recensie

Review: Quiet – Susan Cain

Review: Quiet – Susan Cain Het bekendste boek over introversie is ongetwijfeld “Quiet - The Power Of Introverts In A World That Just Can't Stop Talking” van schrijver Susan Cain. Zowel het origineel dat in deze boekbespreking aan de orde komt, als de Nederlandstalige editie “Stil - De Kracht Van Introvert Zijn In Een Wereld Die Niet Ophoudt Met Kletsen” werden gepubliceerd in 2012. Het boek is een klasse apart binnen zijn soort: geen zelfhulpboek vol peptalk, maar een echt non-fictie werk vol wetenschappelijk onderbouwde beschouwingen. De informatiedichtheid ligt bijzonder hoog en de schrijfstijl is voor dit genre van uitzonderlijk niveau.

Introversie en introvert zijn: wat betekent dat?

Veel mensen denken dat introvert hetzelfde is als verlegen of antisociaal, maar dat is onzin. De basis voor de begrippen introversie en extraversie werd gelegd door Carl Gustav Jung. Introverten halen hun energie uit hun innerlijke wereld en spenderen graag tijd in hun eentje. Extraverten halen hun energie juist uit de buitenwereld en door samen met anderen te zijn. In de vele boeken over introversie hanteert elke auteur zijn eigen verhouding tussen beide. Aannemelijk is dat een kwart tot de helft van de wereldbevolking introvert is.

Schrijver Susan Cain en het doel van Quiet

Susan Cain gaat ervan uit dat tenminste een derde van de mensheid introvert is. Volgens de schrijver, die zelf ook introvert is, worden introverten veelal over het hoofd gezien in de Westerse maatschappij die extraversie prefereert. Introverte mensen zijn echter veel meer dan ‘stil’: het zijn vaak creatieve vernieuwers. Susan Cain stelt dan ook dat we ons best bewust mogen zijn van de grote bijdrage van introverten aan onze samenleving: van de schilderijen van Van Gogh tot de personal computer. In haar boek legt ze uit wat introvert zijn is, hoe de voorkeur voor extraversie de afgelopen eeuw is verlopen en vooral wat de voordelen van introversie eigenlijk zijn. Dit doet ze hier en daar met anekdotes, maar voornamelijk door zeer veel wetenschappelijke onderzoeken aan te halen en te analyseren. En dan blijken veel typisch extraverte modellen, zoals kantoortuinen en brainstormsessies, eigenlijk juist averechts te werken... Quiet is daarom niet alleen een boek dat de introvert helpt zichzelf te accepteren en te durven zijn, maar vooral een vlammend betoog dat wijst op de vele voordelen van het terugbrengen van bepaalde introverte elementen in onze scholen, kantoren en relaties.

Opbouw Quiet: de hoofdstukken

Deel één is een uitgebreide beschouwing van de opkomst van de extraverte samenleving en wat daar de negatieve effecten van zijn, zowel op macro- als op microniveau. Deel twee gaat dieper in op de biologische basis van de begrippen introversie en extraversie en het effect van aangeboren temperament op onze persoonlijkheid. Het relatief korte deel drie is een uitstapje naar de meer introverte Aziatische cultuur. Het laatste deel bevat praktische tips over bijvoorbeeld de opvoeding van introverte kinderen. Zelfs dit deel is doorspekt met wetenschappelijke onderbouwing.

Part 1: The extrovert ideal

 • 1. The rise of the ‘mighty likeable fellow’
 • 2. The myth of charismatic leadership
 • 3. When collaboration kills creativity

Part 2: Your biology, your self?

 • 4. Is temperament destiny?
 • 5. Beyond temperament
 • 6. Franklin was a politician, but Eleanor spoke out of conscience
 • 7. Why did Wall Street crash and Warren Buffett prosper?

Part 3: Do all cultures have an extrovert ideal?

 • 8. Soft power

Part 4: How to love, how to work

 • 9. When should you act more extroverted than you really are?
 • 10. The communication gap
 • 11. On cobblers and generals

Recensie Quiet: plussen en minnen aan het boek

Het boek van Susan Cain is absoluut een klasse apart binnen zijn soort: Quiet is geen zelfhulpboek vol peptalk, maar een echt non-fictie werk vol wetenschappelijk onderbouwde beschouwingen en wetenswaardigheden. Niet voor niets is het door de gebruikers van GoodReads uitgeroepen tot het beste non-fictie boek van 2012. De informatiedichtheid ligt bijzonder hoog en de schrijfstijl is voor dit genre van uitzonderlijk hoog niveau. Enige aantekening is dat het wetenschappelijke karakter van Quiet voor sommige lezers juist een minpunt kan zijn. Door de vele beschouwingen is er relatief weinig ruimte voor praktische tips voor dagelijkse vraagstukken. Wie daarnaar op zoek is, kan beter een ander boek over introversie kiezen.

Typerend citaat uit Quiet

“There’s only one problem with Osborn’s breakthrough idea: group brainstorming doesn’t actually work. One of the first studies to demonstrate this was conducted in 1963. […] The results were unambiguous. The men in twenty-three of the twenty-four groups produced more ideas when they worked on their own than when they worked as a group. They also produced ideas of equal or higher quality when working individually. And the advertising executives were no better at group work than the presumably introverted research scientists. Since then, some forty years of research has reached the same startling conclusion. […] Indeed, after all these years of evidence that conventional brainstorming groups don’t work, they remain as popular as ever.”

Specificaties van het boek

  • Titel: Quiet - The Power Of Introverts In A World That Just Can't Stop Talking
  • Auteur: Susan Cain
  • Jaar: 2012
  • Aantal pagina’s: 333
  • Uitgeverij: Crown Publishers
  • ISBN-13: 9780307352149

Lees verder

© 2013 - 2024 0-cecile-0, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kan een introvert persoon extravert worden?Introverte personen zijn doorgaans vrij rustig en ze zijn veelal naar binnen gericht. Sommige van hen zouden graag wat m…
Introverte vs. extraverte personen: wie is gelukkiger?De meeste mensen geloven dat een extravert persoon vriendschappelijk, sociaal en uitgaand is. Een introvert persoon daar…
De kracht van introverte en verlegen mensenDe kracht van introverte en verlegen mensenHet is eigenlijk wel een beetje triest dat er uitdrukkelijk gesteld moet worden dat introverte mensen meer waardering ve…
Omgaan met een introverte persoonlijkheidOmgaan met een introverte persoonlijkheidEr doen tegenwoordig een heel aantal misvattingen de ronde over mensen met een introverte persoonlijkheid. Er wordt vaak…

De dinsdagvrouwen van Monika Peetz: boekrecensierecensieDe dinsdagvrouwen van Monika Peetz: boekrecensieDe dinsdagvrouwen is een roman over vriendschap die zowel inspirerend als humoristisch is. Het vertelt het verhaal van v…
Bronnen en referenties
 • Quiet - Susan Cain (2012, ISBN-13: 9780307352149)
 • www.ted.com/talks/susan_cain_the_power_of_introverts.html
 • http://www.goodreads.com/award/choice/2012#74604-Best-Nonfiction
0-cecile-0 (8 artikelen)
Gepubliceerd: 02-01-2013
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.