recensie

De vrouw die met vuur speelde – Stieg Larsson

Het tweede boek uit de millenniumserie van de Zweedse schrijver Stieg Larsson is ook direct de spannendste. De huiveringwekkende gebeurtenissen in De vrouw die met vuur speelde volgen elkaar op met uiteindelijk weer een hele aparte ontknoping. Stieg Larsson bewijst met De vrouw die met vuur speelde een magnifiek schrijver te zijn. De vrouw die met vuur speelde van Stieg Larsson is onderdeel van een serie, maar ook heel goed aparte te lezen.

De millenniumserie van Stieg Larsson

Stieg Larsson schreef voor zijn dood 3 boeken in deze serie. Dit zijn:
  1. Mannen die vrouwen haten
  2. De vrouw die met vuur speelde
  3. Gerechtigheid

Boeken van Stieg Larsson ook separaat te lezen

De vrouw die met vuur speelde is het vervolg op Mannen die vrouwen haten en gaat verder waar dat boek stopte. Overigens zijn de boeken ook separaat van elkaar te lezen, maar wie eenmaal de stijl mooi vindt, kan moeilijk stoppen met het lezen van deze literaire thrillers.

De vrouw die met vuur speelde

Het boek begint al direct heel dramatisch en beschrijft de nacht waarin de 13-jarige Lisbeth Salander (één van de hoofdpersonen in de reeks) 13jaar wordt. Ze ligt vastgebonden op een bed in een psychiatrische kliniek en het is al de 43e dag dat dit het geval is. Later in de loop van de andere boeken zal blijken welke betekenis dit allemaal heeft gehad, maar ook wat dit met de jonge Salander heeft gedaan.

Bijzondere feitelijkheden boeken Larsson

Ook in dit boek overigens weer allerlei feitelijkheden voorafgaande aan de werkelijke teksten. Zo beschrijft het hoofdstuk Irreguliere vergelijkingen wat een vergelijking eigenlijk is. “De vergelijking wordt benoemd naar de hoogste macht (de waarde van de exponent) van de onbekende grootheden. Als deze één is, is het een vergelijking van de eerste graad. Als de macht twee is, is het een vergelijking van de tweede graad, enzovoorts.” Deze bijzondere vorm van schrijven typeert de boeken van Larsson iedere keer opnieuw.

Salander krijgt nieuwe borsten

Het boek start met Salander die op een tropisch eiland haar tijd doorbrengt, terwijl ze ondertussen allerlei wiskundige formules ontleedt. Voorafgaande aan deze tijd heeft ze zichzelf een paar nieuwe borsten aan laten meten en heeft op het eiland inmiddels ook een zeer jonge minnaar weten te bemachtigen. Ondertussen zint een man op wraak op diezelfde Salander. Ondanks het feit dat hij haar wreed heeft verkracht en haar helemaal in zijn macht probeerde te krijgen, wist Salander hem op een gegeven moment terug te pakken en tatoeëerde ze op zijn lichaam dat hij een verkrachter was. De advocaat en haar voogd kan dat niet verkroppen en wil er alles aan doen om haar terug te pakken. Hij doet dit door haar stiefbroer in te huren, een man die geen pijn kan voelen en een soort moordmachine is zonder gevoel. Salander, een kei in het hacken van computers weet echter op elk moment wat de man doet en waar hij mee bezig is. Overigens weet ze dat van alle mensen die haar omringen en waarvan ze vindt dat ze op de hoogte moet zijn van de ontwikkelingen. Ze installeert programma’s in hun computers en kan zo alle mails en andere documenten van hen op afstand inzien.

Blomkvist schrijft over vrouwenhandel

Mikael Blomkvist is tegelijkertijd bezig met een publicatie over vrouwenhandel. Gek genoeg komen Salander en hij daarin weer samen (ze hebben eerder samengewerkt, maar toen Salander verliefd op hem werd, maar die liefde niet beantwoord zag) zonder echt samen te zijn. Want Salander heeft de pas naar hem volledig afgesneden nadat ze haar gevoelens onbeantwoord zag.

Salander en Blomkvist met de dood bedreigd

In hun tocht naar de waarheid gebeuren er echter zaken waar noch Salander noch Blomkvist vat op hebben. Zo worden twee goede vrienden van de journalist vermoord. Ze waren beide ook bezig met het onderzoek naar de vrouwenhandel en hielpen Blomkvist met zijn publicaties. Het wrange van dat alles is echter dat Salander voorafgaande aan de moord nog bij het stel op bezoek is geweest en hun moord en die op de advocaat die haar zo vreselijk heeft verkracht in de schoenen wordt geschoven. Voor Salander begint dan een tocht van afzondering en verborgen blijven, terwijl de raderen in haar hersenen overwerk maken. Door allerlei computers te kraken komt ze achter nog veel meer feiten en ze speelt die door naar de journalist. Beide worden overigens eveneens met de dood bedreigd en Salander lijkt het ook niet te overleven. Lijkt…….

Over schrijver Stieg Larsson

De millenniumreeks van Stieg Larsson is van uitgeverij Signatuur en is te koop bij iedere boekhandel. De schrijver van de boeken leefde maar kort. Hij werd geboren in 1954 en stierf in 2004. De man werkte jarenlang als journalist voor een nieuwsdienst en voor het tijdschrift Expo. Hij was gespecialiseerd in extreem rechts en waarschijnlijk zijn diverse passages uit zijn boeken gebaseerd op de ervaringen die hij daarmee opdeed. Larsson overleed nog voordat zijn eerste boek uitkwam. De titel overigens refereert aan diverse zaken in het boek, maar geeft ook aan dat Salander haar vader (een spion die haar moeder stelselmatig aftuigde) op een gegeven moment met benzine overgoot en dit aanstak. Hij werd daardoor invalide en draagt dus haar beeldmerk voor eeuwig met zich mee.
© 2009 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stieg Larsson - De Millennium TrilogierecensieStieg Larsson - De Millennium TrilogieIn 2004 overleed de journalist en auteur Stieg Larsson (1954-2004). Hij heeft niet meer mogen meemaken hoe zijn Millenni…
Gerechtigheid van Stieg LarssonDe veel te jong overleden Zweedse schrijver Stieg Larsson schreef een Millennium trilogie die overal ter wereld hoge oge…
recensieStieg Larsson en 'De vrouw die met vuur speelde'‘De vrouw die met vuur speelde’ is het tweede boek uit de Millennium-triologie van de Zweedse auteur Stieg Larsson. Het…
Wie is de man (of vrouw) achter de Millennium-triologie?Wie is de man (of vrouw) achter de Millennium-triologie?Hij schreef de bekendste triologie van de afgelopen jaren en iedereen hoorde wel al eens van Stieg Larsson. Maar wie was…

recensieMelancholie der liefdeKruidenboeken en info over kruiden is er genoeg. maar de merkwaardigste, meest intrigerende informatie over medicinale p…
recensieMannen die vrouwen haten – Stieg LarssonHet eerste boek uit de millennium reeks van Stieg Larsson heeft de titel “Mannen die vrouwen haten”meegekregen. Deze tit…
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 30-10-2010
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.