recensie

Boekrecensie: Superheldjes

Boekrecensie: Superheldjes Superheldjes zijn overal, ze veroorzaken kleine ongelukjes. Maar als ze er niet waren geweest dan zou het allemaal nog veel erger zijn geweest. In dit boek kun je lezen hoe Superheldjes eruitzien, wat ze nodig hebben, wat ze eten. Een heerlijk fantasierijk verhaal voor kinderen vanaf een jaar of vier. Het boek is een van de kerntitels van kinderboekenweek 2011, geselecteerd door het CPNB. Het thema voor dit jaar: Superhelden.

Inhoud artikel


Gegevens van het boek Superheldjes

 • Tekst: Loes Riphagen
 • Illustraties: Loes Riphagen
 • Uitgeverij: De Fontein
 • Jaar: 2011
 • ISBN: 978 90 261 3248 3
 • Pagina’s: 34
 • Genre: kinderboek, prentenboek
 • Prijs: 14 euro

Loes Riphagen

Loes is geboren in 1983 en woont in Rotterdam. Na de Havo is ze naar de kunstacademie gegaan en in 2007 haalde ze haar diploma Illustratie aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Na haar afstuderen heeft Loes al veel opdrachten gedaan voor verschillende uitgeverijen. Haar eerste prentenboek (Slaapkamernachtdieren) is in 2008 uitgegeven door uitgeverij De Fontein. Daarna volgden Huisbeestenboel en Superheldjes.

Het verhaal Superheldjes

Superheldjes zijn altijd overal. Ze veroorzaken kleine ongelukjes. Het kan vervelend zijn als je in een hondendrol stapt of gestoken wordt door een wesp, maar als dat niet gebeurd was, zou het allemaal veel erger zijn geweest.

Een Superheldje is maximaal zeventien millimeter en heeft ogen om ook ’s nachts goed mee te zien, een lange buigbare neus om gemakkelijk in andermans zaken te steken, vleugeltjes om mee te sturen, vlijmscherpe tandjes en kan heel goed horen. Superheldjes hebben geen botjes en zijn dus lenig en flexibel. Als hij harder vliegt dan 11 kilometer per uur dan draagt hij een snelheidsbrilletje, anders krijgt hij last van droge ogen.

Verder kun je lezen over:

 • Hoe Superheldjes zich verstoppen
 • De familie en vrienden van Superheldje Zirk
 • Hoe Superheldjes je helpen
 • Als er geen Superheldjes waren geweest
 • Wat Superheldjes nog meer voor je doen
 • Wat Superheldjes nodig hebben: neusborstel, mobieltje, vleugelpleisters, afluisterapparaatje, camouflageshirts, cape
 • Wat Superheldjes eten: ballonnen en anders een hapje van een doperwt
 • Hoe je Superheldjes kunt herkennen
 • Superheldjes in andere landen
 • Wat Superheldjes in de rest van de wereld doen
 • Wat je kunt doen om Superheldjes te helpen

Tekst en illustraties

 • Op de voorkant een donkerblauwe lucht met gele sterren. In de lucht een Superheld: een knalgroen wezentje met een rode bril op, een felblauw shirt met een gele ster en op de rug twee vleugeltjes. De naam van de auteur (Loes Riphagen) in felgele letters, de titel van het boek in hele grote letters in de kleuren geel en oranje. Op de schutbladen voorin het boek zie je een Superheld die wil zonnen maar een wolk hangt voor de zon. Op de schutbladen achterin zie je dat het Superheldje de wolk wegduwt zodat hij weer zon heeft. De uitleg over Superheldjes wordt gegeven door Superheldje Zirkonium, ook wel Zirk genoemd. Je komt hem daarom vaker tegen in het boek. Op alle pagina’s vind je illustraties, vaak vullen ze het hele blad. Je krijgt uitleg over hoe Superheldjes eruit zien, alle onderdelen worden benoemd. Maar ook een pagina vol met camouflageshirts, tekeningen van alle familieleden van Zirk. Een grote tekening met daarop een voet die neerkomt in een grote drol. Een tekening met allemaal voorvallen die zouden zijn gebeurd als er geen Superheldjes waren geweest. Alles wordt heel duidelijk in beeld gebracht en beschreven in de tekst.
 • Best veel tekst in dit prentenboek maar speels verspreid over de pagina’s. Op de ene pagina witte letters, op de andere pagina zwarte letters. Bij ieder tekeningetje wordt uitleg gegeven in korte duidelijke zinnen.

