recensie

Mannen die vrouwen haten – Stieg Larsson

Het eerste boek uit de millennium reeks van Stieg Larsson heeft de titel “Mannen die vrouwen haten”meegekregen. Deze titel zegt niets te veel. In het boek "Mannen die vrouwen haten" worden een aantal mannen opgevoerd die op z’n zachtst gezegd niet veel op hebben met het vrouwelijke ras. Mannen die vrouwen haten van Stieg Larsson heeft een ware hype ontwikkeld doordat het een boek is dat vraagt om doorlezen.

Achttien procent van de vrouwen wordt wel eens bedreigd door een man

Elk boek uit de reeks van Larsson begint met een opvallende quote of een verhaallijn waar de lezer eerst geen wijs uit kan worden. Zo start “Mannen die vrouwen haten” met de komst van een bloem die anoniem wordt bezorgd bij een oud politieman. Tevens worden feiten gegeven over bedreiging door mannen aan het adres van vrouwen. Deel 1 begint bijvoorbeeld met: “Achttien procent van de vrouwen in Zweden is weleens bedreigd door een man.” De betekenis van al deze opsommingen wordt pas veel later in het boek duidelijk. Door deze opzet, maar ook door de vele personages die worden opgevoerd is het soms even doorzetten in het boek, maar dat is zeker de moeite waard. De boeken van Larsson zijn zo ongelofelijk spannend dat de bijna 600 tellende exemplaren toch vaak in één ruk worden uitgelezen.

Een rechtszaak en een familiegeschiedenis lopen door elkaar heen

Hoofdpersonen in Mannen die vrouwen haten zijn Lisbeth Salander en journalist Mikael Blomkvist. Blomkvist wordt in het begin van het boek veroordeeld wegens het in diskrediet brengen van financieel expert Hans-Erik Wennerström Hij moet zitten voor dat vergrijp, maar hij wordt tegelijkertijd gevraagd om een boek te schrijven over het geslacht Vanger. In dat familieverhaal zit echter ook de verdwijning van een 13-jarig meisje opgesloten. Blomkvist onderzoekt de hele familie en komt er gaandeweg achter welke vreselijke zaken er allemaal zijn gebeurd in deze familie en waarom het meisje kon verdwijnen. De zoektocht naar de waarheid leidt hem ook naar Salander, die hem helpt bij zijn onderzoek. Salander werkt namelijk als onderzoekster bij Milton Security en is een kei in het hacken van computers en het verzamelen van allerlei informatie over personen en gebeurtenissen. Als de journalist erachter komt dat één van de familieleden wel een heel duister verleden heeft en hij verhaal gaat halen, kost hem dat bijna zijn leven. Bijna, want Salander weet op tijd in te grijpen en redt hem.

Gruwelijkheden ten opzichte van vrouwen

Dat sommige mannen vrouwen echt haten blijkt meer dan eens uit dit boek, want er komen gruwelijkheden aan het licht die zijn weerga niet kennen. Overigens heeft ook Salander daar veel ervaring mee. Het meisje werd al vroeg in een psychiatrische inrichting geplaatst omdat ze haar vader had overgoten met benzine en hem heeft aangestoken. Het meisje ging over tot deze actie nadat haar vader, een voormalig KGB agent haar moeder jarenlang stelselmatig had mishandeld. Dit alles werd echter in de doofpot gestopt, omdat de dubbelspion ook in Zweden in de arm werd genomen. De kleine Salander eindigde als een beschadigd mens, dat voor alles het liefst haar eigen boontjes dopt. Haar bijzondere voorkomen – getooid met piercings en tatoeages – en haar bijzondere liefdesleven maken dat de mensen om haar heen weinig hoogte krijgen van de ook ietwat autistische dame. Advocaat Bjurman, de man die haar zou moeten vertegenwoordigen als haar voogd maar zich in plaats daarvan aan haar vergrijpt is daar een goed voorbeeld van. Op een gegeven moment dwingt hij haar tot orale seks en spreekt daarbij de woorden uit:”Als jij aardig bent voor mij, ben ik aardig voor jou. Als je moeilijk doet, kan ik je voor de rest van je leven in een gekkenhuis laten plaatsen. Zou je dat willen?”Met zijn spermavlekken op haar lichaam en kleren verlaat ze vervolgens zijn kantoor terwijl ze zich voorneemt wraak te nemen. Voordat ze dat kan doen, moet ze echter ook nog eens een beestachtige verkrachting doormaken. Eentje die ze wel op tape opneemt en die in een later boek als bewijsmateriaal zal dienen voor zijn onverkwikkelijke houding.

De spannende ontknoping van "Mannen die vrouwen haten"

Al met al geeft Mannen die vrouwen haten geen florissant beeld van de verhouding man/vrouw, maar is het wel een superspannend boek van begin tot einde, met bovendien een wel heel bijzondere ontknoping.

Over schrijver Stieg Larsson

Mannen die vrouwen haten is een uitgave van Uitgeverij Signatuur.
De schrijver van de millennium trilogie is Stieg Larsson die helaas op veel te jonge leeftijd stierf. Larsson leefde van 1954 tot 2004 en was hoofdredacteur van het tijdschrift Expo. Hij was expert op het gebied van rechts-extremisme en nazi-organisaties. Hij werd vaak geconsulteerd als het om dergelijke onderwerpen ging. De schrijver overleed in 2004, nog voordat Mannen die vrouwen haten werd gepubliceerd. Hij heeft dan ook niet meer mee kunnen maken dat dit eerste boek, maar ook de twee daarop volgenden (De vrouw die met vuur speelde en Gerechtigheid) zoveel succes hadden.
Mannen die vrouwen haten kreeg de Glazen Sleutel, de prijs voor de beste Scandinavische misdaadroman. Uitgeverij Signatuur publiceerde ook de andere twee boeken uit de Millennium reeks.
Mannen die Vrouwen haten is te koop voor 10 euro. ISBN nummer is 978 90 5672 308 8
© 2009 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieStieg Larsson en 'De vrouw die met vuur speelde'‘De vrouw die met vuur speelde’ is het tweede boek uit de Millennium-triologie van de Zweedse auteur Stieg Larsson. Het…
Stieg Larsson - De Millennium TrilogierecensieStieg Larsson - De Millennium TrilogieIn 2004 overleed de journalist en auteur Stieg Larsson (1954-2004). Hij heeft niet meer mogen meemaken hoe zijn Millenni…
recensieDe vrouw die met vuur speelde – Stieg LarssonHet tweede boek uit de millenniumserie van de Zweedse schrijver Stieg Larsson is ook direct de spannendste. De huivering…
Gerechtigheid van Stieg LarssonDe veel te jong overleden Zweedse schrijver Stieg Larsson schreef een Millennium trilogie die overal ter wereld hoge oge…

recensieMelancholie der liefdeKruidenboeken en info over kruiden is er genoeg. maar de merkwaardigste, meest intrigerende informatie over medicinale p…
recensieVampieren boeken: Blood Bar van Daph Nobody - BoekbesprekingHet gebeurt niet vaak dat een boek twee weken na zijn release al uitverkocht is. Daph Nobody mocht het meemaken met Bloo…
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 03-11-2010
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.