recensie

Kinderboekenrecensie: De Gorgels - Jochem Myjer

Kinderboekenrecensie: De Gorgels - Jochem Myjer De Gorgels is een fantasierijk, avontuurlijk en spannend boek. Het boek is geschreven door Jochem Myjer. Jochem Myjer, bekend als cabaretier is in 2013 begonnen met het schrijven van een kinderboek. De bijpassende illustraties zijn van Rick de Haas. Het boek gaat over Melle. Melle heeft super ogen en kan daardoor dingen zien, die andere kinderen niet kunnen zien.

Gegevens over het boek De Gorgels

 • Schrijver: Jochem Myjer
 • Illustrator: Rick de Haas
 • Uitgeverij: Leopold BV
 • Gepubliceerd: september 2015
 • Aantal bladzijden: 136
 • ISBN: 9789025867898
 • Geschikt voor de leeftijd: 5 tot 12 jaar

Over de schrijver Jochem Myjer

Jochem Myjer is geboren op 22 april 1977 in Leiden. Jochem Myjer droomt er als kind al van om cabaretier te worden, maar na zijn eindexamen op de middelbare school kiest Jochem er voor om biologie in Groningen te gaan studeren. In 1997 doet Jochem mee aan het jaarlijkse Groninger Studenten Cabaret Festival. Hij wint met zijn korte cabaretvoorstelling Geen Gemyjer de eerste prijs. Dit was de reden van Jochem om zijn studie op te geven en zich volledig op cabaret te gaan storten. In 1998 staat hij voor het eerst in het theater. Tegenwoordig staat Jochem Myjer in overvolle theaters zijn humoristische show weg te geven!

In 2013 is Jochem Myjer begonnen met het schrijven van een kinderboek. In 2015 is zijn eerste kinderboek De Gorgels uitgeven. Een boek vol fantasie en humor. Jochem Myjer kan zich nu naast cabaretier ook kinderboekenschrijver noemen.

Over de illustrator Rick de Haas

Rick de Haas is de illustrator van het eerste kinderboek van Jochem Myjer, De Gorgels. Rick is geboren op 30 juli 1960. Hij woont in Tilburg. Rick is na de middelbare school naar de kunstacademie in Den Bosch gegaan, bij de afdeling illustratief. Toen Rick in 1984 was afgestudeerd is hij gelijk aan de slag gegaan met illustraties maken voor boeken. Rick tekent graag ridders, dieren of schoolmeesters.

Het verhaal

Wanneer Melle middenin de nacht wakker wordt, lijkt er wel een bolletje wol op de rand van zijn bed te liggen. Als Melle beter kijkt heeft het bolletje wol armpjes, beentjes en puntige oren. Als Melle het licht aan doet om te kijken wat het is, is het bolletje wol verdwenen. De volgende ochtend vertelt hij het op school, maar iedereen lacht hem uit. Maar Melle weet zeker dat het echt waar is wat hij heeft gezien. Ook vertelt Melle het aan zijn vader, zijn vader is bioloog, dus hij zal wel weten wat het is. Maar volgens zijn vader bestaan er niet zulke wezentjes, Melle heeft het vast gedroomd.

Melle gaat iedere avond op tijd naar bed in de hoop dat hij dat gekke wezentje weer ziet. Hij zoekt in de boeken van zijn vader, zijn vader heeft een hele boekenkast vol met biologieboeken, daar moet vast iets tussen staan volgens Melle. Na lang zoeken, komt Melle erachter dat het geen gewoon bolletje wol is, maar dat het een Gorgel is. Gorgels beschermen kinderen van september tot en met april, want dan zit de R in de maand. De Gorgels moeten de kinderen beschermen voor de griezelige Groenlandse Brutelaars. De Groenlandse Brutelaars maken kinderen ziek. Als de Groenlandse Brutelaars alle kinderen in Nederland ziek willen maken, zet Melle samen met de andere Gorgels een plan uit, om te zorgen dat de Groenlandse Brutelaars niet in Nederland kunnen komen.

Mijn mening over het boek

Het is een fantasierijk en humoristisch boek. Melle maakt spannende avonturen mee, kinderen zullen graag willen weten hoe het avontuur van Melle verder gaat. Door Melle zijn super ogen, kan niet elk kind zien wat hij ziet, maar in het boek laat hij alle kinderen meegenieten van zijn spannende avontuur. Het boek is makkelijk te lezen, de zinnen zijn niet lang en bevatten geen moeilijke woorden. Kinderen vanaf zeven jaar kunnen het boek zelf goed lezen, maar voor kinderen vanaf vijf jaar is het een prachtig voorleesboek. Het boek sluit heel goed aan bij de belevingswereld van kinderen. De illustraties van Rick de Haas passen erg goed bij het verhaal en zorgen ervoor dat je een duidelijk beeld heb hoe een Gorgel er nou precies uit ziet. Het is een onvoorspelbaar en spannend avontuur die elk kind samen met Melle wil meemaken.
© 2015 - 2024 Remembertolaugh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Prentenboekrecensie: De wereld van de Gorgels - Jochem MyjerrecensiePrentenboekrecensie: De wereld van de Gorgels - Jochem MyjerNa het succesvolle eerste boek de Gorgels, is er nu ook een tweede boek van Jochem Myjer. Dit keer geen voorleesboek, ma…
Cabaretier: Jochem MyjerJochem Myjer is een van de meest bekende Nederlandse cabaretiers. Maar hij is meer dan cabaretier alleen. Met zijn imago…
Kinderboekrecensie: Mees Kees op kamp - Mirjam OldenhaverecensieKinderboekrecensie: Mees Kees op kamp - Mirjam OldenhaveBij Mees Kees in de klas is het altijd een feest. Mees Kees is de favoriete meester van groep 6. Nou gaan de kinderen va…
Kinderboek over Pasen: Een heel bijzonder paascadeaurecensieKinderboek over Pasen: Een heel bijzonder paascadeauHaas Hyacint vindt zijn baasje Sanne heel erg lief. Als hij hoort dat zij met Pasen een bijzonder cadeau wil, gaat hij o…

Kinderboekrecensie: Avé, Caesar - Arend van DamrecensieKinderboekrecensie: Avé, Caesar - Arend van DamIn 50 voor Christus kwamen de Romeinen naar Nederland. Zij wilden Nederland veroveren. Hoe dat is gegaan en hoe het in d…
Kinderboekenrecensie: Nog 100 nachtjes slapenrecensieKinderboekenrecensie: Nog 100 nachtjes slapen100 nachtjes slapen tot dat je jarig bent? Dat duurt wel heel lang als je nog maar tot tien kunt tellen. Dorus besluit o…
Bronnen en referenties
 • https://www.leopold.nl/auteur/rick-de-haas/
 • https://www.ploegsma.nl/auteur/rick-de-haas/
 • http://www.bol.com/nl/p/de-gorgels/9200000040876786/#product_specifications
 • http://jochemmyjer.nl/bio/
Remembertolaugh (27 artikelen)
Laatste update: 29-12-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.