recensie

Boekrecensie: De koning van het ziekenhuis

Boekrecensie: De koning van het ziekenhuis Een kinderboek/prentenboek over een verblijf in het ziekenhuis. Goede uitleg kan veel angst wegnemen bij kinderen, daarom is een boek over dit onderwerp zo belangrijk. Achterin het boek staan tips voor ouders voor een goede voorbereiding en begeleiding in het ziekenhuis. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of vijf.

Gegevens van het boek

  • Titel: De koning van het ziekenhuis
  • Tekst: Stefan Boonen
  • Illustraties: Pauline Oud
  • Uitgeverij: Clavis
  • Jaar: 2008 (2e druk, 1e druk 2004)
  • Pagina’s: 34
  • ISBN: 978 90 448 0247 4
  • Genre: kinderboek, prentenboek
  • Prijs: rond de 14 euro

Stefan Boonen, de auteur

Stefan Boonen is geboren in 1966. Hij werkte eerst in de bijzondere jeugdzorg, maar is daar zes jaar geleden mee gestopt om fulltime te gaan schrijven: jeugd- en kinderboeken, scenario’s en theater.

Pauline Oud, de illustrator

Pauline Oud is geboren in 1963, in 1985 is ze afgestudeerd aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Utrecht. Ze heeft een aantal jaren als beeldend kunstenaar gewerkt en als docente tekenen en schilderen. Sinds 1994 werkt ze als illustrator. Voor Clavis (uitgeverij) schrijft en illustreert ze de serie peuterprentenboeken over konijntje Fien en muisje Milo. Verder heeft Pauline een aantal babyboeken geïllustreerd en samen met Betty Sluyzer heeft ze boekjes gemaakt over Tijn en over drie haasjes.

Het verhaal De koning van het ziekenhuis

Jasper ligt in het ziekenhuis, hij is een week geleden geopereerd aan zijn hart. Het was de tweede keer, de eerste keer was hij veel kleiner. Als hij hard praat voelt hij soms nog pijn op zijn borst. Samen met Ilse de spelleidster van het ziekenhuis maakt hij een mooie kroon met rood en goud. Jasper is vandaag jarig!

Lena is de beste vriendin van Jasper in het ziekenhuis, Lena blijft vandaag op haar kamer, ze is te ziek om met de kroon te helpen. Als de dokter op de afdeling komt, onderzoekt hij Jasper. Hij voelt aan zijn pols en borst en luistert naar het hart van Jasper met een stethoscoop. Jasper mag ook luisteren naar zijn hart. Toen hij net geopereerd was vorige week toen had Jasper pijn en kon hij bijna niets, nu gaat het weer beter. Hij moet nog wel een poosje in het ziekenhuis blijven. Maar Lena nog langer, zij is hier nu al bijna vijf weken.

Als Jasper alleen op zijn kamer is dan mist hij zijn papa en mama, Tinky zijn hond en zijn kamer thuis. Vorige week at Jasper op zijn kamer maar nu mag hij samen met de andere kinderen eten, dat vindt hij veel leuker. Na het eten vertelt de juf van het ziekenhuis een mooi verhaal en ’s morgens hebben ze woordjes geleerd. Na het voorlezen komt de mama van Jasper op bezoek. Maar eerst komt opa, hij zingt heel hard een verjaardagsliedje. Jasper zijn moeder komt samen met zijn zusje, hij krijg dikke zoenen en een mooi cadeau: een grote foto van Tinky, zijn hond. Tinky mag helaas niet op bezoek komen in het ziekenhuis. Ze eten een stuk taart en Jasper krijgt nog twee pilletjes van verpleegster Lies.

Na het rusten komt de juf van Jasper langs, hij is daar erg blij mee. Ze heeft een klein cadeautje mee en tekeningen van alle kinderen uit de klas. Na het avondeten maakt Jasper een tekening met daarop een luchtballon en een boot en schuift deze onder de deur van Lena. Als het al donker is komt de vader van Jasper, hij heeft twee boekjes mee en leest voor aan Jasper. Samen praten ze over de verjaardag.

De tekst en de illustraties

Op de voorkaft zie je Jasper, hij ligt in een ziekenhuisbed en draagt zijn verjaardagskroon. Boven zijn hoofd hangen kaarten en naast hem zit zijn knuffelhondje. De titel staat in grote letters gedrukt: De koning van het ziekenhuis. Op de achterkant kun je lezen waar het boek over gaat, verder drie kleine afbeeldingen die terugkomen in het boek. De schutbladen hebben een mooie appelgroene kleur. De illustraties in dit boek nemen veel ruimte in, ongeveer driekwart van iedere pagina. Sommige illustraties beslaan anderhalve pagina. De illustrator heeft alle figuren en voorwerpen omlijnd met een zwarte rand en ingekleurd met vrolijke kleuren. Op de tekeningen kan een kind goed zien wat het kan verwachten van een ziekenhuis. Je ziet de speelkamer van het ziekenhuis waar de kinderen kunnen spelen en knutselen, de kamer en het bed van Jasper, Jasper op de operatietafel (zie foto), en de ziekenhuisschool. Bij iedere tekening tref je tekst aan, zo’n zeven regels tekst per keer. Het zijn korte zinnen die fijn voorlezen en goed te begrijpen zijn door een kind in de kleuterleeftijd. Er stond maar een woord in dat ik uit moest leggen aan mijn kleuter en dat was het woord spelleidster. De tekst staat buiten de tekeningen in een wit vlak, naast, onder of boven de tekening.

