recensie

Recensie prentenboek: Stanneke Sneeuwmanneke

Recensie prentenboek: Stanneke Sneeuwmanneke Tweede prentenboek over Stanneke Sneeuwmanneke, waarin een vreemdeling zijn land genaamd Vriesland bezoekt. Stanneke heeft medelijden met deze nieuwe sneeuwman, die als enige geen hoofddeksel draagt, daarom leent hij zijn muts voor een paar dagen aan hem uit. Maar Stanneke krijgt zijn muts niet meer terug van de vreemdeling en gaat op zoek naar een oplossing. Zou het hem lukken om zijn muts weer terug te krijgen?

Het prentenboek

 • Titel: Stanneke Sneeuwmanneke, misschien kunnen we delen
 • Auteur en illustrator: Guido van Genechten
 • Uitgeverij: Clavis
 • Jaar van uitgave: 2011
 • ISBN: 9789044816532
 • Aantal pagina's: 26
 • Leeftijd: vanaf 4 jaar
 • Genre: Prentenboeken, kinderboeken, winter, sneeuw, sneeuwmannen, delen

De auteur

Biografie

Guido van Genechten is geboren in 1957 en komt uit Mol, België. Hij heeft een grafische opleiding gevolgd en werkte lange tijd in een drukkerij. Om zich helemaal te kunnen richten op het illustreren heeft hij een aanvullende opleiding gevolgd aan de academie voor Beeldende Kunsten. Tegenwoordig is hij fulltime auteur/illustrator.

In zijn werk maakt Guido van Genechten gebruik van strakke lijnen en felle kleuren, hij werkt met kleurpotloden, aquarel, inkt en plakkaatverf. Op de illustraties zijn doorgaans weinig details te zien, waardoor ze heel toegankelijk zijn voor peuters en kleuters. Ook de thema's zijn toegankelijk en herkenbaar voor peuters en kleuters. De teksten schrijft van Genechten meestal zelf. Zijn boeken worden anno 2017 in meer dan 30 landen verkocht.

Andere prentenboeken van Guido van Genechten

Naast de boeken over Stanneke Sneeuwmanneke heeft Guido van Genechten nog andere boeken gemaakt, zoals:
 • Hoe Tito zijn neus kwijtspeelde (2002)
 • Rikki en zijn vriendjes (2003)
 • Klein wit visje (2004)
 • Het grote baby-boek (2006)
 • Omdat je mijn vriendje bent (2007)
 • Rikki helpt Sinterklaas (2009)
 • De allereerste zoen (2012)
 • Wat zou jij doen? (2015)
 • Dit is een boek vol monsters (2017)

Gewonnen prijzen

Guido van Genechten heeft onder andere de volgende bekroningen op zijn naam staan:
 • Prijs van de Stad Hasselt voor: Rikki (1998)
 • Prentenboek van het jaar voor: Kleine Kangoeroe (2007)
 • Leespluim voor: Wie? (2009)
 • Prentenboek van het jaar voor: De wiebelbillenboogie (2010)
 • Vlag en Wimpel van de Griffeljury voor: Wat zou jij doen (2016)

Het verhaal

Beschrijving van het verhaal

Stanneke Sneeuwmanneke woont in Vriesland, samen met heel veel andere sneeuwmannen. Al deze sneeuwmannen dragen een hoofddeksel. Op een dag komt er een vreemdeling genaamd Dimitri aan in Vriesland, hij draagt geen hoofddeksel, maar vertelt dat zijn hoed is kwijtgeraakt tijdens zijn lange reis. Stanneke heeft medelijden met Dimitri en leent hem zijn muts uit voor een paar dagen. Na tien dagen vraagt Stanneke zijn muts terug aan Dimitri, maar die vindt hem zo fijn dat hij hem niet meer terug wil geven. Stanneke is verdrietig en vraagt advies aan de wijze Alfred. Samen komen ze tot een goede oplossing: als alle sneeuwmannen hun hoofddeksels delen, hoef je steeds maar één dag met een bloot hoofd rond te lopen.

Een fragment
De eerste dagen voelde Stanneke zich wel raar, zo zonder muts. Anders. Een beetje als een vreemdeling in zijn eigen land. Maar dan dacht hij aan die arme Dimitri. Hoe triest hij was geweest omdat zijn hoed was weggewaaid. En hoe blij hij nu was met zijn muts.

