recensie

Review: The Introvert Advantage - Marti Olsen Laney

Review: The Introvert Advantage - Marti Olsen Laney Het onderwerp van deze boekbespreking, “The Introvert Advantage” van schrijver Marti Olsen Laney, komt uit 2002 en beschrijft wat introversie is en hoe je kunt omgaan met introvert zijn in een extraverte wereld. De volledige titel is dan ook “The Introvert Advantage: How To Thrive In An Extrovert World.” De opbouw van het boek is helder en het bevat veel praktische tips. Hier en daar ligt de focus te veel op de veronderstelde ‘langzaamheid’ van introverte mensen in hun denken en doen. In 2005 is er een Nederlandstalige editie verschenen met de titel “Het Introverte Type: Een Stille Kracht.”

Introversie en introvert zijn: wat betekent dat?

Veel mensen denken dat introvert hetzelfde is als verlegen of antisociaal, maar dat is onzin. De basis voor de begrippen introversie en extraversie werd gelegd door Carl Gustav Jung. Introverten halen hun energie uit hun innerlijke wereld en spenderen graag tijd in hun eentje. Extraverten halen hun energie juist uit de buitenwereld en door samen met anderen te zijn. In de vele boeken over introversie hanteert elke auteur zijn eigen verhouding tussen beide. Aannemelijk is dat een kwart tot de helft van de wereldbevolking introvert is.

Schrijver Marti Olsen Laney en het doel van The Introvert Advantage

Marti Olsen Laney is een Amerikaanse onderzoeker, psychotherapeut, schrijver en bovenal zelf een introvert. Ze heeft hier niet alleen vele boeken over geschreven, waar The Introvert Advantage er een van is, maar geeft ook workshops en praatjes. Doordat ze getrouwd is met een extraverte man, kan ze een persoonlijke dimensie toevoegen aan haar kennis over introversie en extraversie. De schrijfster behoort tot de groep deskundigen die van mening is dat de introverten in de minderheid zijn, namelijk ongeveer 30 procent van de wereldbevolking. De insteek van het boek is dat introverten zich vaak niet begrepen voelen en denken dat er iets mis met ze is. Met haar boek wil Marti Olsen Laney een aantal mythes ontkrachten en de vele sterke eigenschappen van introverte mensen laten zien, zoals hun concentratievermogen en analytische vaardigheden. Doel van The Introvert Advantage is dat de lezer een stukje zelfvertrouwen terugkrijgt en strategieën leert om zich staande te houden in een wereld die extraversie prefereert boven introversie.

Opbouw The Introvert Advantage: de hoofdstukken

Het boek beslaat ruim driehonderd pagina’s en is opgedeeld in drie delen, die elk weer uit een aantal hoofdstukken bestaan. Na een aantal voorwoorden, begint deel 1. Dit deel is een introductie van het begrip introversie, inclusief wetenschappelijke en biologische onderbouwing. In deel 2 komen tips aan de orde voor elk onderdeel van het leven, zoals relaties en werk. Het boek besluit met deel 3, dat focust op het leren kennen, accepteren en uitdragen van je introverte persoonlijkheid. Achterin is nog een vrij uitgebreide bibliografie te vinden voor wie verder wil lezen over de verschillende thema’s die in het boek aan de orde komen.

Part 1: A fish out of water

1. What’s an Innie? Are you one?
2. Why are introverts an optical illusion?
3. The emerging brainscape: born to be introverted?

Part 2: Navigating the extroverted waters

4. Relationships: face the music and dance
5. Parenting: are they up from their nap already?
6. Socializing: party pooper or pooped from the party?
7. Working: hazards from 9 to 5

Part 3: Creating the ‘just right’ life

8. Three P’s: personal pacing, priorities and parameters
9. Nurture your nature
10. Extroverting: shine your light into the world

Recensie The Introvert Advantage: plussen en minnen aan het boek

Prettig aan dit boek is de logische opbouw. De thema’s zijn goed verdeeld en het boek als geheel heeft echt een kop en een staart. Ook de hoeveelheid praktische tips die de lezer uiteindelijk krijgt voldoet aan de verwachting. Sommige zelfhulpboeken doen honderden pagina’s over iets wat ook in vijftig kan, maar dat is hier zeker niet het geval. Opvallend is wel dat de focus door het boek heen verschuift van ‘introverten hebben tijd alleen nodig om op te laden’ naar ‘introverten zijn van nature langzaam’. Marti Olsen Laney haalt regelmatig het verhaal van de haas en de schildpad aan. Verder wordt de introvert continu als een minderheid gepositioneerd, terwijl het maar de vraag is of dat wel echt zo is. Dit maakt dat het boek hier en daar een negatievere toon heeft dan wat de eigenlijke bedoeling van de auteur is.

Typerend citaat uit The Introvert Advantage

“We grow up in a society that promotes ‘having it all’, ‘doing it all’, without limitations. But the fact is, we all have limitations – introverts in particular. We do not have boundless energy. Our energy is limited, and we need to think carefully about how we spend it. This can be a hard pill to swallow. However, it can also make our life more precious. When we make conscious choices, it allows us to really appreciate what we can do.”

Specificaties van het boek

  • Titel: The Introvert Advantage: How To Thrive In An Extrovert World
  • Auteur: Marti Olsen Laney
  • Jaar: 2002
  • Aantal pagina’s: 330
  • Uitgeverij: Workman Publishing
  • ISBN-13: 9780761123699

Lees verder

© 2012 - 2024 0-cecile-0, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kan een introvert persoon extravert worden?Introverte personen zijn doorgaans vrij rustig en ze zijn veelal naar binnen gericht. Sommige van hen zouden graag wat m…
Introverte vs. extraverte personen: wie is gelukkiger?De meeste mensen geloven dat een extravert persoon vriendschappelijk, sociaal en uitgaand is. Een introvert persoon daar…
Omgaan met een introverte persoonlijkheidOmgaan met een introverte persoonlijkheidEr doen tegenwoordig een heel aantal misvattingen de ronde over mensen met een introverte persoonlijkheid. Er wordt vaak…
Voorbij het cliché: hoe herken je de introvert in jezelf?Voorbij het cliché: hoe herken je de introvert in jezelf?Er bestaat een behoorlijk stereotiep beeld van introverte mensen. Zo zouden introverten verlegen zijn, nogal grijze muiz…

Inwijding (Divergent) Veronica RothrecensieInwijding (Divergent) Veronica RothIn de toekomst is Chicago opgedeeld in vijf verschillende facties. Elke factie hecht belang aan een bepaalde waarde: zel…
Bronnen en referenties
 • The Introvert Advantage: How To Thrive In An Extrovert World - Marti Olsen Laney (2002, ISBN-13: 9780761123699)
0-cecile-0 (8 artikelen)
Gepubliceerd: 17-12-2012
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.