Knutselen met kinderen: hoedjes
Kinderen houden van verkleden. Met een kartonnen mijtertje en een rode badhanddoek, voelt een kleuter zich Sinterklaas. Kinderen van die leeftijd hebben zoveel fantasie dat ze de rest er gewoon bij verzinnen. Lekker zelf knutselen dus, hoedjes van knutselmateriaal dat voor handen is om te gebruiken bij voorstellingen, carnaval, verjaardagen, optochten en verkleedfeestjes. Hieronder een aantal ideeën.
Een mooie hoed kan het uitgangspunt zijn voor een carnavalskostuum. Ook voor voorstellingen op scholen, optochten en verkleedfeestjes is een zelfgemaakte hoed een prachtig begin. Zie ook het artikel
verkleedkleren knutselen voor ideeën om zelf kostuums te maken.
De basis van kartonnen hoedjes
Kartonnen stroken worden meestal als basis van hoedjes gebruikt. De verjaardagshoedjes bijvoorbeeld; een strook rondom het hoofd wordt versierd met bloemetjes van zijdevloei en slierten crepepapier. Voorop wordt meestal de naam en leeftijd van het kind geschreven. Ziet er feestelijk uit! Op de foto hiernaast; een 'zonnehoed'. De basis is een strook waaraan de punten zijn vastgelijmd. Die kunnen versierd worden met gouden kraaltjes, lovertjes of snippertjes papier. Op de foto ernaast een hoed met schapenwolkjes. Hier is een brede strook gebruikt met een kruisje van stroken er bovenop. Op deze manier kun je eindeloos variëren en kan een kind ieder onderwerp kiezen dat zijn of haar belangstelling heeft.
De stroken kunnen kant en klaar worden besteld, maar je kunt ook een strook van een vel karton of stevig papier knippen/snijden. 7 tot 10 centimeter breed en zo`n 70 centimeter lang. Even passen en dan vastnieten. De nietmachine is voor kinderen nog niet altijd even geschikt, maar met lijm en plakband lukt het vaak ook heel aardig. Een paperclip of wasknijper is handig voor bij het passen.
Knutselmateriaal
Karton, stroken karton, papier, gekleurd papier, lijm, nietmachine, schaar, plakband, plakcirkels, allerlei materiaal om te versieren.
Eén, twee, drie, vier, hoedje van papier!
Als eerste natuurlijk de 'krantenhoed'.
- Neem één vel krantenpapier, groot formaat een half vel.
- Vouw één keer dubbel, korte kanten op elkaar
- De 'dichte' punten naar het midden toe vouwen
- Als de zijkanten van de driehoeken tegen elkaar aan komen, blijft er onder een strook over
- De onderste stroken dubbel vouwen, één naar achteren en één naar voren.
- De hoed is klaar.
- Eventueel verstevigen met een stukje plakband bij de punten
- Een dubbelgevouwen vel krantenpapier zorgt ook voor meer stevigheid
Dan nog versieren. Vier grote stippen erop bijvoorbeeld en het cijfer vier. Mooie slierten crêpepapier, een pluim, of figuurtjes uit pakpapier knippen en erop plakken. Ziet er prachtig uit.
Eén, twee, drie, vier,
hoedje van, hoedje van,
één, twee, drie, vier,
hoedje van papier
Als het hoedje dan niet past
zet ik `t in de glazen kast
één, twee, drie, vier,
hoedje van papier
Piratenhoed
Op dezelfde manier als het hoedje van papier maak je van een groot vel zwart papier een hoed voor een piratenkapitein.
Vouwen zie hierboven, met een wit potlood kun je er doodskoppen op tekenen, of je knipt een doodskop uit wit papier.(Eventueel kleurplaat gebruiken.) Een paar oude munten knippen uit goudpapier om de rand te versieren.
Tip: als je goudpapier op een euro legt en er hard overwrijft (met de achterkant van een potlood bijvoorbeeld), krijg je een afdruk.
IJsberen hoed
Neem een witte strook en plak aan de voorkant twee ronde witte oren. Plak de oren en de strook vol watjes. Even passen en vastnieten.
Extra knutseltip: Uit een eierdoos kun je een 'snuit' knippen. Wit verven met een zwarte punt, een stukje wit elastiek eraan, of een touwtje dat je in je nek vastknoopt. Nog een beetje witte schmink op je gezicht en je bent een ijsbeer!
Vissenhoed
De basis is weer een kartonnen strook die goed om het hoofd past. Knip nu uit een dubbelgevouwen papier een mooie grote vis. De kinderen kunnen de beide helften mooi versieren met glinsterpapiertjes, ogen en een mond. Nu kun je de vissen aan de zijkanten van de strook vastnieten en (eerst even passen!) aan de bovenkant niet je de beide helften aan elkaar vast. De lange haren kunnen boven de strook uitkomen zodat de vis een paardenstaart heeft, maar je kunt er ook mooie gekleurde slierten aan plakken.
Als je van een blauwe vuilniszak een jas maakt, lijkt het net alsof de vis uit het water te voorschijn springt.
Koksmuts
Een brede witte strook om het hoofd passen en vastnieten en/of lijmen. Aan de bovenkant een veel grotere witte cirkel van crêpepapier losjes aan de rand vastnieten. (In plaats van crêpepapier kun je ook een paar vellen keukenrol aan elkaar nieten en gebruiken)
Leuk om plaatjes van lekkernijen uit tijdschriften te knippen en erop te plakken, of versieren met plastic bestek.
Lieveheersbeestje
Een rode strook om het hoofd passen en vast nieten. Aan de bovenkant een aantal smalle rode stroken aan de ene kant en aan de andere kant van de hoed vastnieten. (Eerst een kruis maken, dan een ster, enzovoorts. tot de bovenkant mooi rood is. De stroken moeten Iets langer zijn dan de doorsnede van de hoed, zodat ze mooi bol staan en over het hoofd passen.)