De illustraties

De illustraties vullen het verhaal aan, alle sneeuwmannen zijn met sprekende kleuren in beeld gebracht. Ook alle verschillende hoofddeksels zijn goed herkenbaar te zien. Op de afbeeldingen zijn zelfs meer verschillende hoofddeksels te onderscheiden dan er in de tekst genoemd worden. De sneeuwmannen ogen vriendelijk en vertonen menselijke eigenschappen. Er is bijvoorbeeld te zien dat Stanneke de hand vasthoudt van de wijze Alfred en de gezichtsuitdrukkingen van de sneeuwmannen veranderen mee als de emotie verandert. Op de eerste en laatste twee pagina's van het boek is een overzicht van portretillustraties van de sneeuwmannen opgenomen.

Toegankelijk prentenboek met een licht Vlaams accent

Dit prentenboek over Stanneke sneeuwmanneke is heel toegankelijk voor zowel kleuters als wat oudere peuters, met name de illustraties spelen daarin een belangrijke rol, de sneeuwmannen zijn duidelijk herkenbaar en zien er schattig uit.

Guido van Genechten is een Vlaamse schrijver, dat lees je een beetje terug in de tekst, maar is zeker niet storend. Stanneke Sneeuwmanneke klinkt bijvoorbeeld erg Vlaams, in Nederland spreken we eerder over een sneeuwpop.

Het boek kan worden gebruikt voor meerdere thema's, thuis of op school. Voor het thema winter, rondom de seizoenen is dit boek wellicht het meest toegankelijk. Ook voor thema's rondom vreemdelingen en samen delen kan dit boek worden ingezet, het behoeft dan wel wat meer uitleg. Zo zal een kind het wellicht onaardig vinden dat Dimitri de muts niet teruggeeft aan Stanneke, waardoor hij wat ondankbaar kan overkomen. Op de illustraties is te zien dat later in het verhaal Dimitri wel meedoet met het delen van de hoofddeksels, dit is helaas niet te lezen in het verhaal, maar wel heel goed uit te leggen aan kinderen door ze erop te wijzen.

Een heel herkenbaar en toegankelijk prentenboek dus, geschikt voor peuters en kleuters, rondom verschillende thema's binnen hun beleveniswereld.
© 2017 - 2024 Clauszia, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lessuggesties peuters en kleuters: thema winterLessuggesties peuters en kleuters: thema winterDe winter leent zich goed voor tal van lesideeën. Er zijn vele leuke prentenboeken, knutselidee en andere lessuggesties…
Activiteiten en spelletjes tijdens de winterActiviteiten en spelletjes tijdens de winterOp een koude winterdag zijn er genoeg spelletjes en activiteiten te doen voor kinderen. Juist in de winter gebeuren er b…
Seizoenen: betekenis, data en halfrondeSeizoenen: betekenis, data en halfrondeVier keer per jaar wisselen wij in Nederland van seizoen. In de lente komt de wereld tot leven, in de zomer is het warm,…
Astronomische en meteorologische seizoenen/jaargetijdenAstronomische en meteorologische seizoenen/jaargetijdenDe lente, zomer, herfst en winter. Dit zijn de seizoenen, ook wel jaargetijden die wij over het algemeen hanteren. Het b…

Roman geschreven in 48 uur - PolderglamourRoman geschreven in 48 uur - PolderglamourIn het televisieprogramma 'Streetlab Niet Te Geloven' beweerden de jeugdvrienden Daan Boom en Stijn van Vliet dat zij bi…
Recensie prentenboek: de duif die niet kon duikenrecensieRecensie prentenboek: de duif die niet kon duikenWanneer de duif Telemark examen moet doen voor zijn duikdiploma, heeft hij een probleem: hij kan namelijk helemaal niet…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Uitgeverij Clavis
 • Stanneke sneeuwmanneke, misschien kunnen we delen, Guido van Genechten
 • Guidovangenechten.com
 • Leesplein.nl
 • Clavisbooks.com
Clauszia (5 artikelen)
Gepubliceerd: 12-10-2017
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.