recensie

Recensie prentenboek: Fiet wil rennen

Recensie prentenboek: Fiet wil rennen Fiet de struisvogel houdt van rennen, maar hoe ren je als het heel hard waait en de wind maar niet opzij wil gaan? Daar komt Fiet in dit prentenboek, dat in 2011 prentenboek van het jaar werd en een Zilveren Griffel kreeg, achter. Pas als hij stopt met tegen de wind in bewegen en zich laat meegaan met de stroom lukt het, want met de wind in zijn rug kan hij natuurlijk nog veel harder rennen.

Het prentenboek

 • Titel: Fiet wil rennen
 • Auteur: Bibi Dumon Tak
 • Illustrator: Noëlle Smit
 • Uitgeverij: Querido
 • Jaar van uitgave: 2009
 • Aantal pagina's: 26
 • Leeftijd: Vanaf ongeveer 4 jaar

De auteur

Biografie

Bibi Dumon Tak is geboren in 1964, te Rotterdam, ze heeft Nederlandse taal- en letterkunde gestudeerd. Bibi heeft boeken geschreven voor kinderen, jongeren en volwassenen. Ze is gek op weetjes en schrijft dan ook vaak non-fictie boeken, waarbij dieren met grote regelmaat het onderwerp zijn. Door het lezen van haar boeken kom je interessante dingen te weten, die je doorgaans niet zomaar op internet vindt. Niet alleen de weetjes vallen op aan haar boeken, ook de teksten springen in het oog omdat ze in mooie beeldende taal geschreven zijn, zodat ze de lezer meezuigen in het onderwerp en het verhaal.

Andere kinderboeken van Bibi Dumon Tak

Bibi Dumon Tak schreef ook nog andere kinderboeken, zoals:
 • Amerigo Amerigo (2010)
 • Bezem (2010)
 • Ik wil ook! (2013)
 • Mikis de ezeljongen (2015)
 • Siens hemel (2016)

Gewonnen prijzen

Met haar boeken heeft Bibi Dumon Tak onder andere de volgende prijzen gewonnen:
 • Zilveren Griffel voor: Het Koeienboek (2002)
 • Zilveren Griffel voor: Camera loopt ... actie! (2004)
 • Zilveren Griffel voor: Bibi's bijzondere beestenboek (2007)
 • Zilveren Griffel en prentenboek van het jaar voor: Fiet wil rennen (2010)
 • Gouden Griffel voor: Winterdieren (2012)
 • KIDDO Leespluim voor: Siens hemel (2016)
 • Zilveren Griffel voor: Siens hemel (2017)

De illustrator

Noëlle Smit is geboren in 1972, te Alkmaar. Zij leerde illustraties maken op de Hoge School voor de Kunsten in Utrecht en al tijdens haar opleiding maakte ze voor uitgeverij Lemniscaat een boekje: Het tinnen soldaatje. Dit zorgde er uiteindelijk voor dat ze nog veel meer kinderboeken is gaan illustreren. De illustraties worden gemaakt met ecoline, met veel kleur en beweging erin. Vaakt komen er ook grappige details in voor. Zo ook in het prentenboek 'Fiet wil rennen'.

Het verhaal van Fiet

Beschrijving

Fiet is een struisvogel die van rennen houdt. Vandaag houdt de harde wind hem echter tegen. Alle andere dieren willen hem helpen. De eenden vragen of hij komt drijven in het water. De slak wil met Fiet verder kruipen. De worm wil samen onder de grond kronkelen. De meeuwen vragen Fiet om te vliegen, de Snoek om te zwemmen en de haas om te schuilen. Zelfs de bomen willen helpen door Fiet gewoon stil te laten staan. Maar dit alles wil Fiet niet, hij wil gewoon rennen! Pas als Fiet zich omdraait om weg te lopen van de wind, lukt het hem weer om te rennen.

