recensie

Kinderboekrecensie: Kleine Ezel en het zwarte schaapje

Kinderboekrecensie: Kleine Ezel en het zwarte schaapje Volgens Van Dale Online is een zwart schaap de zondebok, de verschoppeling. In het boek Kleine Ezel en het zwarte schaapje krijgt het schaapje overal de schuld van. Schaapje heeft rozen geplukt uit de tuin van Cavia en pakt sokken van de waslijn bij de moeder van Kleine Ezel. Schaapje groeit op voor galg en rad. Dan maken Jakkie en Kleine Ezel iets kapot en wie krijgt de schuld? De tekst is van Rindert Kromhout en de tekeningen zijn gemaakt door Annemarie van Haeringen.

Gegevens van het boek Kleine Ezel en het zwarte schaapje

 • Tekst: Rindert Kromhout
 • Illustraties: Annemarie van Haeringen
 • Uitgeverij: Leopold/Amsterdam
 • Gepubliceerd: 2013
 • Aantal pagina’s: 26
 • ISBN: 978 90 258 6005 9
 • Geschikt voor kinderen vanaf circa vier jaar

Over de schrijver, Rindert Kromhout

Rindert wordt geboren op 9 augustus 1958 in Rotterdam. Door omstandigheden verblijft Rindert twee jaar in verschillende kindertehuizen. De boeken Peter was een vlieg en Het konijnenplan gaan over deze periode. Als Rindert later weer bij zijn ouders gaat wonen, schrijft hij zijn eerste verhalen. Hij gaat werken in een dierenwinkel en in een boekhandel en doet daarnaast de avond-MAVO. Rindert blijft kinderverhalen schrijven en leest vaak voor aan kleuters van zijn vroegere kleuterschool. Hij gaat naar de Kleuter Leid(st)ers Opleidings School en haalt zijn diploma in 1980. Het wordt geen baan in het onderwijs maar hij gaat theater maken met poppen. Zijn eerste verhaal wordt gepubliceerd in de Donald Duck (Het drakenhuwelijk). Van schrijfster Tonke Dragt leert Rindert heel veel. In 1980 verschijnen zijn eerste kinderboeken. Vanaf mei 1982 wordt schrijver zijn beroep, zijn droom is uitgekomen.

Over de illustrator, Annemarie van Haeringen

Annemarie is geboren op 16 februari 1959 in Haarlem. Ze volgde een lerarenopleiding tekenen en handvaardigheid in Tilburg en de Rietveld Academie in Amsterdam. Na deze opleidingen ging ze werken als illustratrice van kinderboeken en jeugdboeken. Haar eerste boek: Kattesprongen en reuzestappen. Annemari heeft een zwak voor dieren en heksen. Ze heeft al verschillende ‘penselen’ gewonnen, een Gouden Penseel voor tekeningen in het boek Malmok (1999), een Gouden Penseel voor De prinses met de lange haren (2000), een Gouden Penseel voor Beer is op Vlinder (2005) en een Zilveren Penseel voor Coco of het kleine zwarte jurkje (2014) en Sneeuwwitje breit een monster (2015). Annemarie werkt veelal met inkt en aquarelverf. Ze laat lijnen uitvloeien en dat zorgt ervoor dat het oogt als vaart en beweging. De illustrator gebruikt ook potlood, stiften en ecoline. Kleuren zijn zeer belangrijk bij de illustraties van Annemarie van Haeringen.

Het verhaal

Jakkie en Kleine Ezel hebben een echte racewagen gemaakt en Maraboe heeft geholpen. Schaapje en Das vinden het een mooie auto. Als Jakkie en Ezel wegrijden, zegt Jakkie dat Schaapje stinkt en Kleine Ezel vindt dat Schaapje naar plas ruikt. Schaapje doet allerlei ondeugende dingen: hij plukt rozen uit de tuin van Cavia en trekt was van de lijn bij mamma Ezel. Rendier is boos op Schaapje en Jakkie denkt dat Schaapje naar de gevangenis moet. Ze zeggen het tegen Schaapje, maar die snapt er niets van. Jakkie en Kleine Ezel rijden met hun auto een heuvel af en rijden een gat in de tent van Feestvarken en alle taarten zijn stuk. Ze zeggen niets als anderen denken dat Schaapje het gedaan heeft. De moeder van Kleine Ezel zegt dat als je iets per ongeluk doet, het eerlijk moet vertellen, dan krijg je geen straf. De volgende dag vertellen Kleine Ezel en Jakkie de waarheid. Dan doet Schaapje toch nog iets ondeugends.

