recensieBernard Cornwell en de Arthur Trilogie
Bernard Cornwell is een van de bekendste historische romanschrijvers in de Angelsaksische landen. Zijn Sharpe-serie is een bijna onnavolgbaar succes. Bernard Cornwell waagde zich naast de Sharpe-serie aan een trilogie over Arthur, de Britse krijgsheer.
Bernard Cornwell's levensloop
Bernard Cornwell was een oorlogsbaby, geboren in Londen in 1944. Zijn vader was een Canadees en zijn moeder was een 'LUVA', Bernard Cornwell werd geadopteerd door een streng godsdienstige family in Essex. Nadat hij zijn studie aan de Universiteit van Londen had beëindigd en nadat hij tot drie keer toe werd afgekeurd voor een positie in het Britse leger kreeg hij al snel een baan bij BBC's 'Nationwide' en later bij Thames Televisie als redacteur voor Thames Nieuws.
In 1979 trouwde hij met Judy, een Amerikaanse, die terug moest keren naar de Verenigde Staten. Cornwell volgde haar naar de Verenigde Staten waar hij romans begon te schrijven omdat hij daar geen werkvergunning voor nodig had.
Zijn eerste roman ging over Richard Sharpe, (Sharpe's Eagle / Sharpe's Adelaar Harper Collins 1981) een fictieve Londense weesjongen die gedwongen is soldaat te worden en tegen wil en dank wordt gepromoveerd tot vaandrig. Zijn 'laatste' Sharpe boek schreef hij in 2006 en in 2011 claimt Cornwell dat er een nieuwe Sharpe binnen onafzienbare tijd zal verschijnen.
Bernard Cornwell verkreeg zijn U.S.A-citizenship en heeft zowel de Amerikaanse als de Britse nationaliteit. Hij woont in Cape Cod in Massachusetts.
Bernard Cornwell's boekenseries
- De Sharpe serie (23 romans)
- De Starbuck Kronieken (4 romans)
- De zoektocht naar de Graal (3 romans)
- De verhalen over Uthred de Saksische krijger 5 romans, het 6e komt uit in 2012
- De boeken over Arthur - de Arthur Trilogie. (3 romans) Alle drie boeken zijn verkrijgbaar in het Nederlands.
De Arthur Trilogie
Het was voor Cornwell een enorme uitdaging om zijn 'eigen' Arthur serie te schrijven. De Arthur verhalen zijn immers legio in de literatuur en het laatste wat Cornwell wilde was een serie te schrijven die een herhaling was van de andere verhalen over Arthur.
Volgens Cornwell is de Arthur Trilogie zijn poging om te schrijven over Arthur, 'Rex Quondam Rexque Futurus', de Enige en Toekomstige Koning, hoewel hij betwijfelt dat Arthur ooit koning was.
'Ik vermoed dat hij een groot krijgsheer was in de zesde eeuw. Nennius, die een van de eerste historici was die de naam van Arthur noemde noemt hem ''dux bellorum' de strijdleider of de krijgsheer.'
Cornwell claimt dat van alle series die hij heeft geschreven, de Arthur Trilogie zijn favoriete serie is.
De Winterkoning
Na de dood van Uther Pendragon, de Hoge Koning van Brittanië, vervalt het land tot een enorme chaos. Uther's erfgenaam zijn kleinkind Mordred is een kind met een handicap en Arthur,onecht kind van Uther is één van Mordred's voogden. Om de troon van de Hoge Koning voor zijn neef te veroveren moet hij niet alleen enkele Britse koninkrijken bevechten maar ook de oprukkende Saksen. Arthur neemt niet de makkelijkste weg door een belangrijke princes te trouwen: hij geeft stilletjes de voorkeur aan de arme Guinevere en loopt met haar weg. Mordred heeft een hekel aan zijn half-oom, de succesvolle legeraanvoerder Arthur en diens oom Merlijn, de geheimzinnige magiër. Merlijn's enige doel is het verdringen van het opkomende Christendom en het herstel van de Oude Goden. Cornwell heeft Arthur na intensieve research geplaatst in de zesde eeuw, waarin de Romeinse invloeden bezig zijn te verdwijnen en het christendom in volle sterkte opkomt.
De vijand van God
Arthur heeft de belangrijke slag van Lugg Vale gewonnen en heeft de Britse koninkrijken uiteindelijk kunnen verenigen voor zijn neef Mordred, zoon van Uther Pendragon, Arthur's halfbroer. Arthur's vrouw Guinevere zal hem een kind schenken en Lancelot zal trouwen met een koningsdochter Ceinwyn genaamd. Arthur hoopt na nog een enkele slag over een vredig land te helpen regeren.
Arthur is de Oude Goden vergeten, in tegenstelling tot zijn oom Merlijn, de grote magiër. Arthur aanbidt Mythras, de Romeinse god van de Strijd. Merlijn wil tot het uiterste gaan om de Oude Goden terug te brengen in het Britse rijk en de invloed van het christendom terug te dringen. Daarvoor heeft hij de dertien schatten van de goden nodig, waartoe behoren de grote 'Kookpot' en het zwaard Excalibur, dat Arthur beschermt in de strijd. Arthur moet naast Merlijn's intriges machteloos toezien hoe hij zijn vrouw Guinevere verliest aan de trouweloze Lancelot.
