recensie

Kinderboekrecensie: Sinterklaas - Charlotte Dematons

Kinderboekrecensie: Sinterklaas - Charlotte Dematons Hoe ziet het huis van Sinterklaas eruit? Waar slapen zijn Pieten? Hoe zie de stoomboot er precies uit? Op al deze vragen geeft het boek antwoord. Het is een boek zonder tekst, maar alle antwoorden op alle vragen over Sinterklaas zijn in dit boek zeker weten te vinden. Charlotte Dematons heeft de prachtige prenten in het boek gemaakt.

Gegevens over het boek Sinterklaas

  • Auteur: Charlotte Dematons
  • Uitgeverij: Lemniscaat
  • Gepubliceerd: oktober 2007
  • Aantal bladzijden: 32
  • ISBN: 9056379852
  • Geschikt voor de leeftijd: 0 tot 10 jaar

Over de auteur Charlotte Dematons

Charlotte Dematons werd op 21 september 1957 geboren. Nadat zij de middelbare school had afgesloten, is zij zich gaan specialiseren in illustreren en ontwerpen. Tijdens de tentoonstelling voor haar examen werd haar werk opgemerkt door Lemniscaat. Lemniscaat gaf haar een opdracht om haar eerste prentenboek 'Dido' te maken. Dematons' illustraties vallen vaak op door de vele details die te zien zijn. Het boek Sinterklaas werd in 2008 bekroond met Het Gouden Penseel. Binnen vier jaar werden van het prentenboek Sinterklaas ruim 100.000 exemplaren verkocht.

Het verhaal en prenten

Het boek bestaat enkel uit prenten, bij de prenten kunnen vele vragen gesteld worden. Op de eerste prent staat het Spaanse landschap. De plek waar Sinterklaas woont en waar de vrachtwagens met cadeautjes aan komen. Op de tweede prent staat het huis van Sinterklaas. Op de plaat kun je zien waar de pieten gymmen. Op de derde plaat staat het huis van Sinterklaas. Het is een doorsnede van het huis, je kunt hierdoor alle kamers zien. Er zijn vele verschillende kamers te zien. De kamer waar alle pieten slapen in stapelbedden, maar ook de slaapkamer van Sinterklaas, de bibliotheek van Sinterklaas en de kast waarin Sinterklaas al zijn mijters en mantels heeft. Ook is op de plaat de keuken te zien, je ziet verschillende pieten koken en er is een hele lange tafel gedekt met borden voor alle pieten en Sinterklaas. Ook is de badkamer, de woonkamer en de stal van Amerigo te zien.

Maar het huis van Sinterklaas is nog groter, is te zien op de volgende plaat. Er zijn nog meer kamers te zien. De plek waar alle pietenpakken hangen, de plek waar alle cadeaus worden ingepakt en de keuken waar de pepernoten worden gebakken. Nadat alle vragen over het huis van Sinterklaas kunnen worden beantwoord, staat er op de volgende prent de stoomboot van Sinterklaas. De stoomboot van Sinterklaas bestaat ook uit verschillende kamers. Zo is er op de plaat te zien dat er een kamer is waar Sinterklaas en de pieten slapen, waar de cadeautjes worden bewaard en waar Amerigo slaapt. Op de volgende prent is te zien hoe Sinterklaas en zijn pieten worden uitgezwaaid door de mensen in Spanje en op de volgende plaat is te zien hoe Sinterklaas aankomt in Nederland.

Er staan vele kinderen met ouders op Sinterklaas te wachten op de kader. Daarnaast is te zien dat pieten pepernoten uitdelen en dat er pieten zijn die verschillende kunstjes doen. Ook in Nederland heeft Sinterklaas een huis, dit is op de volgende plaat te zien. Om het huis van Sinterklaas, rennen allemaal hulpsinterklazen. De hulpsinterklazen worden door de Sint en zijn pieten geïnspecteerd. Daarna zijn er verschillende platen waarop te zien is hoe de pieten de cadeautjes 's nachts in de schoenen doen en hoe Sinterklaasavond wordt gevierd. Het prentenboek eindigt met het zien van de stoomboot die terugkeert naar Spanje en hoe Sinterklaas weer aankomt in zijn Sinterklaashuis in Spanje.

Mijn mening over het boek

Het boek bestaat uit prachtige prenten. Elke keer wanneer het boek open wordt gedaan, zie je weer iets nieuws. De prenten hebben vele details. Ook worden vele vragen van kinderen beantwoord in het boek. Zo komen zij er achter waar Sinterklaas slaapt, hoe de kamer van Sinterklaas eruit ziet, waar alle pieten slapen, hoe sint en zijn pieten eten etc. Bij het boek heb je geen tekst nodig, de kinderen kunnen er zelf een verhaal bij bedenken. Het boek ligt dicht bij de belevingswereld van de kinderen, hierdoor hebben de kinderen erg veel plezier in het bekijken van de prachtige prenten.
© 2015 - 2024 Remembertolaugh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sinterklaas, zwarte piet en de SymbolenSinterklaas, zwarte piet en de SymbolenIedereen kent de Symbolen van de Sint en zijn Zwarte Pieten wel. Maar weet u ook dat de Symbolen van Sinterklaas en Zwar…
Sinterklaas is jarigSinterklaas is jarig5 december is het pakjesavond. Sinterklaas is weer in het land en dit wordt volop gevierd. Wat is de herkomst van Sinter…
SinterklaasfeestWat zijn de typische kenmerken van het sinterklaas feest en hoe is het ontstaan? waarom word er nu pakjesavond gevierd?
Sinterklaas, hoe wordt het gevierd?Sinterklaas, hoe wordt het gevierd?Sinterklaas wie kent hem niet? De vieringen van het Sinterklaas feest zijn per land verschillend. Zelfs tussen België en…

Kinderboekenrecensie: Nog 100 nachtjes slapenrecensieKinderboekenrecensie: Nog 100 nachtjes slapen100 nachtjes slapen tot dat je jarig bent? Dat duurt wel heel lang als je nog maar tot tien kunt tellen. Dorus besluit o…
Kinderboekrecensie: Mees Kees op kamp - Mirjam OldenhaverecensieKinderboekrecensie: Mees Kees op kamp - Mirjam OldenhaveBij Mees Kees in de klas is het altijd een feest. Mees Kees is de favoriete meester van groep 6. Nou gaan de kinderen va…
Bronnen en referenties
  • http://www.bol.com/nl/p/sinterklaas/1001004005513890/
  • http://www.lemniscaat.nl/Jeugd/Prentenboeken/auteurs/Charlotte%20%20Dematons
Remembertolaugh (27 artikelen)
Laatste update: 29-12-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.