recensie

Paul van Loon: Foeksia & de hoed van Sinterklaas. Cadeautje!

Paul van Loon: Foeksia & de hoed van Sinterklaas. Cadeautje! Paul van Loon, de bekende auteur van de Griezelbus, publiceerde in 2013 het boekje 'Foeksia en de hoed van Sinterklaas'. Een Sinterklaasverhaal met een modern en vrolijk karakter, met in de hoofdrol Foeksia de miniheks, haar vader Tovenaar Kwark en... Sinterklaas. Foeksia is de hoofdpersoon uit een serie boekjes, geschreven door van Loon, boekjes om voor te lezen, zelf te lezen en een luisterboek. Modern want er is een site over heksje Foeksia en er is een App voor iPad en iPhone! Een heerlijk voorleescadeautje, opgemerkt door de Kinderjury 2014 en uitgegeven door uitgeverij Leopold.

Foeksia de miniheks

Mogelijk kent niet iedereen het heksje Foeksia, want voorin het boekje 'Foeksia en de hoed van Sinterklaas', wordt zij eerst aan de jonge lezers voorgesteld. Foeksia is een heksje. Een mini-heks om precies te zijn. Haar vader heet Kwark en is tovenaar. Op een dag vindt Kwark, die in het Heksenbos hier ver vandaan woont, een ei. En uit dat ei komt een piepkleine mini-heks... 'Papa!', zegt het mini-heksje. 'Ik noem je Foeksia,' zegt tovenaar Kwark blij. Met deze woorden stappen we de wereld van Foeksia binnen.
Een wereld waarin Foeksia naar school gaat, in de klas zit met allemaal andere mini-heksjes (waaronder de vervelende mini-heksen Grit en Murmeltje), een schooljuf heeft die Minuul heet, een vriendinnetje, -heks Grobje- en een geheim mensenvriendje Tommie, met wie zij grappige avonturen beleeft. Grappige avonturen! Dus de auteur Paul van Loon schrijft niet alleen maar griezelige boeken zoals zijn beroemde Griezelbus-boeken.

Foeksia krijgt een cadeautje van Sinterklaas. Het verhaal

Op een stormachtige dag vindt Foeksia een bijzondere hoed: een rode hoed met een gouden kruis erop. Dat is vast een hoed van een tovenaar, denkt het heksje. Als Foeksia de hoed aan haar vader laat zien, kruipt hij onder de dekens van angst: zo’n grote hoed? Dat moet een hoed zijn van een tovenaar die veel machtiger is dan Kwark zelf. Die tovenaar komt vast terug om zijn hoed te halen en hij zal vader Kwark en Foeksia uit het bos verjagen. Die nacht klinkt er gerommel in de schoorsteen en komt er een tovenaar uit! Foeksia wil haar vader verdedigen. Dan opeens herkent vader Kwark Sinterklaas, Sinterklaas die zijn mijter terug komt halen. Kwark legt zijn dochter Foeksia uit dat Sint een kindervriend is die cadeautjes weggeeft. Waarop Foeksia vrijmoedig zegt: ‘Ik ben geen mens, maar een mini-heks. Ik ben dol op cadeautjes!’ En dan krijgt Foeksia een cadeautje van de Sint.

Een menselijke tovenaar

Het boekje bevat een vrolijk, eenvoudig verhaal, waarin pappa’s bang kunnen zijn en kinderen voor hun ouders op kunnen komen. Tovenaar / pappa Kwark is heel menselijk: niet alleen is hij bang, hij is ook nog eens jaloers! Jaloers op de Sint omdat Foeksia hem een zoen geeft.

Het geloof in Sinterklaas

Het geloof aan Sinterklaas wordt door het verhaal niet verstoord. Dus u kunt het met een gerust hart cadeau geven voor Sinterklaas. Sint is in dit boekje van Paul van Loon de grote kindervriend die met zijn paard over het dak rijdt en kinderen cadeautjes geeft.

