recensieBoekrecensie: Droedeldag
Droedeldag is een leuk boek voor kinderen in de kleuterleeftijd. Droedelen is gedachteloos krabbels tekenen. Joris, het jongetje in het verhaal, weet wel dat hij tekent maar niet dat je op Droedeldag beter niet kunt tekenen. Al zijn tekeningen komen tot leven en dat levert grote problemen op. Gelukkig is er iemand die alles op kan lossen. Ross Collins is verantwoordelijk voor de tekst en de illustraties.
Gegevens van het boek Droedeldag
- Oorspronkelijke titel: Doodleday
- Tekst: Ross Collins
- Vertaald uit het Engels door: Ineke Ris
- Illustraties: Ross Collins
- Uitgeverij: C. de Vries-Brouwers
- Jaar: 2011 (Engeland, België en Nederland)
- ISBN: 978 90 5341 526 9
- Pagina’s: 26
- Genre: kinderboek, prentenboek
- Prijs: vanaf 15 euro
Ross Collins
Ross Collins is geboren in 1972 (Glasgow). Hij hield als klein jongetje van tekenen en Bionic Man. Ross is afgestudeerd aan de Glasgow School of Art in 1994. Hij heeft een paar jaar in Londen doorgebracht en ging daarna weer terug naar Glasgow. Hij schrijft en illustreert kinderboeken.
Het verhaal
De moeder van Joris gaat boodschappen doen en zijn vader is aan het werk. Joris wil gaan tekenen, maar zijn moeder roept dat het Droedeldag is en dat niemand tekent op Droedeldag. Joris wil nog vragen waarom niet, maar dan is zijn moeder al weg. Hij denkt dat het tekenen van een kleine vlieg geen kwaad kan…
Dan hoort hij gezoem in de keuken, het is de vlieg die hij net getekend heeft. De vlieg vernielt de hele keuken. Joris gaat terug naar zijn tekenblok en tekent een spin om de vlieg op te eten. Maar de spin heeft meer trek in de vader van Joris die in zijn studeerkamer aan het werk is. Na de spin tekent Joris een vogel en daarna nog een giga octopus, maar de problemen worden alleen maar groter.
Gelukkig is daar de moeder van Joris, zij weet wat ze moet tekenen. Wie kan er een reuzenvlieg opeten, een spin verslinden, een enorme vogel verslaan en een giga octopus verjagen? Ze tekent zichzelf en buldert naar de wezens dat ze terug moeten gaan in het tekenblok. Tot slot helpt ze Droedelmam in het blok. Joris vraagt zich af of er elk jaar een Droedeldag is en daarna gaan ze zijn vader bevrijden die buiten in een spinnenweb hangt…
Tekst en illustraties
Op de voorkant op een geel/oranje achtergrond zie je Joris staan, hij schreeuwt de longen uit zijn lijf. Later in het verhaal kun je lezen dat hij om zijn moeder roept, maar op de kaft staat er geen tekst bij. Joris ziet er grappig uit, korte broek, gympen, een gestreepte spencer. In grote groene letters de titel: Droedeldag en daaronder in iets kleiner formaat: Ross Collins. Op de schutbladen zie je gedeelten van de droedels die Joris in het verhaal zal tekenen en net voordat het verhaal begint een afbeelding van een gedeelte van een kalender, bij de zevende staat Droedeldag, bij de vijftiende de naam van de auteur en verder ook nog een vakje met daarin de naam van de uitgever. De tekeningen beslaan nagenoeg allemaal een dubbele bladzijde, alleen als we zien hoe de moeder van Joris de droedels tot orde roept is dat verwerkt in wat kleine maar langgerekte tekeningen. De
illustraties ogen fris door de felle kleuren die Ross Collins heeft gebruikt op een spierwitte achtergrond. Joris wordt in verschillende formaten afgebeeld, soms is hij het middelpunt van een tekening, soms, zoals als je de straat van Joris ziet met allerlei buren dan moet je hem echt zoeken.
Ongeveer tien regels
tekst per illustratie. De tekst is heel opvallend, verschillende lettertypen, verschillende formaten, van klein naar heel groot. De zinnen zijn niet lang en lezen lekker weg en zijn goed te begrijpen voor kleuters. Alleen het woord wanhopig moest ik uitleggen.
Fragment
Hij heeft het laatste lijntje nog maar net gezet als…
KRRAAA!
Wat is dat voor een vreselijk gekrijs?
Joris rent naar buiten.
Op het dak is de vogel die Joris getekend heeft
een nest aan het bouwen. Met het hek van de buurman!
Daar is de buurman niet blij mee.
Voor welke leeftijd
Een voorleesboek voor kinderen vanaf een jaar of vier. Voor kinderen die al goed kunnen lezen is het ook een leuk boek/verhaal, geschikt voor kinderen tot een jaar of acht.
Mijn mening
Een heerlijk boek om voor te lezen, wat een fantasie heeft Ross Collins. Mijn kleuterzoon kan het boek ook waarderen, iedere dag komt hij met dit boek aanzetten. Leuk bedacht dat alles wat je tekent tot leven komt. De tekeningen zijn royaal van formaat en er is gewerkt met verschillende technieken. De droedels lijken op tekeningen die een kind maakt. Op de illustraties is heel veel te zien, bijvoorbeeld het plaatje met de keuken die helemaal over de hoop ligt. De enorme vlieg probeert van alles uit de koelkast te halen. Je kunt ook een blik werpen op de straat van Joris, je ziet een enorme vogel die het hek van de buren op het dak van het huis trekt. De vader van Joris is door de spin het huis uit gesleept en hangt aan een lantaarnpaal, in een web. Het einde van het verhaal vonden wij erg leuk gekozen, de moeder die zichzelf tekent, heel boos wordt en de droedels zover krijgt dat ze weer in het blok stappen. Joris vond het achteraf wel leuk en vraagt zich af of er elk jaar een Droedeldag is.