recensie

Review: The Introvert’s Way – Sophia Dembling

Review: The Introvert’s Way – Sophia Dembling Schijver Sophia Dembling beschrijft in haar boek “The Introvert’s Way – Living a Quiet Life in a Noisy World” in 48 korte hoofdstukjes wat introversie is en vooral hoe je met introvert zijn om kunt gaan in een wereld die extraversie als standaard beschouwt. Door de hoofdstukjes van elk zo’n vier pagina’s, leest het boek weg als een weblog, maar mist het hier en daar ook wat diepgang. De Engelstalige editie die in deze boekbespreking aan bod komt werd gepubliceerd in 2012 en kende op moment van schrijven van deze recensie nog geen Nederlandse vertaling.

Introversie en introvert zijn: wat betekent dat?

Veel mensen denken dat introvert hetzelfde is als verlegen of antisociaal, maar dat is onzin. De basis voor de begrippen introversie en extraversie werd gelegd door Carl Gustav Jung. Introverten halen hun energie uit hun innerlijke wereld en spenderen graag tijd in hun eentje. Extraverten halen hun energie juist uit de buitenwereld en door samen met anderen te zijn. In de vele boeken over introversie hanteert elke auteur zijn eigen verhouding tussen beide. Aannemelijk is dat een kwart tot de helft van de wereldbevolking introvert is.

Schrijver Sophia Dembling en het doel van The Introvert’s Way

Sophia Dembling is begonnen met schrijven over introversie toen ze het boek Introvert Power van Laurie Helgoe had gelezen. Naar eigen zeggen heeft dit boek haar leven veranderd. Sindsdien heeft de introverte schrijfster tientallen blogposts geschreven voor The Introvert’s Corner, een onderdeel van weblog Psychology Today. The Introvert’s Way is voor een groot deel een verzameling van die blogposts, vaak wat herschreven en aangevuld. Doel van het boek is om introverte lezers uit te dagen hun stille, sterke persoonlijkheden te accepteren en uit te dragen. Sophia Dembling wil duidelijk maken dat er helemaal niets mis is met introvert zijn, ook al wil de extraverte wereld ons soms anders doen geloven. Dit probeert ze te bereiken door psychologische kennis en persoonlijke anekdotes en inzichten te combineren in tientallen korte hoofdstukjes.

Opbouw The Introvert’s Way: de hoofdstukken

The Introvert’s Way beslaat krap 200 pagina’s en is onderverdeeld in 48 korte hoofdstukjes met elk een eigen thema. De hoofdstukjes zijn dus gemiddeld zo’n vier pagina’s lang. De eerste hoofdstukjes gaan over wat introversie eigenlijk is, de rest over struikelblokken en vraagstukken die je als introvert mens kunt tegenkomen. Enkele voorbeelden van hoofdstukken zijn:
  • Science Says We’re Not Necessarily Shy
  • The Slow Train Of Thought
  • Introverts Are Not Failed Extroverts
  • I Like People, Just Not All People All The Time
  • We Gotta Fight For Our Right Not To Party
  • Hell Is A Cocktail Party
  • Friends, ‘Friends’, Acquaintances & Why Bother?
  • I F#&$ing Hate It When They Say That
  • A Team Of One
  • First, Leave The House And Other Tips For Making Friends

Recensie The Introvert’s Way: plussen en minnen aan het boek

Grootste pluspunt aan dit frisse boek is de lichtvoetige toon met een scheutje pit hier en daar. Veel zelfhulpboeken over introversie gaan diep in op hoe ellendig de introvert zich in deze extraverte wereld wel niet zou moeten voelen. The Introvert’s Way raakt dat aspect wel aan, maar gaat vrijwel direct over in een stukje empowerment. De soms behoorlijk scherpe toon richting extraverten en soms ook introverten versterkt dit effect en geeft het boek zijn karakter. Dat is ook een risico, want niet elke lezer zit te wachten op termen als ‘bitch’. Door de korte hoofdstukjes en het hoge tempo, leest het boek heerlijk weg alsof het een weblog is, maar mist het hier en daar ook wat diepgang. Ook jammer is dat het eerste deel wel erg herkenbaar geïnspireerd is door het werk van Laurie Helgoe, het voorbeeld van Sophia Dembling. Al met al is het boek vooral een extraatje om te lezen, nadat je een ander boek over introversie hebt gelezen. Wel een heel erg leuk en humorvol extraatje.

Typerend citaat uit The Introvert’s Way

“We didn’t know you were an introvert. We thought you were just a bitch. So said one introvert’s brother when she tried to explain introversion to her family over dinner one night. Not as unkind as it sounds, really. It’s based in some truth, though I much prefer the word ‘bitchy’ (behaviour) to ‘bitch’ (characterization). But indeed, introverts can come across bitchy or dickish sometimes. We can hardly help ourselves. We’re not necessarily like that and we don’t get that way for no reason.”

Specificaties van het boek

  • Titel: The Introvert’s Way – Living a Quiet Life in a Noisy World
  • Auteur: Sophia Dembling
  • Jaar: 2012
  • Aantal pagina’s: 198
  • Uitgeverij: Perigee
  • ISBN-13: 9780399537691

Lees verder

© 2012 - 2024 0-cecile-0, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kan een introvert persoon extravert worden?Introverte personen zijn doorgaans vrij rustig en ze zijn veelal naar binnen gericht. Sommige van hen zouden graag wat m…
Introverte vs. extraverte personen: wie is gelukkiger?De meeste mensen geloven dat een extravert persoon vriendschappelijk, sociaal en uitgaand is. Een introvert persoon daar…
Omgaan met een introverte persoonlijkheidOmgaan met een introverte persoonlijkheidEr doen tegenwoordig een heel aantal misvattingen de ronde over mensen met een introverte persoonlijkheid. Er wordt vaak…
Voorbij het cliché: hoe herken je de introvert in jezelf?Voorbij het cliché: hoe herken je de introvert in jezelf?Er bestaat een behoorlijk stereotiep beeld van introverte mensen. Zo zouden introverten verlegen zijn, nogal grijze muiz…

Inwijding (Divergent) Veronica RothrecensieInwijding (Divergent) Veronica RothIn de toekomst is Chicago opgedeeld in vijf verschillende facties. Elke factie hecht belang aan een bepaalde waarde: zel…
Bronnen en referenties
 • The Introvert’s Way – Living a Quiet Life in a Noisy World - Sophia Dembling (2012, ISBN-13: 9780399537691)
0-cecile-0 (8 artikelen)
Gepubliceerd: 17-12-2012
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.