recensieKinderboekrecensie: Mees Kees op kamp - Mirjam Oldenhave
Bij Mees Kees in de klas is het altijd een feest. Mees Kees is de favoriete meester van groep 6. Nou gaan de kinderen van groep 6 en Mees Kees op kamp! Maar volgens de directrice Dreus moet het wel een leerzame werkweek worden. Mees Kees krijgt van de directrice Dreus een werkplan mee, dit is natuurlijk voor Mees Kees geen probleem. Volgens Mees Kees is zwemmen, fietsen en spelletjes doen ook werken! Maar of de directrice hier nou zo blij mee is? De tekst is geschreven door Mirjam Oldenhave en de illustraties zijn gemaakt door Rick de Haas.
Gegevens van het boek Mees Kees op kamp
- Schrijver: Mirjam Oldenhave
- Illustraties: Rick de Haas
- Uitgeverij: Ploegsma
- Gepubliceerd: mei 2009
- Aantal bladzijden: 96
- ISBN: 9789021666433
- Geschikt voor leeftijd: 7 - 9 jaar
Over de schrijver Mirjam Oldenhave
Mirjam Oldenhave is geboren op 20 augustus 1960 en woont in Amsterdam. Mirjam was altijd gek op lezen, maar wilde als kind toch juf worden. Toen zij eenmaal klaar was met haar middelbare school is zij de opleiding tot dramatherapeut gaan volgen. Na haar opleiding was zij officieel juf in het speciaal onderwijs. Mirjam gaf toneel- en muzieklessen. Sinds 2002 is Mirjam fulltime schrijfster geworden en geeft zij les aan toekomstige kinderboekenschrijvers. Mirjam schreef haar allereerste boek in 1998, dit boek had de titel: "Een vriendin met vuisten". Na haar eerste boek schreef zij en schrijft zij nog steeds vele kinderboeken.
Over de illustrator Rick de Haas
Rick de Haas is de illustrator van de boekenserie Mees Kees. Rick is geboren op 30 juli 1960. Hij woont in Tilburg. Rick is na de middelbare school naar de kunstacademie in Den Bosch gegaan, bij de afdeling illustratief. Toen Rick in 1984 was afgestudeerd is hij gelijk aan de slag gegaan met illustraties maken voor boeken. Rick tekent graag ridders, dieren of schoolmeesters. Schoolmeesters tekenen, zoals Mees Kees, vindt Rick niet moeilijk. Mees Kees beweegt net zoals Rick zelf, maar wanneer Rick een hele klas moet tekenen vindt hij dit lastiger.
Het verhaal
Mees Kees is meester van groep 6. Mees Kees is nog geen echte meester, hij is nog een stagiaire. Dit jaar gaat hij samen met de klas op kamp. Volgens de strenge directrice Dreus is het geen kamp, maar een werkweek. Niet alleen Mees Kees gaat mee op kamp, maar ook de gymleraar Meester Hank gaat mee. Meester Hank gaat door zijn rug tijdens het opzetten van de tent, hierdoor moet hij terug naar huis. Mees Kees blijf alleen achter met de klas. Hij zet samen met de kinderen de tent verder op, waar iedereen in kan slapen. Alleen Tobias ziet er erg tegenop om in slaap te vallen, hij plast soms nog in zijn broek wanneer hij slaapt. Mees Kees heeft hier natuurlijk weer een goede oplossing voor, waardoor Tobias zich niet meer schaamt en weer kan slapen.
Volgens directrice Dreus gingen de kinderen op werkweek, de kinderen moesten dus werken. Voor Mees Kees was dit niet lastig, want zwemmen is ook leren en wat denken jullie van fietsen? Daar kunnen de kinderen ook van leren. Samen met Mees Kees maken de kinderen er een onvergetelijke kamp van. Samen wordt er tompouce gegeten tijdens het ontbijt en gaan zij met de gids van het museum WonderWaterWereld zwemmen. Op het strand vindt één van de kinderen een iPhone van een jogger. Wanneer zij de jogger hebben gevonden en de iPhone hebben teruggeven, krijgt de hele klas van de jogger Chinees! De werkweek vloog voorbij, de hele klas wilde zo wel een werkjaar samen met Mees Kees in plaats van een werkweek.
Andere delen van de serie Mees Kees
- Mees Kees, een pittig klasje (2006)
- Mees Kees, op de kast (2007)
- Mees Kees, de rekenrap (2008)
- Mees Kees, op kamp (2009)
- Mees Kees, de sponsorloop (2010)
- Mees Kees, in de gloria (2010)
- Mees Kees, gaat verhuizen (2011)
- Mees Kees, bloedjelink (2013)
- Mees Kees, op de planken (2014)
Mijn mening over het boek
Het boek is erg leuk om te lezen en het verhaal is grappig. De illustraties passen goed bij het verhaal. Het verhaal ligt dichtbij de belevingswereld van de doelgroep, hierdoor herkennen de kinderen zich in het verhaal en zal het hun gelijk aanspreken. In het boek schaamt Tobias zich, omdat hij nog in bed plast, hij wil dit niemand vertellen en heeft hiervoor al meer dan een dag niets meer gedronken. Wanneer Mees Kees hier achter komt, bedenkt hij natuurlijk weer een leuke oplossing, waardoor Tobias rustig kan slapen en zich hiervoor niet meer schaamt. Door de vele verschillende kinderen is er altijd wel iets te beleven met de klas van Mees Kees.