Illustraties

Het boek is ook zeer rijk, vrolijk, en speels geïllustreerd door Saskia Halfmouw. Als u nader kennis wilt maken met deze illustrator, dan kunt u naar haar site surfen die naar haar zelf is genoemd. Kinderen die niet eerder een boekje over Foeksia lazen, ondervinden daar, doordat de personages voorin het boek worden voorgesteld, geen hinder van.

Foekisa: de serie

Paul van Loon is een zeer productieve schrijver. Zo maakt ‘Foeksia en de hoed van Sinterklaas’ maakt deel uit van een serie van acht boekjes: twee boekjes om voor te lezen, vier om zelf te lezen (niveau AVIM4) en een luisterboek. Het boek: ‘Foeksia, klaar voor de start’ is aan een tweede druk bezig. Het boek ‘Foeksia’s miniheksenstreken’ is helaas niet meer leverbaar. Voor informatie over de serie over Foeksia kunt u terecht op de site www.deminiheksfoeksia.nl.

Paul van Loon, een griezelige auteur?

Paul van Loon heeft iets met griezelen, m.i. als auteur en mens. Als mens, als je hem ziet op tv: met zijn donkere zonnebril en zijn leren jasje. Als auteur, bekend om zijn spannende, griezelige boekenseries. Bijvoorbeeld ‘De griezelbus’ en ‘Dolfje Weerwolfje’. Maar met de serie Foeksia bewijst hij ook grappige avonturen te kunnen schrijven, ook al gaat het wel over een heksje, een mini-heksje, die een tovenaar als vader heeft, een tovenaar met een houten been…

Wilt u meer weten over Paul van Loon, de veelzijdige auteur, kijkt u dan op zijn officiële site: www.paulvanloon.nl, waar u een onder zijn ‘spinnenwebberichten’ een warm pleidooi vindt, gericht aan zijn kleine lezers, om andere kinderen te helpen om (goed) te leren lezen!

Lees verder

© 2013 - 2024 Ambassadrice, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sinterklaas bestaat! Het boek van Bram van der VlugtrecensieSinterklaas bestaat! Het boek van Bram van der VlugtSinterklaas bestaat! Is een boek van de bekende adviseur van Sinterklaas: Bram van der Vlugt. Van der Vlugt, die in 2010…
Kinderboekrecensie: Sinterklaas - Charlotte DematonsrecensieKinderboekrecensie: Sinterklaas - Charlotte DematonsHoe ziet het huis van Sinterklaas eruit? Waar slapen zijn Pieten? Hoe zie de stoomboot er precies uit? Op al deze vragen…
Boekrecensie: Harrie en de heks van Paul van LoonrecensieBoekrecensie: Harrie en de heks van Paul van LoonPaul van Loon is onder andere bekend als schrijver van de boeken over Dolfje Weerwolfje. Speciaal voor kleuters heeft hi…
Boekrecensie: Dikkie Dik Sinterklaas en KerstmisrecensieBoekrecensie: Dikkie Dik Sinterklaas en KerstmisDikkie Dik, de bekende rode kater, beleeft allemaal spannende avonturen. In het boek rond het thema Sinterklaas en Kerst…

Naar een financieel onbezorgd leven - Annemarie van GaalrecensieNaar een financieel onbezorgd leven - Annemarie van GaalBehoor je niet tot de happy few die rijk is? Toch kun je best een financieel onbezorgd leven hebben. Dat vindt Annemarie…
Bronnen en referenties
  • 'Foeksia en de hoed van Sinterklaas', Paul van Loon's Foekstia DE MINIHEKS, uitgeverij Leopold 2013, met tekeningen van Saskia Halfmouw
  • www.paulvanloon.nl
  • www.deminiheksfoeksia.nl
  • www.leopold.nl
Ambassadrice (132 artikelen)
Laatste update: 16-05-2020
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.