recensie

Boekrecensie: Bang voor de bende (over bedreiging, angst)

Boekrecensie: Bang voor de bende (over bedreiging, angst) Dit boek gaat over bedreiging en angst: een jongetje wordt door oudere kinderen op het slechte pad gebracht. Omdat hij bedreigd wordt doet hij dingen die hij niet wil zoals liegen en stelen. Het boek komt uit de serie Hartenboeken. Het verhaal is geschreven door Rien Broere, Ann De Bode heeft de illustraties gemaakt. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of vijf. Het boek is uitgegeven door uitgeverij Malmberg/Van In.

Inhoud artikel


Gegevens van het boek

 • Titel: Bang door de bende
 • Tekst: Rien Broere
 • Illustraties: Ann De Bode
 • Uitgeverij: Malmberg/Van In
 • Gepubliceerd: 1997
 • Genre: kinderboek, prentenboek, Hartenboek
 • Aantal pagina’s: 33
 • ISBN: 90 208 5139 X
 • Geschikt voor: kinderen vanaf vijf jaar

Bang voor de bende

Robert en Felix zijn al heel lang hele goede vrienden. Felix is de laatste tijd zo stil, Robert weet niet hoe het komt, misschien is Felix wel ziek. Als ze op school komen wordt Felix begroet door leden van de Bende. Als Robert aan hem vraagt hoe hij ze kent, kan Felix daar niet echt goed antwoord op geven.

Die ochtend komt de meester met een vervelende mededeling. De mooie pen van Felix is gestolen. De meester denkt dat er mogelijk een dief in de klas zit omdat het al de vierde keer is dat er iets weg is. Robert vindt dat ze wat moeten doen aan de diefstallen en bedenkt een mooi plan. Samen met Felix wil hij speurders worden en dan de dief vinden. Tot zijn verbazing wil Felix niet meedoen.

In het park ziet hij de Bende staan, maar tot zijn schrik staat Felix er ook bij. De Bende roept van alles naar Felix en ze kijken gemeen. Felix haalt iets uit zijn broekzak en geeft het aan een van de jongens. Dan rent Felix weg, hij hijgt en huilt. Als Robert weg wil lopen staat hij plotseling voor de leden van de Bende. Hij ziet dat een van hen de mooie pen van Felix in zijn hand heeft. Eerst is hij bang maar dan wordt hij boos. De Bende dreigt hem in elkaar te slaan als hij hen verraadt.

De volgende morgen wil Robert er met Felix over praten maar Felix wil dat niet. Als Robert naar het toilet gaat ziet hij op de gang dat Felix de zakken van de jassen doorzoekt, Felix is de dief! Robert twijfelt of hij het tegen de meester moet zeggen maar hij doet het toch. De meester zegt dat hij er goed aan heeft gedaan en dat hij Felix er alleen maar mee helpt. De meester praat met Felix en er wordt gepraat met de leden van de Bende. Felix en Robert blijven gelukkig vrienden.

De tekst en de illustraties

Op de voorkaft zie je Felix en de leden van de Bende, je kunt aan de ogen van de personen zien hoe ze zijn. De leden van de Bende kijken duidelijk gemeen, aan de ogen van Felix in combinatie met zijn mond kun je zien dat hij zich niet op zijn gemak voelt. Samen met de titel (Bang voor de bende) kun je opmaken waar dit verhaal in grote lijnen over zal gaan. Op de achterkant van het boek staat het verhaal in het kort beschreven.Op de schutbladen allemaal kleine hartjes, het boek hoort bij de serie Hartenboeken. Op iedere pagina staat een illustratie die ongeveer de helft van de bladzijde beslaat. Iedere tekening staat in een kader, alle kaders zijn anders, de afbeeldingen in het kader passen bij de tekst. Op de eerste pagina zie je Robert en Felix, Robert kijkt heel vrolijk, Felix loopt voorovergebogen en oogt niet blij. In de tekst onder de tekening vraagt Robert zich af of Felix soms ziek is. In het kader rond de tekening zie je uitgeknipte figuurtjes, telkens twee kinderen met rugzakjes die elkaars hand vasthouden. Onder de tekst een tekening van een thermometer. De illustraties geven dus al een heel stuk weer van waar het om draait.
Bij iedere tekening vind je acht regels tekst. De korte zinnen zijn goed te volgen voor kinderen. Ik moest een paar woorden uitleggen aan mijn zoon van vijf: piekergezicht, sluw als een vos, zijn hart bonst in zijn keel De tekst staat onder de tekening op een lichte achtergrond.

Een fragment

Oeps! Is me dat schrikken!
Als Robert tevoorschijn kruipt,
staat de hele Bende voor zijn neus.
“Kijk eens aan,” zegt één van de meisjes.
“Daar hebben we de vriend van Felix.
Kom jij ons ook wat spullen brengen?”
Robert ziet dat zij iets in hand houdt.
Het glinstert. Het is de pen van Felix!

Mijn mening

De onderwerpen uit de serie Hartenboeken zijn tijdloos. Dit is een boek uit 1997 maar dat jonge kinderen onder invloed van wat oudere kinderen dingen doen die niet goed zijn, dat zal altijd zo blijven. Het is een boek dat heel geschikt is om in de klas door te nemen met kinderen vanaf een jaar of vijf/zes. Dat een kind weet dat dit soort dingen gebeuren, hoe belangrijk het is om naar een volwassene te gaan. Goed dat Felix niet als dader wordt gezien maar als slachtoffer en dat Robert het allemaal begrijpt en de vriendschap weer voortzet.

Andere Hartenboeken

 • Morgen ben ik weer beter
 • Mag het licht nog even aan?
 • Altijd moeten ze mij hebben
 • Opa duurt ontelbaar lang
 • Maar jij blijft mijn papa
 • Een kind van ver
 • Ik ben er ook nog!
 • Waar is mama?
 • Ridders in mijn bloed
© 2011 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boekrecensie: Een kind van ver (Hartenboek over adoptie)recensieBoekrecensie: Een kind van ver (Hartenboek over adoptie)In groep 1 en 2 (maar ook wel in hogere groepen) van het basisonderwijs worden kinderen vaak gevraagd om foto’s mee te n…
Waarom kinderen liegenWaarom kinderen liegenKinderen liegen wel eens. Niet alle kinderen doen dit opzettelijk. Liegen bij kinderen kun je eenvoudig verhelpen, door…
Een medicijn tegen alle pijn (een kinderboek over heimwee)recensieEen medicijn tegen alle pijn (een kinderboek over heimwee)Soms kan heimwee iets leuks verpesten. Gijs gaat op vakantie en mag zijn beste vriendin Loes meenemen. Maar Loes is bang…
Man of Many FacesMan of Many Faces is het eerste deel van de CLAMP School Trilogie en is een korte romantische manga. Akira van CLAMP Sch…
Het geluk, dat maar niet van de boom wilde vallenrecensieHet geluk, dat maar niet van de boom wilde vallenEen prachtig boek over Kleine Wolf die een sappig blaadje ziet hangen in een boom, hij wil het heel graag hebben. Grote…
Bronnen en referenties
 • Bang voor de bende (ISBN: 90 208 5139 X)
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 22-03-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.