Arthur is de man die strijdt voor zijn visie van de toekomst in een harde tijd, waarin hij wordt tegengewerkt door wantrouwen en de magie van het verleden.
Excalibur
In Excalibur bevechten Arthur en zijn vriend Derfel met hun leger bij Mount Badon een geweldige overwinning. De slag bij Mount Badon zet de voortgang van het invasieleger van de Saksen jaren terug.
Arthur is zowel geestelijk als lichamelijhk gewond geraakt door het verraad van zijn vrouw Guinevere. De Saksen kijken met argusogen toe hoe hij zich kwetsbaar betoont. Ontrouwe vrouwen behoren immers thuis op de brandstapel. Merlijn probeert nogmaals de Oude Goden terug te halen naar het Britse land met behulp van zijn geliefde: de gewetenloze en harteloze Nimuë. Lancelot moet vluchten en Guinevere keert terug in de bescherming van haar echtgenoot, de grootste krijgsheer in de geschiedenis.
Karakters van de hoofdrolspelers
Bernard Cornwell nam de vrijheid om de karakters van de hoofdrolspelers uit zijn Arthur Trilogie naar zijn hand te zettenen ze naar iets anders om te kneden.
Derfel is degene die het verhaal over Arthur vertelt. Derfel was oorspronkelijk een slaaf die Arthur's beste vriend wordt. Derfel is zich in de serie er constant van bewust van wat voor nederige afkomst hij is. Hij raakt verliefd op de prinses Ceinwyn die voorbestemd is om met Lancelot, een koningszoon, te trouwen. Derfel trouwt uiteindelijk, tot zijn eigen verbazing met Ceinwyn.
Derfel is Benard Cornwell's vervanging voor Bedwyn of Lancelot uit andere Arthurverhalen, zij het dat deze vriend niet van adellijke of prinselijke afkomst is.
Arthur: getrouwer aan de geschiedenis dan aan de legenden is Cornwell's Arthur de bastaardzoon van Uther en een minnares. Hij is derhalve een niet heel adellijke oom van Mordred. Dit is in overeenstemming met het feit dat Arthur nooit werkelijk koning was over de Britten, hij was 'slechts' de veldheer die de Hoge Troon voor zijn neefje Mordred behield.
Arthur wil eigenlijk niets anders dan een vredig leven op een grote boerderij, een ambitie die hij nooit zal bereiken.
Arthur is tegen wil en dank de beste veldheer en zwaardvechter. Zijn relatie met Merlijn is nogal gemixed: Merlijn neigt ernaar om zijn religieuze ambities na te lopen waarin het herstel van de Oude Goden prominent is en dit is nog al eens in tegenstelling met wat Arthur wil.
Arthur heeft Uther Pendragon, zijn vader gezworen dat hij Mordred altijd zal ondersteunen in het verkrijgen van zijn Hoge Koningschap. Tot grote teleurstelling van vele mensen om hem heen wijkt hij nooit van deze eed af. Arthur is diep verliefd op Guinevere, die deze verliefdheid niet beantwoordt, hoewel ze uiteindelijk toegeeft dat ze voor haar eigen ambities kiest als ze voor Arthur kiest. Arthur verliest het vertrouwen van veel van zijn strijders als hij de ontrouw van Guinevere niet bestraft met de dood op de brandstapel, iets wat koning Mark wel doet bij Isolde als ze met Tristan is weggelopen.
Bernard Cornwell maakt van Arthur een 'moderne' man: hij uit zijn gevoelens niet sterk, maar kiest wel voor zijn gevoelens als hij moet straffen. Cornwell's Arthur is menselijk en niet 'rücksichtlos.' Hij is ook niet erg knap en groot. Hij is gewoon een groot strateeg en veldheer.
Guinevere: in tegenstelling tot de Guinevere in de meeste heldenverhalen is Cornwell's Guinevere een opvallende vrouw, die niet heel mooi is maar toch bijna elke man's lust opwekt. Ze is een uitgesproken vrouw en haat alles wat met het christendom te maken heeft. Ze kiest voor Lancelot een tijd lang, niet vanwege zijn uiterlijk, maar vanwege wat hij lijkt uit te stralen. Als hij een lafaard blijkt en zijn revolutie tegen Mordred en Arthur faalt laat ze hem vallen als een hete aardappel.
Lancelot wordt van het begin af door Cornwell afgeschilderd als een stiekeme lafaard die wapenfeiten claimt waarbij hij helemaal niet aanwezig is geweest. Arthur wantrouwt Lancelot en krijgt daarin gelijk als Guinevere hem voor de prachtlievende koningszoon verlaat.
Cornwell heeft er blijkbaar plezier in om alle legendes rondom Lancelot af te breken.
Merlijn is heel erg tunnelvision in de boeken van Cornwell. Voor Merlijn bestaat er niets belangrijkers dan het herstel van de Oude Goden in de woelige 6e eeuw waarin het christendom telkens meer opgang krijgt. Hij gaat daarvoor door roeien en ruiten en het maakt hem dan niet uit of hij daarin Arthur en diens veiligheid moet opofferen. Cornwell laat eigenlijk in deze trilogie in het midden of de macht van Merlijn waarachtig is of niet.
Lees verder