Fragment

Wat kun je doen om alle Superheldjes te helpen
Slaap goed. Als je zelf fit bent en goed oplet, scheelt dat de Superheldjes veel werk.
Zorg dat je altijd opgeblazen ballonnen in huis hebt.
Als er eentje knapt, hang dan meteen een nieuwe op.
Eet vaak doperwtjes en laat er dan af en toe per ongeluk één op de grond vallen.
Maak een bedje, zodat de Superheldjes om de beurt even in jouw kamer kunnen uitrusten.

Voor welke leeftijd?

Een voorleesboek voor kinderen vanaf een jaar of vier.

Mijn mening

Mijn zoon van zes koos dit boek uit in de bibliotheek omdat hij de voorkant van het boek zo leuk vond. We hebben zeer genoten van dit boek, Loes Riphagen trekt echt alles uit de kast. Na het voorlezen/lezen van dit boek heb je bijna het idee dat Superheldjes werkelijk bestaan… Ze beschrijft heel gedetailleerd hoe de wezentjes eruit zien, wat ze voor kleding dragen, wat ze eten enzovoort. Er gebeuren ‘vreselijke’ dingen in dit boek maar het zou nog veel erger zijn geweest zonder Superheldjes. Dat zie je ook terug op de tekeningen, de situatie zoals deze is samen met een tekeningetje hoe het zou zijn afgelopen zonder Superheldjes. Je ziet bijvoorbeeld een man die zoveel in zijn handen heeft dat hij van de trap zou zijn gevallen met zijn spulletjes. Een Superheld verkleed als wesp geeft hem een prik, de man schrikt en laat zijn spullen van de trap vallen. Dankzij de Superheld blijft hij zelf nog overeind. Kees, een jong iemand, trapt met zijn slipper in de hondenpoep, zonder Superheldjes zouden er twee oude mensen in zijn gevallen. Vooral de tekeningen zijn erg grappig. In het boek ook twee zoekplaten, een hoe alles zou gaan met Superheldjes, daarna min of meer dezelfde plaat maar dan hoe het zou zijn gegaan zonder Superheldjes. Erg leuk om hier samen met je kind naar te kijken. Mijn zoon vond de camouflageshirts erg leuk en de ballonnen. Het is een heerlijk boek voor kinderen, het boek zal niet na een keer lezen in de kast belanden. Een aanrader!
© 2011 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een medicijn tegen alle pijn (een kinderboek over heimwee)recensieEen medicijn tegen alle pijn (een kinderboek over heimwee)Soms kan heimwee iets leuks verpesten. Gijs gaat op vakantie en mag zijn beste vriendin Loes meenemen. Maar Loes is bang…
Boekrecensie: "Mama Kwijt" van Chris HaughtonrecensieBoekrecensie: "Mama Kwijt" van Chris Haughton“Mama Kwijt” is het Prentenboek van het jaar 2012 geworden en dat is niet voor niks. Dit boek, geschikt voor peuters en…
Een prentenboek presenteren is meer dan alleen voorlezenEen prentenboek presenteren is meer dan alleen voorlezenPrentenboeken zijn uitermate geschikt om voor te lezen. Vooral jonge kinderen zullen hiervan erg genieten. Daarnaast vor…

recensieBoekrecensie: Lauren Conrad - LA Candy serie; 3 boekenDe LA Candy serie bestaat uit drie boeken. De boeken sluiten aan op elkaar, je kunt dus het beste beginnen met het eerst…
Romans over Johannes VermeerrecensieRomans over Johannes VermeerWe weten niet veel over Johannes Vermeer, één van Nederlands grootste schilders. We kennen een paar losse feiten uit zij…
Bronnen en referenties
 • Superheldjes (ISBN 978 90 261 3248 3)
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 22-03-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.