijke woorden voor mijn zoon van zes jaar. De tekst staat op een frisse witte achtergrond. Aan het einde vind je een kleine kleurplaat en op de allerlaatste pagina kunnen kinderen aangeven op een wereldbol waar zij geboren zijn.

Een fragment

In een gezellig huis wonen
een meneer en een mevrouw.
Ze doen leuke dingen samen
en vinden elkaar erg lief.
Dolgraag zouden ze samen
een kindje willen krijgen.
Een kindje dat niet in de buik
van de mevrouw zal groeien.
Maar een kindje dat ze uit een
ander land zullen gaan adopteren.

Het liefste kindje van de hele wereld!

Het boekje is geschreven voor elk kind dat direct of indirect met adoptie te maken heeft. In het boek is bewust gekozen om het kindje geen naam te geven zodat kinderen zich als ze daar behoefte aan hebben mee kunnen identificeren. Een goede reden misschien, maar het maakt het verhaal wel afstandelijker. De tekst bestaat uit losse zinnen om het mogelijk te maken om tijdens het voorlezen ruimte te geven voor vragen. In het boek vind je een mooie kleurplaat.
© 2011 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Adoptie, hoe werkt dat?Adoptie, hoe werkt dat?Sommige mensen met een grote kinderwens kiezen voor adoptie. Jaarlijks komen er ongeveer 700 kinderen naar Nederland voo…
Boekrecensie: Adoptie (door Annemarie van den Brink)recensieBoekrecensie: Adoptie (door Annemarie van den Brink)Een boekje over adoptie, geschreven door Annemarie van den Brink en geïllustreerd door Juliette de Wit. Het boekje valt…
Wachten op Timoun, een ontroerend boek over adoptierecensieWachten op Timoun, een ontroerend boek over adoptieHet boek Wachten op Timoun/En attendant Timoun heeft adoptie als thema. Timoun betekent kind in het Creools. De tekst en…
Een kind adopteren, waarom?Een kind adopteren, waarom?Mensen die kiezen voor een adoptie, willen heel graag een kindje. Ze hebben dus een grote kinderwens en weten zeker dat…

Boekrecensie: Daar is mama!recensieBoekrecensie: Daar is mama!Lotje is boos omdat ze haar nieuwe laarsjes niet aan mag en daarom loopt ze weg van huis. Op een leuke manier wordt vert…
recensieVirus van Kathy Reichs - recensieWie fan is van de bekende serie Bones, met als hoofdrolspeler de forensische antropologe Temperance Brennan, zal zeker w…
Bronnen en referenties
 • Het liefste kindje van de hele wereld! (ISBN 978 90 78993 01 8)
 • www.libeboek.nl (geraadpleegd op 2 augustus 2020)
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 02-08-2020
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.