Een fragment

‘Lena eet vandaag op haar kamer,’ zegt verpleegster Lies.
‘Oh,’ zegt Jasper.
Vorige week, toen hij zo ziek was, at Jasper zelf ook op zijn kamer.
Nu mag hij samen met de andere kinderen eten. Dat is leuker.
‘Wanneer komt je mama?’ vraagt een groter meisje.
‘Na de les,’ zegt Jasper. ‘En daar is de juf al.’
Blij zwaait hij naar de juf van de ziekenhuisschool.

Extra informatie achterin het boek/bijsluiter

Na het verhaal om voor te lezen volgen er vijf pagina’s met tips/informatie voor ouders en leerkrachten.

De onderwerpen die behandeld worden:
  • Het boek is een hulpmiddel om een langdurige ziekenhuisopname voor te bereiden of bespreekbaar te maken met het kind, broertjes, zusjes, of klasgenoten.
  • De ene opname is de andere niet, de ene opname is te voorzien, de andere opname is het gevolg van een onverwacht probleem of ongeval.
  • Informatie inwinnen is belangrijk, je kunt je kind dan ook weer goed informeren. Ga als het mogelijk is voor de opname al kijken op de afdeling.
  • Het hangt van de medische toestand van het kind af of het bezoek mag ontvangen, of het naar de ziekenhuisschool kan.
  • Begrijp je termen niet die het personeel gebruikt vraag dan gerust wat ze betekenen.
  • Moet een kind onaangename en pijnlijke behandelingen ondergaan, verzwijg dit dan niet. Probeer het kind en jezelf er op voor te bereiden.
  • Niet in ieder ziekenhuis is een speelkamer, het kan ook zo zijn dat het speelgoed naar het kind wordt gebracht. Het spelen heeft een ontspannende functie maar het is ook bedoeld om het kind te laten praten over alle gevoelens over de opname. Het spel is een belangrijke factor in het genezingsproces.
  • Een pedagogisch medewerker bereidt het kind voor op onderzoeken en/of ingrepen. Het hele verblijf in het ziekenhuis wordt op kindermaat vertaald en begeleid.
  • Vergeet als ouders de kinderen die thuisblijven niet. Houd ze op de hoogte, neem ze mee op bezoek als dit kan, probeer ook wat tijd voor hen vrij te maken.
  • Neem wat persoonlijke dingen mee voor het kind zodat het zich wat meer thuis voelt in het ziekenhuis zoals een knuffel, foto’s, boeken, speelgoed, lievelingspyjama.
  • Als ouder heb je de mogelijkheid om in het ziekenhuis te verblijven en er te overnachten. Dit wordt rooming-in genoemd. Soms is het niet haalbaar om voortdurend bij het zieke kind te zijn, hoe graag je dat ook zou willen. Daar hoeft je je niet schuldig over te voelen maar leg wel goed uit aan het kind wanneer je er wel of niet kunt zijn.
  • Geef extra aandacht aan het kind als het in het ziekenhuis ligt tijdens weekenden of feestdagen. De speelzaal is dan vaak gesloten, er zijn geen onderzoeken.
  • Er zijn geen wondermiddelen om de vervelende momenten te voorkomen.
  • Er zijn internetprojecten die er speciaal zijn voor kinderen die langdurig of chronisch ziek zijn. Twee voorbeelden: Simon & Odil (Vlaanderen) en Stichting Sterrekind (Nederland). Ze bieden zieke kinderen een link met de buitenwereld (spelletjes, muziek, chatten met andere kinderen). Je kunt er ook veel informatie vinden (ouders en kinderen).
  • Wat betreft school, er wordt lesgegeven op maat van het zieke kind. In ons land is iedere school verplicht om voor het onderwijs van de zieke kinderen te zorgen.
  • Vraag of de juf of meester of ze regelmatig het zieke kind ter sprake willen brengen, verjaardag van het kind niet te vergeten. Overleg over knutselwerkjes voor vader- en Moederdag. Nieuwtjes uit de klas aan het zieke kind doorgeven.
© 2011 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verwen een Chronisch ziek kindChronisch ziek zijn is niet leuk. Voor kinderen is en blijft het meestal een onbegrijpelijk begrip. Het vraagt veel door…
Wat is Hypochondrie?Wat is Hypochondrie?Iedereen heeft wel eens de angst om ziek te worden. Bij mensen met Hypochondrie beheerst het hun leven. Bij elke klacht…
Onbegrip chronische ziekte: hoe ga je er mee om?Onbegrip chronische ziekte: hoe ga je er mee om?Als je chronisch ziek bent, wat betekent dat je langer ziek bent dan drie maanden, kun je te maken krijgen met vooroorde…
Goede doel: Stichting de opkikkerGoede doel: Stichting de opkikkerStichting de opkikker is een stichting die mensen verwendagen geeft. Als een kind ernstig ziek is of voor een lange beha…

Bernard Cornwell en de Arthur TrilogierecensieBernard Cornwell en de Arthur TrilogieBernard Cornwell is een van de bekendste historische romanschrijvers in de Angelsaksische landen. Zijn Sharpe-serie is e…
Bronnen en referenties
  • De koning van het ziekenhuis (ISBN 978 90 448 0247 4)
  • Foto's genomen van illustraties uit het boek
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 22-03-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.