Zwarte stipjes knippen en her en der op de stroken plakken. Een rond zwart vouwblaadje doormidden knippen en op de voorkant plakken. Twee witte oogjes erop en het lieveheersbeestje is klaar. Eventueel nog pootjes van zwarte vlechtstroken maken en onder aan de rand plakken.
Een pruik als hoed
Een strook om het hoofd passen en vastnieten. Aan de bovenkant een aantal smalle stroken aan de ene kant en aan de andere kant van de hoed vastnieten. (Eerst een kruis maken, dan een ster, enzovoorts. tot de bovenkant mooi dicht is. De stroken moeten Iets langer zijn dan de doorsnede van de hoed, zodat ze mooi bol staan en over het hoofd passen.)
Knip papieren stroken(of gebruik vlechtstroken) van lang naar kort. De vlechtstroken aan de zij- en achterkanten van het hoedje vastplakken. Onderaan de lange vlechtstroken en daarboven de kortere vlechtstroken. Aan de voorkant kunnen ook een aantal korte vlechtstroken worden geplakt als pony. Als je de uiteinden van de papieren stroken om een potlood draait, krijg je krullend haar. Je kunt bijvoorbeeld een blauwe krullenpruik maken, maar je kunt ook alle kleuren door mekaar gebruiken, lekker feestelijk.
Extra tip voor wat oudere kinderen: De pruikhoed wordt ook prachtig en wat steviger, als je stroken uit plastic tassen knipt en ze met sterke lijm of plakband vastplakt.
Ridderhelm
Een brede strook ribkarton (rechthoek 40 bij 70 centimeter) wordt nu niet op het hoofd maar op de schouders gezet! Iets ruimer dan het hoofd dus, moet gemakkelijk over het gezicht kunnen schuiven, rusten op de schouders en toch boven de kruin uitkomen. Bij beide schouders een half cirkeltje uitknippen zodat de hoed iets steviger staat. Voor het gezicht komt een uitsparing; de vorm van een schild met de punt naar beneden: net boven de wenkbrouwen een rechte lijn van zo`n 12 centimeter, dan een driehoek met bolle zijden uitknippen, de punt komt op de kin.
Twee strookjes ribkarton nemen voor de bovenkant. Eén vastnieten aan de voor en achterkant van de helm en de ander van de ene naar de andere zijkant. Een kruisje dus, mag een beetje bol staan. Helemaal bovenop komt een 'veer' in de kleuren van het kasteel. Van een paar halve vlechtstroken 'krullen' maken met een schaar of wikkelen om een potlood. Twee kleuren is mooi, zoals rood/geel of blauw/wit. Een aantal van die krullen bij elkaar pakken en vastnieten boven op de helm; in het midden op het kruisje van ribkarton. Met wasco of stroken kunnen de kinderen de helm eventueel nog verder versieren in de kleuren van het kasteel.
Knutseltip: Als extraatje zouden de kinderen er nog een schild of een vlag in dezelfde kleuren bij kunnen maken.
Hartjeshoed
Leuk voor de meiden: een strook of een kroontje knippen, passen en vastnieten. Bovenop een paar stroken van de ene naar de andere kant vastnieten. Vól plakken met hartjes in allerlei kleuren en maten! Hartjes van stof, van goudpapier, snoephartjes en glinsterhartjes. Lintjes en draadjes aan de hoed hangen en ook daar weer hartjes aan vastknopen. (Met een perforator een gaatje in de hartjes maken.) Je kunt de hoed ook nog lekker laten ruiken: spuit een geurtje op een hartje van stof en plak hem op je hoed.
Hartjes-knip-tip: Als je een papiertje dubbelvouwt, hoef je maar een half hartje te knippen en is de andere kant precies gelijk.
Robothoed
Neem een doos die om je hoofd past. Knip er gaten uit voor mond en ogen. Bij de schouders een half cirkeltje uitsnijden zodat de hoed beter blijft staan! Eventueel aan de binnenkant stukjes schuimrubber plakken, om de hoed echt stevig te laten zitten. Schilder de doos nu met zilververf of plak er met sterke lijm aluminiumfolie op.
Nu zoeken tussen de 'rommelspullen'! Het leukste is natuurlijk echt materiaal, zoals: stekkertjes, snoertjes, tussenschakelaartjes, ijzerdraadjes, (fiets)lampjes, reflectoren, touwtjes, doppen, kurken, enzovoorts.
Bij een kringloopwinkel is een hoop te halen voor heel weinig geld.
Sterke lijm gebruiken en tape. (is er ook in zilverkleurig, zwart of grijs.) Maak er een 'technisch' geheel van. Met antennes en dergelijke. Losse fietslampjes zijn heel leuk, omdat je ze echt aan kunt doen.
Maak er een afstandsbediening bij van een plat doosje of een stevig stukje karton.
Dierenhoed
Je kunt een strook nemen en er echte blaadjes en takjes opplakken. Dit kan met tape, maar je kunt ook kleine sneetjes in de strook maken (boven en beneden een paar centimeter van de rand) waar je takjes of rietstengels door steekt. Twee sneetjes en een stukje tape is wel het stevigst, vooral als je de takjes rechtop wilt zetten. Als je een heleboel sneetjes achter elkaar maakt, (van links naar rechts) kun je er soepele rietstengels of lange grassprieten doorheen 'rijgen'. Plaatjes of tekeningen van dieren ertussen, maar je kunt ook dieren knutselen en die er opplakken. Wandelende takken bijvoorbeeld.
Lees verder