recensie

Inwijding (Divergent) Veronica Roth

Inwijding (Divergent) Veronica Roth In de toekomst is Chicago opgedeeld in vijf verschillende facties. Elke factie hecht belang aan een bepaalde waarde: zelfverloochening, onverschrokkenheid, vriendschap, oprechtheid of eruditie. Zodra je zestien wordt zul je moeten beslissen bij welke factie je wilt horen voor de rest van je leven. Deze keuze beïnvloed je complete levensstijl en je zult als je een andere factie kiest dan waarin je geboren werd je familie achter laten.

Gegevens van het boek

  • Originele titel: Divergent
  • Nederlandse titel: Inwijding
  • Schrijfster: Veronica Roth
  • ISBN (Nederlands): 978 90 475 16835
  • ISBN (Engels): 978 00 620 24022
  • Genre: Toekomst roman
  • Pagina's: 348

De vijf facties

Om te voorkomen dat er ooit nog oorlog uitbreekt is Chicago in de toekomst verdeeld in vijf facties. Iedereen is het erover eens dat een oorlog uitbreekt door de tekortkomingen van de mens en dat het niet ontstaat door geloof, ras of politiek. Ze zijn het echter niet eens over de specifieke tekortkoming die dit veroorzaakt, zo ontstonden de vijf facties die elk de voor hen juiste waarde nastreven. Zo gelooft onverschrokkenheid in de kracht van moed en veroorzaakt volgens hen lafheid oorlog. Vriendschap gelooft juist in samenwerking en zij zien buitensluiting als de zwaarste tekortkoming. Oprechtheid vereist van zijn leden complete eerlijkheid ten alle tijden, liegen is het begin van een oorlog voor hen. Mensen die bij zelfverloochening horen cijferen zichzelf weg om een ander te helpen. Je dient het de ander zo gemakkelijk mogelijk te maken en zo aardig mogelijk te zijn zelfs als je het daardoor zelf minder gemakkelijk hebt. Eruditie staat voor geleerdheid, vergaar zoveel mogelijk kennis zodat het gebrek eraan geen onnodige wanorde begint.

Tris

Beatrice is zestien jaar oud ze is opgegroeid in zelfverloochening en het is nu tijd om een keuze tussen de facties te maken. Ze vindt het moeilijk om voor haar oude factie te kiezen, aangezien ze het erg zwaar heeft met zichzelf wegcijferen voor een ander. De test die bij haar afgenomen wordt om je te helpen een keuze te maken is niet duidelijk. Ze is afwijkend en het wordt haar meteen duidelijk gemaakt dat afwijkend zijn heel gevaarlijk is. Bij het keuze moment kiest ze voor onverschrokkenheid, ze laat hierdoor al haar familie achter. Voor ze zich daadwerkelijk aan mag sluiten bij onverschrokkenheid zal ze een serie met zware tests moeten doorstaan. Ze wordt getraind samen met de andere aspiranten (degene die net als zij voor onverschrokkenheid kozen), ze wordt zowel fysiek als mentaal zwaar getest. Beatrice kiest een nieuwe naam (Tris), ze leert zichzelf beter kennen en haar karakter groeit enorm naarmate het boek vordert. Ze ontdekt nieuwe eigenschappen en versterkt oude, Tris vergeet nooit waar ze vandaan komt en ze wordt mentaal en fysiek heel sterk. Ze maakt nieuwe vrienden en ook vijanden. Tris ontdekt dat niet iedereen even moedig is maar dat je vele vormen van moed hebt. Ze is enorm dapper en ze zal doorgaan tot het bittere eind om te doen waar ze voor staat. Tris wordt ook nog voor het eerst verliefd tijdens haar training en tests, dit is een leuke wending en verzacht het verhaal. Hierdoor heb je een goede balans tussen de af en toe wel heel harde realiteit en het toch doorgaan met het leven.

Wrijvingen

De facties zijn er om een oorlog te voorkomen maar dit systeem is gedoemd te mislukken. Moed kan makkelijk omslaan in dwaasheid, kennis maakt hongerig naar macht. Elke waarde balanceert op de rand en elk moment kan een wankeling een grote chaos ontketenen. Zelfverloochening en eruditie kunnen elkaar niet meer uitstaan tot op het punt dat eruditie van zelfverloochening af wil. En zij zijn niet de enige met wrijving alle facties vinden het moeilijk om elkaar te accepteren zoals ze zijn. Eruditie beraamt een plan om iedereen achter zich te scharen en zelfverloochening uit te schakelen. Uiteindelijk lukt het ze om via een ingenieuze uitvinding onverschrokkenheid te manipuleren dit is het begin van een oorlog. Tijdens deze problemen doet Tris er alles aan om de oorlog te stoppen en de mensen van wie ze houdt te beschermen. Tris is afwijkend en ze blijkt niet de enige te zijn, mensen willen je dood hebben als je afwijkend bent. Toch helpt het haar op het juiste moment om afwijkend te zijn en ze zal strijden om te overleven.

Eigen mening

Veronica Roth schrijft vlot en gedetailleerd, het boek leest lekker door en eenmaal begonnen is het moeilijk om het verhaal weg te leggen. Het verhaal is origineel en toch zeer bekend aangezien het uiteindelijk allemaal draait om de eigenschappen, beweegredenen, de instelling en keuzes van mensen. De hoofdpersoon Tris is slim, dapper en je kunt je goed in haar inleven, ze groeit naarmate ze langer in haar nieuwe factie is. Naast Tris kun je Four aanwijzen als 1 van de meest intrigerende personages. Four zijn achtergrond is onduidelijk en zijn acties zijn soms onvoorspelbaar maar hij is aardig en na meer informatie is hij goed te doorgronden. Alle personages hebben genoeg diepgang en het is makkelijk om je favorieten aan te wijzen waardoor je zeer begaan bent met hun lot. Het is een boek waarop gemakkelijk een vervolg aan kan sluiten en dat vervolg is er dan ook. Tris haar leven boeit tot de laatste bladzijde en maakt nieuwsgierig naar het volgende boek.
© 2012 - 2024 Reneemonty, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Insurgent van Veronica RothrecensieInsurgent van Veronica RothInsurgent is het tweede deel van de trilogie Divergent van Veronica Roth. Een grote oorlog lijkt het hele factiesysteem…
Allegiant van Veronica RothrecensieAllegiant van Veronica RothEen lach, een rode gloed op mijn wangen en een traan. Geen enkele auteur heeft me in drie boeken zoveel emoties laten be…
Allegiant (The Divergent-filmserie deel 3): filmrecensierecensieAllegiant (The Divergent-filmserie deel 3): filmrecensieDe 'Divergent'-films zijn gebaseerd op de romans van de Amerikaanse auteur Veronica Roth, geboren op 18 augustus 1988 in…
Review: The Introvert’s Way – Sophia DemblingrecensieReview: The Introvert’s Way – Sophia DemblingSchijver Sophia Dembling beschrijft in haar boek “The Introvert’s Way – Living a Quiet Life in a Noisy World” in 48 kort…
Bronnen en referenties
  • Inwijding - Veronica Roth
  • Divergent - Veronica Roth
Reneemonty (9 artikelen)
Gepubliceerd: 27-12-2012
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.