recensie

Prentenboekrecensie: De wereld van de Gorgels - Jochem Myjer

Prentenboekrecensie: De wereld van de Gorgels - Jochem Myjer Na het succesvolle eerste boek de Gorgels, is er nu ook een tweede boek van Jochem Myjer. Dit keer geen voorleesboek, maar een prentenboek over de wereld van de Gorgels. Ook in dit boek staan Melle en Bobba centraal. Melle heeft superogen en kan Gorgels zien. Melle zijn Gorgel heet Bobba, Bobba zorgt ervoor dat de Brutelaars bij Melle uit de buurt blijven. Het is een fantasierijk en avontuurlijk boek met prachtige tekeningen van Rick de Haas.

Gegevens over het prentenboek de wereld van de Gorgels

  • Schrijver: Jochem Myjer
  • Illustrator: Rick de Haas
  • Uitgeverij: Leopold BV
  • Gepubliceerd: november 2016
  • Aantal bladzijden: 32
  • ISBN: 9789025871413
  • Geschikt voor de leeftijd: 3 tot 8 jaar

Schrijver en illustrator

Jochem Myjer is de schrijver van het boek de Gorgels. Een verbazing voor de meeste mensen, omdat Jochem Myjer enkel als cabaretier bekend staat. Echter is hij in 2014 aan zijn eerste Gorgel-boek begonnen. Jochem Myjer heeft biologie gestudeerd in Groningen en dat zijn hart nog steeds bij de natuur is, is te lezen in zijn boeken. Ook het eiland Texel waar hij regelmatig te vinden is met zijn gezin, komt voor in zijn boeken.

In 2015 schreef Jochem Myjer een voorleesboek over de Gorgels. Na dit succes is hij het prentenboek gaan schrijven over de Gorgels voor jongere kinderen. De collectie van de Gorgels wordt steeds groter. Naast een boek en een prentenboek is er ook een kleurboek uit gekomen. Waarin prachtige tekeningen staan van de Gorgels en Melle. Daarnaast is er in 2017 ook een Gorgel-knuffel ontworpen.

Rick de Haas heeft de prachtige prenten gemaakt in het prentenboek. Rick de Haas is een bekende illustrator en heeft onder andere de boeken over Mees Kees ook geïllustreerd.

Het verhaal

Op het eiland is een Gorgel geboren, de Gorgel Bobba. Bobba moest naar de Gorgel-school om alles te leren over de gemene, vieze en nare wezens: de Brutelaars. De Brutelaars willen ervoor zorgen dat kinderen ziek of verkouden worden in de maanden met een R. De Gorgels waken over de mensenkinderen en vechten tegen de Brutelaars, zodat zij de mensenkinderen niet ziek maken. Toen Bobba oud genoeg was, kreeg hij ook een mensenkind aangewezen. Een jongetje met een grote bos krullen en een vrolijk gezicht. Melle was zijn naam.

Toen de R in de maand zat, vertrok Bobba naar het vaste land om over Melle te waken. Bobba zorgt dat er korstjes op wondjes komen bij Mella, dat zijn groeipijn niet erg is en de belangrijkste taak van Bobba is dat hij de Brutelaars uit de buurt van Melle houdt. Als de R niet meer in de maand zit, gaat Bobba weer terug naar het eiland. Op het eiland zijn alle andere Gorgels en over vier maanden, als de R weer in de maand zit, gaat Bobba weer terug naar Melle!

Conclusie

Het is een prachtig en vooral fantasierijk boek. De prenten in het boek geven goed weer hoe Bobba zijn leven is begonnen en hoe Bobba bij Melle terecht is gekomen. Het verhaal in prenten is voor de jongere kinderen beter te volgen. Het boek is geschreven voor kinderen van 3 tot 8 jaar. Dit is zeker een goede leeftijdscategorie. De tekst is begrijpbaar en duidelijk. Echter is voor driejarigen bij sommige stukken van het verhaal wel een korte uitleg nodig, doordat de zinsbouw iets te lastig is. Ook voor kinderen ouder dan 8 jaar is het een leuk boek om zelf te lezen en te bekijken. Het lezen van het prentenboek is voor deze kinderen wellicht een leuke toevoeging, als zij het Gorgel-voorleesboek al hebben gelezen. Ook de prenten zullen de oudere kinderen aanspreken, doordat de Gorgels er duidelijk op te zien zijn. Ook de fantasierijke avonturen sluiten goed aan bij de belevingswereld van de kinderen.

Echter zijn wij gewend van een prentenboek dat er weinig tekst op een pagina staat. Bij de wereld van de Gorgels is dit niet het geval. De teksten op elke prent zijn lang. Dit is voor de meesten geen nadeel, maar een voordeel: zo kan er lekker lang in het prachtige boek gelezen worden en komen we alles te weten over die gekke, vreemde wezentjes die de mensenkinderen beschermen!
© 2018 - 2024 Remembertolaugh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinderboekenrecensie: De Gorgels - Jochem MyjerrecensieKinderboekenrecensie: De Gorgels - Jochem MyjerDe Gorgels is een fantasierijk, avontuurlijk en spannend boek. Het boek is geschreven door Jochem Myjer. Jochem Myjer, b…
Cabaretier: Jochem MyjerJochem Myjer is een van de meest bekende Nederlandse cabaretiers. Maar hij is meer dan cabaretier alleen. Met zijn imago…
Feitjes en weetjes over TwitterFeitjes en weetjes over TwitterSteeds meer mensen hebben een Twitter-account, maar niet iedereen gebruikt dit account ook. Wat moet je eigenlijk met ee…
Sinterklaas bestaat! Het boek van Bram van der VlugtrecensieSinterklaas bestaat! Het boek van Bram van der VlugtSinterklaas bestaat! Is een boek van de bekende adviseur van Sinterklaas: Bram van der Vlugt. Van der Vlugt, die in 2010…

Boekrecensie: 'München 1938' - Robert HarrisrecensieBoekrecensie: 'München 1938' - Robert HarrisIn september 1938 vond in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog een belangrijke gebeurtenis plaats; op de conferentie v…
recensieBoekrecensie: 'Duizend-en-een nachtmerries'Rodaan Al Galidi publiceerde in 2016 de zeer succesvolle autobiografische roman 'Hoe ik talent voor het leven kreeg', wa…
Bronnen en referenties
  • https://www.bol.com/nl/p/de-wereld-van-de-gorgels/9200000059720830/?suggestionType=typedsearch
Remembertolaugh (27 artikelen)
Gepubliceerd: 17-01-2018
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.