Fragment

'Ga eens even opzij', roept Fiet tegen de wind. 'Ik moet erlangs.' Maar de wind denkt er niet over, en suist nog steviger om zijn oren. 'Laat je vallen en ga kruipen!' zegt een slak. 'Dan kom je ook vooruit.' Maar Fiet wil niet kruipen. Fiet wil rennen!

De illustraties

Met de kleurenillustraties worden Fiet en de andere dieren in beeld gebracht. Het is duidelijk te zien dat het heel hard waait. Het lange lijf van Fiet beweegt in de afbeeldingen mee met de wind, van voren en van achteren. De gezichtsuitdrukkingen van de struisvogel worden in beeld gebracht, je ziet de boosheid en vastberadenheid in zijn ogen. En aan het einde de blijdschap als het Fiet lukt om weer te rennen.

Grappig repeteerverhaal met beeldend taalgebruik

Een struisvogel is echt het uitgelezen dier voor dit verhaal. Als snelste tweevoeter ter wereld, die ook nog eens niet kan vliegen, is het heel logisch dat Fiet wil rennen. Zijn lange lijf leent zich prima voor de illustraties die daardoor zowel grappig zijn, als tot de verbeelding spreken. Ook de andere dieren komen door het gebruik van de vele kleuren goed tot leven en jonge kinderen zullen ze snel herkennen. De bijbehorende bewegingen die worden beschreven, zoals kruipen, kronkelen, zwemmen en vliegen, zullen heel herkenbaar zijn voor de jonge doelgroep.

De wind wordt in dit verhaal door het mooie, beeldende taalgebruik van Bibi Dumon Tak bijna een personage met een eigen karakter, een eigen mening en een starheid die niet van wijken wil weten. De wind lijkt het in de tekst ook echt op te nemen tegen Fiet, alsof er een wedstrijd ontstaat.

Kortom, het is geen raadsel waarom dit boek prentenboek van het jaar 2011 is geworden en een Zilveren Griffel heeft gewonnen, alles lijkt gewoon te kloppen aan dit verhaal: hoofdpersoon, taalgebruik, illustraties en een voor de doelgroep bevredigend en verrassend einde. Zeer geschikt dus voor kleuters en wellicht ook nog wel voor iets jongere kinderen.
© 2017 - 2024 Clauszia, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Recensie prentenboek: de duif die niet kon duikenrecensieRecensie prentenboek: de duif die niet kon duikenWanneer de duif Telemark examen moet doen voor zijn duikdiploma, heeft hij een probleem: hij kan namelijk helemaal niet…
Kikker en de horizon (kinderboek over heimwee)recensieKikker en de horizon (kinderboek over heimwee)Rat voelt zich onrustig, hij wil de wereld in en dingen ontdekken. Kikker wil graag met hem mee. In het begin heeft Kikk…
Wat krijg je bij een tien met een griffel?Wat krijg je bij een tien met een griffel?Je hebt vast de uitspraak wel eens gehoord: ‘Een tien met een griffel’. De ‘tien’ als hoogste beoordeling bij een bepaal…
Struisvogel (snelste tweevoeter)De struisvogel is de snelste tweevoeter ter wereld. Het is de enige vogel die niet in bomen kan zitten of kan vliegen. M…

Recensie prentenboek: Stanneke SneeuwmannekerecensieRecensie prentenboek: Stanneke SneeuwmannekeTweede prentenboek over Stanneke Sneeuwmanneke, waarin een vreemdeling zijn land genaamd Vriesland bezoekt. Stanneke hee…
Boekrecensie: Minder focus, meer effect door Srini PillayrecensieBoekrecensie: Minder focus, meer effect door Srini PillayIn onze westerse maatschappij is er sprake van een obsessie voor focussen en resultaatgericht werken. Tegelijkertijd heb…
Bronnen en referenties
 • Fiet wil rennen, Bibi Dumon Tak & Noëlle Smit
 • Leesplein.nl
Clauszia (5 artikelen)
Gepubliceerd: 29-09-2017
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.