recensie

Review: Introvert Power – Laurie Helgoe

Review: Introvert Power – Laurie Helgoe “Introvert Power - Why Your Inner Life Is Your Hidden Strength” van schrijver Laurie Helgoe is een eye-opener voor iedereen die zich afvraagt wat introversie is en hoe je krachtig en zelfbewust met introvert zijn om kunt gaan. Het boek heeft een zeer duidelijke opbouw en staat vol met praktische tips. Wel is de schrijver duidelijk zelf geen prater en gaat zij soms voorbij aan dat er wel degelijk praatgrage introverten bestaan. De Engelstalige editie die in deze boekbespreking aan bod komt werd gepubliceerd in 2008 en kende op moment van schrijven van deze recensie nog geen Nederlandse vertaling.

Introversie en introvert zijn: wat betekent dat?

Veel mensen denken dat introvert hetzelfde is als verlegen of antisociaal, maar dat is onzin. De basis voor de begrippen introversie en extraversie werd gelegd door Carl Gustav Jung. Introverten halen hun energie uit hun innerlijke wereld en spenderen graag tijd in hun eentje. Extraverten halen hun energie juist uit de buitenwereld en door samen met anderen te zijn. In de vele boeken over introversie hanteert elke auteur zijn eigen verhouding tussen beide. Aannemelijk is dat een kwart tot de helft van de wereldbevolking introvert is.

Schrijver Laurie Helgoe en het doel van Introvert Power

Psycholoog en introvert Laurie Helgoe is van mening dat meer dan de helft van de Amerikaanse populatie (en daarmee waarschijnlijk ook de rest van de wereldbevolking) introvert is. Ze verzet zich in haar boek dan ook hevig tegen auteurs die introverten bewust als minderheid positioneren, zoals Marti Olsen Laney doet in The Introvert Advantage. Wel ziet ook Laurie Helgoe dat onze Westerse cultuur een duidelijke voorkeur heeft voor extraversie en dat veel introverten hebben geleerd om zich voor te doen als extravert. De druk om met volle tuigen te genieten van feestjes en geklets over koetjes en kalfjes kan daardoor inderdaad tot het idee leiden dat introversie een probleem is in plaats van een kans. Laurie Helgoe wil die aanname doorbreken en laten zien hoe introverte mensen hun innerlijke kracht kunnen inzetten in alle facetten van het leven. Om dat te kunnen bereiken komt de schrijfster met diverse actiepunten, zoals het creëren van een eigen plekje in je huis, pauzes inlassen en slim omgaan met feestjes en mensenmenigtes.

Opbouw Introvert Power: de hoofdstukken

Introvert Power beslaat zo’n 250 pagina’s en is onderverdeeld in vier delen, die elk ook weer uit een aantal hoofdstukken bestaan. Na een korte introductie begint deel 1. In dit deel gaat de schrijfster in op wat introvert zijn eigenlijk is en of introverten nu wel of niet in de minderheid zijn. Deel 2 gaat over wat de introvert nodig heeft voor een gelukkig leven, terwijl deel 3 juist bestaat uit tips om jezelf staande te houden in de luide, extraverte wereld. Het laatste deel gaat verder in op acceptatie van je introverte persoonlijkheid. Het boek sluit af met een uitgebreide bibliografie.

Part 1: Antisocial, weird or displaced?

1. The mistaken identity
2. Alone is not a four-letter word
3. Becoming an alien
4. “Anyone else IN?”
5. Meditating with the majority: the introverted society

Part 2: The introvert’s wish list

6. A room of your own
7. The time to think
8. The right to retreat
9. The freedom of a flâneur
10. Inroads to intimacy

Part 3: Standing still in a loud world

11. The conversation conundrum
12. The anti-party guide
13. Why did I want to work with people?
14. The downside to self-containment
15. Showing up for relationships

Part 4: Outing the introvert

16. From apology to acceptance – and beyond
17. Celebrating introversion
18. Expressing what’s in there
19. Moshing on your own terms
20. Introvert power

Recensie Introvert Power: plussen en minnen aan het boek

Het boek begint direct lekker pittig met de mededeling dat introverten helemaal niet in de minderheid zijn, maar juist in de meerderheid! Dat zet meteen de toon voor een groot deel van het boek, hoewel de schrijfster richting het einde wat softer wordt. Introvert Power is geschreven in een levendige, aanstekelijke stijl, voelt voldoende wetenschappelijk onderbouwd, is logisch opgebouwd en heeft ook een lekker tempo. Het boek heeft gelukkig een hogere informatiedichtheid dan de meeste zelfhulpboeken. Door de veelheid aan anekdotes en praktische tips zal er voor iedere lezer voldoende te herkennen en te leren zijn. Enige minpunt is dat Laurie Helgoe zelf blijkbaar zo extreem introvert is, dat ze het liefst helemaal nooit naar feestjes gaat of iets met een groep doet. Ook lijkt ze te geloven dat introverten per definitie niet van praten houden. Dat terwijl er heel veel introverte mensen zijn die juist enorm veel praten, mits het onderwerp ze aanspreekt. Dit zorgt ervoor dat je je als lezer soms afvraagt of je nog wel in connectie bent met het onderwerp. Echter, als je hier wat overheen leest, is Introvert Power een zeer praktisch boek voor iedereen die meer over introvert zijn wil weten.

Typerend citaat uit Introvert Power

“Try accepting a true the thought, “the party will not be fun.” Imagine looking curiously at the extrovert who talks about how fun the party will be. Consider staying rooted in your own thinking while others flail about. Feels good, doesn’t it? The shift from apology to acceptance, while monumental, does not require a speech or even a witty retort. In most cases, words are not necessary.”

Specificaties van het boek

  • Titel: Introvert Power – Why Your Inner Life Is Your Hidden Strength
  • Auteur: Laurie Helgoe, PhD
  • Jaar: 2008
  • Aantal pagina’s: 257
  • Uitgeverij: Sourcebooks
  • ISBN-13: 9781402211171

Lees verder

© 2012 - 2024 0-cecile-0, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kan een introvert persoon extravert worden?Introverte personen zijn doorgaans vrij rustig en ze zijn veelal naar binnen gericht. Sommige van hen zouden graag wat m…
Introverte vs. extraverte personen: wie is gelukkiger?De meeste mensen geloven dat een extravert persoon vriendschappelijk, sociaal en uitgaand is. Een introvert persoon daar…
Omgaan met een introverte persoonlijkheidOmgaan met een introverte persoonlijkheidEr doen tegenwoordig een heel aantal misvattingen de ronde over mensen met een introverte persoonlijkheid. Er wordt vaak…
Voorbij het cliché: hoe herken je de introvert in jezelf?Voorbij het cliché: hoe herken je de introvert in jezelf?Er bestaat een behoorlijk stereotiep beeld van introverte mensen. Zo zouden introverten verlegen zijn, nogal grijze muiz…

Inwijding (Divergent) Veronica RothrecensieInwijding (Divergent) Veronica RothIn de toekomst is Chicago opgedeeld in vijf verschillende facties. Elke factie hecht belang aan een bepaalde waarde: zel…
Bronnen en referenties
 • Introvert Power – Why Your Inner Life Is Your Hidden Strength - Laurie Helgoe (2008, ISBN-13: 9781402211171)
0-cecile-0 (8 artikelen)
Gepubliceerd: 17-12-2012
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.