recensie

Vampieren boeken: Blood Bar van Daph Nobody - Boekbespreking

Het gebeurt niet vaak dat een boek twee weken na zijn release al uitverkocht is. Daph Nobody mocht het meemaken met Blood Bar, een mengeling tussen Let the Right One In van John Ajvide Lindqvist en het betere werk van Stephen King. Naast Blood Bar is Daph Nobody ook de scenarist van de film A Broken Life met Ving Rhames en Tom Sizemore en van de boeken Les ténèbres nues en La lumière des au-delà (Le cycle des ténèbres, vol.2). Maak kennis met één van de beste vampieren boeken ooit geschreven.

Daph Nobody

Enkele jaren geleden was hij nog een onzekere schrijver die zich in een klein appartement in Brussel overleverde aan zijn literaire fantasieën. Vandaag is hij één van de meest beloftevolle namen van de Franse literatuur. U doet er goed aan zijn naam te onthouden, want u zult er nog veel over horen spreken: Daph Nobody. Waarom Nobody? Omdat hij aan het begin van zijn carrière dacht dat hij niet meer dan een niemendalletje was. Een stelling die dus fout blijkt te zijn.

Hoewel zijn succes voor sommigen plots kan lijken, is Daph Nobody, wiens echte naam Daphnis Boelens eigenlijk een stuk leuker klinkt, een kwaliteitsgarantie die al een tijdje de ronde doet in de Franse literatuur en zelfs in Hollywood. Zo schreef hij het scenario voor de film A Broken Life met Tom Sizemore en Ving Rhames en heeft hij naast Blood Bar nog twee andere boeken, Les ténèbres nues en La lumière des au-delà (Le cycle des ténèbres, vol.2), op zijn naam staan. Zijn werk staat garant voor realistische verhalen met subtiele horrorelementen, rock, coke, bloed, psychologie, wanhoop en eenzaamheid. De vergelijking met grootheden als Stephen King (Salem’s Lot), Steven Soderbergh (Out of Sight, The Informant, Ocean’s Eleven), David Lynch (Lost Highway, Mulholland Drive), John Ajvide Lindqvist (Let the Right One In), Chris Carter (The X-Files) en Charlaine Harris (True Blood) is dan ook snel gemaakt.

Moderne vampieren verhalen

Tegenwoordig verovert Daph Nobody de wereld van de Franse literatuur met zijn roman Blood Bar, uitgegeven door Sarbacane. Het verhaal van Blood Bar is geniaal en breekt met de gebruikelijke codes van de gebruikelijke vampieren verhalen. Hier geen bovennatuurlijke wezens met lichamelijke en geestelijke krachten die het menselijke overstijgen. De vampieren van Blood Bar zijn menselijk: ze vermijden het zonlicht niet, doen zich niet tegoed aan het bloed van jonge maagden en hebben geen band met de fantasieën van jonge tienermeisjes.

In de 21ste eeuw heeft er zich een klimatologische ramp voorgedaan en onze planeet is helemaal uitgedroogd. De mensheid komt om van de dorst. Chaos en geweld hebben de bovenhand gekregen. En bloed is een drankje geworden dat de overleving van onze bevolking in stand kan houden. Dat bloed wordt verspreid in de zogenaamde Blood Bars die geleid worden door het netwerk la Confrérie de l’Artère van Borderman. Het is in deze periode dat Alna, de vrouw van een zekere Jooze Hallaghan, verkracht wordt door vier deur-aan-deur verkopers van water en uiteindelijk sterft uit wanhoop. De oude man, die zijn einde voelt naderen, beslist om zich te wreken als hij een mysterieus klein meisje ontmoet dat uit het niets lijkt op te duiken, die zich uit elke benarde situatie weet te redden en die geen centimeter afstand wil nemen van haar viool. Tot zover het verhaal.

De hoofdstukken van Blood Bar zijn verbluffend visueel en doen denken aan de beste films van David Lynch en Steven Soderbergh. Een man die bloed verhandelt, bloederige auto-ongevallen… Het doet allemaal een beetje denken aan een fenomenale road movie. Toch bevat het boek ook talrijke intimistische en mysterieuze momenten waarvan vooral de scènes met het kleine meisje sterk doen denken aan het boek Let the Right One In (Laat de ware binnenkomen) van John Ajvide Lindqvist dat ook een verfilming kreeg. Daph Nobody creëert zijn personages met een chirurgische precisie. Hij staat in nauw contact met hun pijn, hun verlangens en hun geheime motieven waardoor hun overgang naar waanzin des te angstaanjagender verloopt. Dus, is Daph een echte nobody? Naar mijn mening is hij een talent dat absoluut ontdekt moet worden, een visionaire dichter die de huidige problemen op een ludieke manier aan het daglicht brengt en die ons laat kennismaken met het beste dat de Franse literatuur ons te bieden heeft.

Informatie

  • Auteur : Daph Nobody
  • Titel : Blood Bar
  • Uitgever : Sabarcane
  • Aantal pagina’s : 514
© 2009 - 2024 Avalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vampierfilms uit België en NederlandWie dacht dat vampierfilms alleen in de Verenigde Staten gemaakt werden? Vampieren zijn een fenomeen dat bijna in de hel…
Samhain viering in IerlandSamhain viering in IerlandIn ons land is Halloween nog niet zo lang populair, zeker niet in vergelijking met Ierland waar het Halloween spektakel…
Musical: Dans der VampierenMusical: Dans der VampierenDe musical Dans der Vampieren is gebaseerd op de film "The fearless vampire killers" van Roman Polanski. Eerst werd er e…
Speelfilm “Interview with the vampire”recensieSpeelfilm “Interview with the vampire”Soms komen er films voorbij die het soms fantasieloze Hollywood overstijgen. Over vampieren speelfilms maken, doet men a…

recensieMannen die vrouwen haten – Stieg LarssonHet eerste boek uit de millennium reeks van Stieg Larsson heeft de titel “Mannen die vrouwen haten”meegekregen. Deze tit…
recensieRecensie De Zondares - Tess GerritsenTess Gerritsen schrijft hele spannende thrilllers, zo ook de bestseller 'De Zondares' welke uitgekomen is in 2003. Dit i…
Avalon (367 artikelen)
Gepubliceerd: 24-11-2009
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.