recensie

Sarah Dunant, de bestsellerauteur van De geboorte van Venus

Sarah Dunant, de bestsellerauteur van De geboorte van Venus Een goed boek is er eentje die je de wereld doet vergeten terwijl het een andere voor je doet opengaan. Sarah Dunant slaagt erin om je een spannend verhaal voor te schotelen met de Italiaanse renaissancesfeer als achtergrond. Bewijs hiervan is de trilogie ' De geboorte van Venus', 'In het gezelschap van de courtisane' en 'In ongenade'. In elk boek neemt een sterke vrouw als hoofdpersonage je op sleeptouw. Laat je je ook verleiden?

Sarah Dunant: haar leven

Haar carrière

Sarah werd geboren in 1950 te Londen. Na haar studies geschiedenis aan de universiteit werkte ze voor TV (BBC2) en radio (Radio 4). Ze was er producer en presentatrice maar haar grote passie was schrijven. Tevens is ze een moeder van twee dochters. Haar ene dochter woont in Londen en de andere in Florence.

Welk genre schrijft Sarah?

Je kan niet echt een genre kleven op Sarah Dunant omdat ze zowel detectiveverhalen, historische thrillers als historische romans schrijft. Wanneer je haar boeken leest, schuilt er meer achter dan dat specifieke genre. Wanneer ze historische romans of thrillers schrijft, doet ze heel wat opzoekwerk. Ze studeerde tenslotte niet voor niets geschiedenis.

Sterke vrouwelijke personages

Tijdens het opzoeken begon ze te merken dat er nauwelijks vrouwen voorkwamen in de bronnen die ze raadpleegde. Misschien dat je daarom vooral sterke vrouwelijke personages in haar romans kan terugvinden. Het zijn vooral vrouwen die hun mannetje kunnen staan in wereld waarin ze zich bevinden. Haar personages zijn dan ook niet bang van seksuele experimenten en hebben een open geest. Ze houden er eveneens van om regels te breken. Deze eigenschappen kan je zeker en vast terugvinden in de trilogie die ze schreef over de Italiaanse geschiedenis en kunst.

De geboorte van Venus

Hoe loopt het verhaal?

Het eerste deel in de trilogie is De geboorte van Venus. De titel verwijst uiteraard naar het schilderij van Botticelli. Het verhaal kan echter los gelezen worden van de twee overige romans. Het speelt zich af in de 15e eeuw. Het is de tijd van de familie de Medici. Ze waren nogal dominant in Florence waar kunst en luxe floreerden. In die tijd was er echter niet enkel sprake van deze weelde en culturele rijkdom maar ook van fanatiekelingen zoals Savonarola. Zijn preken pleitten voor religieuze hervormingen en alles wat volgens hem fout was moest eraan geloven. Zo werden tal van schilderijen waar enig naakt op stond verbrand. Hij had een grote invloed op de maatschappij en verwoestte nogal wat carrières van kunstenaars.

Alessandra, het verleidelijke hoofdpersonage

In de roman van Dunant staat de verleidelijke Alessandra centraal. Ze is de vijftienjarige dochter van een stoffenhandelaar. Op een dag komt haar vader thuis met een Vlaamse kunstenaar. Alessandra wordt meteen verliefd op deze schilder die de huiskapel moet decoreren. Ze raakt niet enkel in de ban van de kunstenaar maar ook van de kunst op zich. Ze begint dan ook zelf te schilderen en te tekenen. Nadat ze uitgehuwelijkt wordt, ontdekt ze dat haar man homoseksueel is en zelfs een relatie heeft met haar broer. Nadat ze in een depressie raakt, aanvaardt ze haar lot omdat haar man haar tenslotte de vrijheid heeft om te schilderen. Alles gaat zijn gewone gangetje tot de jonge Vlaamse schilder opnieuw opduikt.

In het gezelschap van de courtisane

Hoe loopt het verhaal?

In het gezelschap van de courtisane is het tweede boek in deze trilogie. Het is 1527 en de Sacco di Roma is volop aan de gang: een woeste belegering waarbij Rome onder de voet wordt gelopen door Duitse en Spaanse troepen. Ze moorden, verkrachten en plunderen erop los. Fiammetta is een courtisane, een luxe-hoer, die er samen met de dwerg in weelde leeft. Hun wereld stort echter in na de Sacco di Roma en samen slaan ze op de vlucht nadat ze enkele juwelen hebben ingeslikt en de Duitsers het lichaam van Fiammetta serieus hebben beschadigd.

Fiammetta bouwt een nieuw courtisanebestaan uit..

Zo komen ze aan in Venetië waar de moeder van Fiammetta woonde. Al snel horen ze dat die gestorven is en Fiammetta beslist om in haar ouderlijk huis te blijven om er een nieuw courtisanebestaan uit te bouwen. Haar dwerg staat haar bij met raad en daad en dankzij zijn scherpe tong en gevoel voor humor slaagt hij erin om Fiammetta opnieuw aan de top te krijgen. Uiteraard draagt de schoonheid en verleidelijkheid van Fiammetta ook bij tot dit succes. Zo verleidt ze een aantal rijke edelen, een schilder, een dichter, ...

Hun succes hebben ze ook te danken aan de blinde genezeres Elena en laat net zij degene zijn die voor tweedracht en spanning zorgt.

In Ongenade

De laatste roman heet In ongenade. Ditmaal speelt het verhaal zich af in het klooster van Santa Catharina, in Ferrara. Daar wonen 120 vrouwen en één biechtvader. Nadat Serafina een verboden liefdesrelatie had, wordt ze gedwongen toe te treden tot het klooster. Ze besluit dan ook heel snel om te ontsnappen en haar aanwezigheid is een ware beproeving voor de andere 120 vrouwen. En dat zullen zuster Zuana, zuster Umiliana en zuster Magadalena geweten hebben...

Lees verder

© 2009 - 2024 Pops, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieBoekrecensie: Vingervlug - Sarah WatersVingervlug is in 2002 geschreven door de Engelse schrijfster Sarah Waters. Het boek speelt zich af in de negentiende eeu…
recensieBoekbespreking Haar naam was SarahHet Amerikaanse debuut van Tatiana de Rosnay is een relaas, gebaseerd op de ware gebeurtenissen rond de arrestatie en de…
Elle s'appelait Sarah naar het boek van Tatiana de RosnayFilm is een schitterend medium. Je hoeft zelfs niet van geschiedenis te houden om soms toch te genieten van een prent ro…
recensieLeraren doen het niet voor het geldNa het succes van zijn bundel columns met als titel "het nieuwe leren van de keizer" is de volgende bundel van Jeronimoo…
Bronnen en referenties
Pops (143 artikelen)
Laatste update: 01-11-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.