De tekst en de illustraties

Illustraties

Op de voorkant van het boek zie je Jakkie en Kleine Ezel in een soort raceauto rijden, Schaapje hangt aan de auto. Alle drie de dieren ogen blij. In grote rode letters: Kleine Ezel en het zwarte schaapje. Op de achterkant staat in het kort beschreven waar het verhaal over gaat. Op de schutbladen zie je Kleine Ezel, hij rent, springt, zit en kruipt. In het boek vind je aquarellen in heldere kleuren. De illustraties beslaan een dubbele pagina, de achtergrond is wit. Je ziet veel op de tekeningen, ook grappige details zoals Schaapje die bij een plas water aan het spelen is met twee kikkertjes. Je ziet een kikker in duikhouding op een mini-duikplank staan.

Tekst

Bij iedere afbeelding staan ongeveer twee tot elf regels tekst op de lege plekken op een pagina. De tekst sluit goed aan bij de tekeningen, je leest en ziet dat de volwassen dieren zich zorgen maken over Schaapje, maar ook boos op hem zijn als hij iets ondeugends doet. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of vier, er moeten wel wat woorden, zinnen worden uitgelegd zoals: boosdoener, commandeert, zwerft, hij groeit op voor galg en rad!, vliegende vaart, beschimmelde en bedremmeld.

Twee fragmenten uit het boek

Fragment 1

‘Het is me wat met dat arme schaap.’
zeggen de grote dieren tegen elkaar.
‘Zwerft altijd maar over straat.’
‘Geen vader en moeder die op hem letten.
Die hebben het te druk met hun winkel.’
‘Wat moet er van hem worden?’
‘Hij groeit op voor galg en rad!’


Fragment 2

Die nacht moet Kleine Ezel denken aan Schaapje
en aan een donkere gevangenis met spinnen
en ratten en beschimmelde muren…

Mijn mening over Kleine Ezel en het zwarte schaapje

Het verhaal gaat over anders zijn. Het schaapje is zwart: het zwarte schaap, de zondebok. Schaapje mag niet meedoen omdat hij stinkt en altijd stoute dingen doet. Het is leuk om te zien en te lezen dat Schaapje ondeugende dingen doet, op de tekeningen kun je zien dat hij nadien spijt heeft. In het echt is het ook zo dat als je altijd stoute dingen doet, je snel beschuldigd wordt, ook al heb je het niet altijd gedaan. De moeder van Kleine Ezel geeft haar zoon goede raad: dat als je iets per ongeluk doet, je geen straf krijgt als je het maar eerlijk vertelt. Een wijze les voor de kinderen aan wie dit boek wordt voorgelezen. Op de laatste pagina’s is het toch weer Schaapje die iets uithaalt, een grappig einde.
© 2015 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boekrecensie: Kleine Ezel en Sinterklaas (vanaf vier jaar)recensieBoekrecensie: Kleine Ezel en Sinterklaas (vanaf vier jaar)De boeken over Kleine Ezel zijn wereldwijd in 15 talen vertaald. In dit boekje wachten Kleine Ezel en zijn vriendjes op…
Een jasje voor Klein Konijn (door Rindert Kromhout)recensieEen jasje voor Klein Konijn (door Rindert Kromhout)Klein Konijn heeft het erg koud, gelukkig mag hij het vachtje van Groot Konijn lenen. Groot Konijn heeft nu zelf geen ja…
Annemarie Keizer: biografie (vrouw van Simon Keizer)Annemarie Keizer, iedereen kent haar wel als de finaliste bij het tweede seizoen van het bekende tv-programma Dance Danc…
Boekverslag: Rindert Kromhout; Loop voor je levenZes jongens maken, samen met hun twee leiders, een voet- tocht door Noorwegen die vier maanden duurt. In die tijd leggen…

Kinderboekrecensie: Mees Kees op kamp - Mirjam OldenhaverecensieKinderboekrecensie: Mees Kees op kamp - Mirjam OldenhaveBij Mees Kees in de klas is het altijd een feest. Mees Kees is de favoriete meester van groep 6. Nou gaan de kinderen va…
Bronnen en referenties
 • Geraadpleegd op 21 november 2015:
 • Kleine Ezel en het zwarte schaapje (ISBN: 978 90 258 6005 9)
 • http://www.rindertkromhout.nl
 • http://www.annemarievanhaeringen.nl
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 20-03-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.