recensie

Sinterklaas bestaat! Het boek van Bram van der Vlugt

Sinterklaas bestaat! Het boek van Bram van der Vlugt Sinterklaas bestaat! Is een boek van de bekende adviseur van Sinterklaas: Bram van der Vlugt. Van der Vlugt, die in 2010 afscheid nam als plaatsvervanger van Sinterklaas in Nederland, spreekt in het boek vrijuit over de geheimen rond de traditie. Hij noemt zichzelf ‘klazoloog,’ groot kenner van Sint Nicolaas. 'Sinterklaas bestaat!' is een vermakelijk boek voor 'gelovers' en 'niet-meer-gelovers' en biedt een kijkje achter de schermen van de populairste traditie van Nederland.

Vijfentwintig jaar Bram van der Vlugt als hulpSinterklaas

Het boek van Bram van der Vlugt 'Sinterklaas bestaat!' is een boek voor gelovers en niet-gelovers. Er staan prachtige foto’s in over de Sinterklaastraditie in Nederland. De Sint laat zich fantastisch fotograferen op zijn paard, bij een burgemeester, tussen de kinderen, met Zwarte Pieten. Van der Vlugt weet bij elke foto iets leuks te vertellen. Hij was vijfentwintig jaar lang het gezicht van Sinterklaas op de televisie.

Hoofdpiet en Piet Paniek

Hoofdpiet Erik van Muiswinkel en Paniek Piet Jochem Myjer (in dienst in de tijd van Sinterklaas) hielpen Van der Vlucht bij zijn boek.

Televisie-Sint loopbaan

Bram van der Vlugt begon in 1986 zijn loopbaan als televisie-Sint. Voor die tijd kwamen op steeds meer zenders in steeds meer programma’s Sinterklazen tevoorschijn, waardoor er een veelheid van verschillende klazen de Nederlandse huiskamers binnenkwam. De kinderen en hun ouders raakten het spoor een beetje bijster. Wie is nu de echte klaas, was de grote vraag.
De afspraak van de televisiebazen om Bram van der Vlucht aan te wijzen als de echt tv-klaas bracht rust op dat front. Hij deed het met verve en werd de professionele adviseur van de echte Sinterklaas "vaste raadgever van Sinterklaas in televisieaangelegenheden," noemt hij het zelf.

Plezier aan intocht en Sinterklaasjournaal

Het plezier dat Van der Vlugt beleefde aan zijn Sinterklaasklus spat van de pagina’s. Hij deed de intocht van Sinterklaas in Nederland, het Sinterklaasjournaal, werkte mee aan De Club van Sinterklaas, kwam bij Ik hou van Holland en bij de show van Paul de Leeuw en hij was in de Jaarbeurs Ahoy. Wel dertig keer per jaar kroop hij ‘achter de baard’ voor verschillende programma’s en voorstellingen.
Het boek laat de traditie rondom Sinterklaas in al zijn facetten zien: het is smullen voor de Sinterklaasliefhebber.

Schimmelvrij

Nu Bram van der Vlucht ‘schimmelvrij’ is, had hij de tijd om het boek te schrijven. Hij kijkt terug op zijn loopbaan met de mijter en beschrijft zijn ervaringen. Van der Vlucht heeft een rotsvast geloof in Sinterklaas: “Sinterklaas gelooft in zichzelf en ik in hem.”
Hij vertelt in het boek dat de intocht een vast kader kent, vooral ook om burgemeesters die een promotiepraatje over hun gemeente willen houden geen ruimte te geven. Het gaat immers om de kinderen en om Sinterklaas en niet om de burgemeester en zijn gemeente.

Sinterklaas bestaat! / Bron: Cover boekSinterklaas bestaat! / Bron: Cover boek

Tietenpieten

De schrijver vertelt ook dat hij niet gefotografeerd mocht worden tijdens het aankleden. “Een halve Klaas is geen Klaas.” De Sint in Van der Vlucht houdt niet van moeders die Sinterklaas willen gebruiken om de gaatjes in hun opvoeding te dichten. Hij neemt het dan altijd voor de kinderen op. Het laatste geheim: Sint noemt meisjespieten Tietenpieten, maar dat mag eigenlijk niemand weten.

Het boek Sinterklaas bestaat!

  • Titel: Sinterklaas bestaat!
  • Auteur: Bram van der Vlugt
  • isbn: 9789047705185
  • prijs: € 19,95
  • uitvoering: gebonden, 120 pag.
  • Jaar: 2012

Lees verder

© 2012 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Landelijke Sinterklaasintocht in Groningen in 2013Landelijke Sinterklaasintocht in Groningen in 2013De landelijke intocht van Sinterklaas, het feest dat op de landelijke televisie wordt uitgezonden, is elk jaar weer een…
Sinterklaas landelijke intocht: wie is die Sint Nicolaas?Sinterklaas landelijke intocht: wie is die Sint Nicolaas?Wie is toch die Sinterklaas op de landelijke intocht van Sint Nicolaas met zijn Zwarte Pieten en hun andersgekleurde col…
Het verhaal achter het paard van Sinterklaas: AmerigoHet verhaal achter het paard van Sinterklaas: AmerigoAmerigo, de trouwe viervoeter van Sinterklaas, komt ieder jaar weer mee met de pakjesboot. De schimmel brengt de goedhei…

Boekrecensie: Overdosis van Helen VreeswijkrecensieBoekrecensie: Overdosis van Helen VreeswijkDe gevaren van softdrugs wordt op een rauwe manier uit de doeken gedaan om jongeren te waarschuwen. Een dijk van een boe…
Boekrecensie: SlagschaduwrecensieBoekrecensie: SlagschaduwHet verhaal van Slagschaduw is beperkt. Het leven van slechts één persoon, Rick, wordt in dit boek van Van Reybrouck uit…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Boekomslag van 'Sinterklaas bestaat!'
  • Leeuwarder Courant
  • Lemniscaat
  • Afbeelding bron 1: Cover boek
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 07-12-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.