Dagobert Duck: de rijkste eend ter wereld

Dagobert Duck: de rijkste eend ter wereld “Wat weet u over Dagobert Duck?” Het zou zo een vraag kunnen zijn bij de televisiequiz De Slimste Mens. Mogelijke antwoorden die gegeven zouden kunnen worden: hij is rijk, hij is de oom van Donald Duck, hij heeft een pakhuis vol met geld en een geluksdubbeltje. Daar houdt dan de kennis van de meeste mensen wel mee op. Sommigen zouden misschien nog noemen dat hij het regelmatig aan de stok heeft met De Zware Jongens of met de heks Zwarte Magica, maar dat hij oorspronkelijk uit Schotland komt… Nee, daar komen de meeste mensen niet zo snel op. Daarom deze keer eens niet Donald Duck in de spotlights, maar Dagobert Duck: de rijkste eend ter wereld.

De beginjaren in Schotland

Dagoberts verhaal begint lang geleden in Somber Moeras, een verlaten stuk grond in Schotland. De clan (Schotse naam voor familie) van McDuck, in die tijd een machtige clan, bouwde op dit stuk grond een kasteel. In 1675 werden de McDucks echter van hun land verdreven door een monsterlijke hond. Sindsdien is het kasteel verlaten en leeft de familie McDuck in armoede.

Dagobert McDuck – zoals hij officieel heet – is één van de leden van die arme familie McDuck. Hij woont in Glasgow, samen met zijn moeder, zijn vader Fergus en zijn zusjes Doortje en Hortensia (zij is de moeder van Donald). Voor zijn tiende verjaardag krijgt hij van zijn vader een schoenenpoetsdoos. Zijn eerste klant betaalt hem met een Amerikaans dubbeltje (dit wordt later zijn geluksdubbeltje genoemd). Omdat Dagobert in Schotland woont, is het dubbeltje daar natuurlijk niets waard, maar het leert hem zijn eerste les: om geld te verdienen, moet je hard werken en er zijn mensen die je bedriegen.

Vanaf dat moment werkt Dagobert dubbel zo hard. Hij spaart zijn geld, koopt een eigen paard en wagen en verkoopt eerst brandhout en vervolgens turf (dat hij speciaal uit Somber Moeras haalt) aan rijke inwoners van Glasgow. Uiteindelijk besluit hij – geïnspireerd door zijn dubbeltje – om naar Amerika te gaan en daar te proberen rijk te worden.

Op zoek naar rijkdom in Amerika

In Amerika gaat Dagobert op zoek naar zijn oom Angus. Samen bleven ze een avontuur met een radarboot, waarbij ze de Zware Jongens ontmoeten en waardoor Dagobert het idee krijgt om een pakhuis met geld te vullen. Hij neemt uiteindelijk de boot van zijn oom over, maar hij heeft veel last van concurrentie van de scheepvaart, zodat hij gedwongen wordt zijn Grote Droom (zoals hij het zelf noemt) ergens anders te zoeken.

In de jaren die volgen, heeft hij het ene na het andere baantje. Zo werkt hij een tijdje als cowboy en gaat hij op zoek naar koper, waarmee hij uiteindelijk tienduizend euro verdient. Dit geld neemt hij mee terug naar Schotland, aangezien zijn familie problemen heeft bij het McDuck-kasteel. Hij gebruikt het geld dat hij verdiend heeft om het kasteel te kopen, maar hij wil zelf niet in Schotland blijven: hij is op het idee gekomen om goud te gaan zoeken.

Hij reist naar Afrika (waar hij voor het eerst Govert Goudglans ontmoet, die later één van zijn rivalen wordt), maar heeft geen geluk en reist weer verder. Uiteindelijk komt hij terecht in Alaska, in Klondike. Daar vindt hij – na lang zoeken en hard werken – zijn eerste klomp goud. Als rijke eend keert hij terug naar Schotland, waar hij probeert te bewijzen dat hij een echte Schotse eend is. Dit mislukt echter, wat hem doet besluiten te verhuizen. Jaren daarvoor heeft hij namelijk een stuk grond gekocht van een goudzoeker genaamd Cor Prul en nu bezit hij een heuvel aan de westkust van Amerika in het stadje Duckstad.

De rijkste eend ter wereld

Samen met zijn zussen Doortje en Hortensia reist hij naar Duckstad (hier ontmoet Hortensia Woerd “Snater” Duck, de vader van Donald) en bouwt hij zijn beroemde pakhuis voor het eerste miljard dat hij verdiend heeft met goud zoeken. In de jaren die volgen, wordt het pakhuis langzaam gevuld met het geld dat hij verdient door handel, het zoeken naar delfstoffen en zakendoen op andere manieren. Dagobert wordt steeds rijker en weet na jaren zijn doel te bereiken: de rijkste eend ter wereld worden.

Het verhaal van Dagobert Duck wordt verteld in de stripalbums Het levensverhaal van Dagobert Duck. In twaalf hoofdstukken en zeven extra verhalen worden al zijn avonturen uit de doeken gedaan: van zijn eerste bezoek aan Somber Moeras in 1877 vlak voor zijn tiende verjaardag tot aan de dag in 1947 dat hij besluit om toch niet met pensioen te gaan. Ondanks zijn leeftijd van bijna honderdvijftig jaar zal hij daarom nog lang de rijkste eend ter wereld blijven.
© 2015 - 2024 Miriammylene, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dagobert Duck door de Amerikaanse tekenaar Carl BarksAl heel snel verscheen de figuur van Dagobert Duck in de gepubliceerde Disney-verhalen van het weekblad Donald Duck. Al…
Donald Duck de karaktersDeze zogehete altijd vrolijke eend weet nu al 56 jaar kinderen te amuseren met zijn weekblad. Niet alleen kinderen, ook…
Donald Duck pocketsDonald Duck pocketsDe Donald Duck pockets kennen een grote populariteit in Nederland. De allereerste pocket 'Donald en de zebra-mossel' uit…
Carl Barks, de Duck ManCarl Barks, de Duck ManCarl Barks (Merrill, 27 maart 1901 – Grants Pass, 25 augustus 2000) is de bedenker van Duckstad en veel van zijn inwoner…

Lizzy, Juultje en Babetje: de nichtjes van de familie DuckLizzy, Juultje en Babetje: de nichtjes van de familie DuckDonald Duck is één van de beroemdste eenden ter wereld. Ook zijn oom Dagobert en zijn vriendin Katrien genieten grote be…
Verzamelen van stripalbumsVerzamelen van stripalbumsEr is een grote groep van mensen die strips verzamelt. Er gaat veel geld in om. Vooral het internet is de laatste jaren…
Bronnen en referenties
  • Het levensverhaal van Dagobert Duck (Sanoma Uitgeverij, 2014)
Miriammylene (63 artikelen)
Laatste update: 10-04-2019
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Strips
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.