recensie

Boekrecensie: Harrie en de heks van Paul van Loon

Boekrecensie: Harrie en de heks van Paul van Loon Paul van Loon is onder andere bekend als schrijver van de boeken over Dolfje Weerwolfje. Speciaal voor kleuters heeft hij het prentenboek “Harrie en de heks” geschreven. Een spannend verhaal over een jongen die, doordat hij niet naar zijn moeder luistert, door een heks in een speelgoedkonijn wordt veranderd. Een verhaal met een moraal!

Algemene gegevens:

  • Titel: Harrie en de heks
  • Auteur: Paul van Loon
  • Illustraties: Nicolle van den Hurk
  • Jaar van uitgave: 2008
  • ISBN: 978-90-276-6862-2

De auteur: Paul van Loon

Paul van Loon (1955) is een kinderboekenschrijver die vooral bekend is van zijn boeken over De Griezelbus en Dolfje Weerwolfje. Hij is geboren in Geleen en woont momenteel in Drunen. In 1983 schreef hij zijn eerste boek: Boven op tante Agaat. Zijn boek over De Griezelbus is in 2005 verfilmd. Paul heeft inmiddels 10 keer een prijs van de Nederlandse Kinderjury gewonnen. Daarnaast is hij in 2008 benoemd tot Officier in de orde van Oranje-Nassau. Paul van Loon heeft honderd boeken geschreven. Het grootste deel van zijn boeken hebben te maken met horror.

Het verhaal

Harrie wordt door zijn moeder gewaarschuwd als hij alleen op weg naar school gaat. Hij moet gelijk naar school lopen, geen snoep aannemen en mag niet met vreemden meegaan. Harrie vindt dat zijn moeder zich altijd zo druk maakt om niks. Onderweg naar school stopt er in de straat een auto met daarin een oud vrouwtje. Ze vraagt Harrie in te stappen, zodat hij kan schuilen voor de regen. Harrie merkt op dat het niet regent en het vrouwtje knipt vervolgens met haar vingers. Het begint keihard te regenen.

Harrie stapt toch in de auto en alle deuren gaan op slot. Het vrouwtje verandert in een echte heks. Ze brengt Harrie naar een groot magazijn waar allemaal speelgoedknuffels staan. Daar biedt ze Harrie een roze snoepje aan, maar dit keer zegt Harrie dat hij geen snoep van vreemden mag aannemen. De heks wordt heel erg boos en Harrie eet toch het snoepje op. Dan verandert hij in een roze speelgoedkonijn.

De heks blijkt kindjes te verkopen die ze heeft veranderd in speelgoedknuffels! Harrie is verdrietig, omdat hij denkt dat hij zijn papa, mama en zusje Rosa nooit meer zal zien. Dan stapt zijn moeder de winkel binnen, op zoek naar een cadeau voor Rosa. Ze kiest Harrie uit. Eenmaal thuis geeft ze Harrie aan Rosa.

Harrie denk heel hard: “Voorzichtig Rosa, ik ben het”. Rosa’s ogen worden groot en ze zegt “Konijn is Harrie!”. Dit verbreekt de betovering en Harrie wordt weer normaal. En zo is iedereen weer erg blij.

Mijn mening over het boek

Ik merk dat mijn zoon van vier jaar dit boek geweldig vindt. Hij zit vol spanning naar het verhaal te luisteren. De tekeningen zijn ook leuk gemaakt: duidelijk, kleurrijk en mooi verdeeld over de pagina’s.

Moraal

Het moraal van het verhaal is natuurlijk ‘Luister goed naar mama’s adviezen en ga niet met vreemde mensen mee’. Ik vind dat dit thema op een leuke, aansprekende manier aan kinderen wordt duidelijk gemaakt.

Kortom, “Harrie en de heks” is een spannend boek voor kleuters. De tekeningen ondersteunen het verhaal erg goed. Daarbij is het een mooie ingang om met je kleuter te praten over het meegaan met vreemden. Een boek om in je boekenkast te hebben!
© 2010 - 2024 Cato, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paul van Loon: Foeksia & de hoed van Sinterklaas. Cadeautje!recensiePaul van Loon: Foeksia & de hoed van Sinterklaas. Cadeautje!Paul van Loon, de bekende auteur van de Griezelbus, publiceerde in 2013 het boekje 'Foeksia en de hoed van Sinterklaas'.…
Wat is een heksOp school hebben we allemaal geleerd over de heksenvervolgingen in Europa en met name Nederland. Dit hebben we allemaal…
Het klein OrkestIn de jaren tachtig maakte de band Het klein Orkest korte tijd furore met een aantal hits, waaronder 'Koos Werkeloos', '…
Endeldarmkanker en de wait-and-see-methodeEndeldarmkanker en de wait-and-see-methodeOver de ziekte dikkedarmkanker horen we veel meer in de media dan over de specifieke ziekte endeldarmkanker. Toch zijn e…

Boekrecensie: Dikkie Dik Sinterklaas en KerstmisrecensieBoekrecensie: Dikkie Dik Sinterklaas en KerstmisDikkie Dik, de bekende rode kater, beleeft allemaal spannende avonturen. In het boek rond het thema Sinterklaas en Kerst…
Bronnen en referenties
  • Loon, van P. (2008). Harrie en de heks. Tilburg: Zwijsen
  • www.paulvanloon.nl
Cato (83 artikelen)
Laatste update: 02-02-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.