Knutselen met kinderen; natuurlijk materiaal
Kinderen knutselen graag en kinderen verzamelen graag. Als ze die twee eigenschappen kunnen combineren, maken ze de mooiste kunstwerken. Eerst samen 'dingen' zoeken, natuurlijke materialen zoals: takjes, twijgjes, stokjes, stokken, blaadjes, dopjes, nootjes, steentjes, schelpen, veertjes, zaadjes,en bloemetjes. Dan terug naar huis of naar school en lekker aan de slag. Veel knutselplezier!
Knutselideeën:
- Kaboutertroon
- Boomhut
- Fotolijstje
- Toverstok
- Herfstmobiel
- Kabouterschommel
- Wandelende tak
Een kaboutertroon van klei en takjes.
Nodig; (zelfdrogende) klei, takjes, spulletjes uit de natuur (zie boven) glinsterende kraaltjes of lovertjes.
De kinderen kneden een bal klei tot het soepel is. Ze vormen er een stoel van; 'een dun /hoger gedeelte en een dik/lager gedeelte'. Zijleuningen mogen maar zijn niet nodig. De kinderen mogen natuurlijk ook een ronde troon of een boomachtige troon maken. Als het maar een stévige zitplaats wordt! Ze drukken de takjes in de klei, tegen de zijkanten van de troon. Mooi naast elkaar, met een snoeischaar op de goede lengte geknip, of gewoon kris kras door elkaar! Daarna versieren met natuurspulletjes en als extraatje de glinsterkraaltjes erin drukken. De klei rondom de takjes kan ook geverfd worden, mooie vage natuurkleurtjes krijg je van waterverf op natte klei.
De kabouterkoning kan plaats nemen.
Een geheime (boom)hut van een doosje en natuurlijk materiaal.
Nodig:
- Een doosje (rechthoekig/vierkant, níet te plat)
- schaar
- lijm
- krijtjes (bv. wasco)
- touwtjes
- stokjes en takjes
- blaadjes, grasjes,
- een grotere tak, als 'boom' (eventueel)
- gekopieerde foto`s van de kinderen(eventueel)
- ijzerdraad (eventueel)
- gekleurd karton (eventueel)
- lapjes stof (eventueel)
Het doosje keren; de plakranden voorzichtig lostrekken en het doosje binnenstebuiten vouwen. Voor het doosje weer dichtgeplakt of geniet wordt, kunnen de kinderen het witte karton een 'schutkleur' geven, met groene, bruine, zwarte krijtjes.
Eén kant van het doosje openlaten of er een 'deurtje' inknippen. Het doosje nu helemaal beplakken met takjes en blaadjes. Voor wat oudere kinderen is het leuk er een echt 'timmerpatroon' op te plakken, (alsof de stokjes houten boomstammen zijn, waarvan de hut getimmerd is.) De kinderen mogen natuurlijk zelf weten hoe ze de hut willen maken en wat ze ín de hut willen maken. Er mag ook papier en karton en allerlei kosteloos materiaal bij gebruikt worden.Er kunnen poppetjes bij worden geknutseld en allerlei speelgoed of meubels voor in de hut. Als de hut klaar is kan hij met touwtjes, lijm en/of ijzerdraad in een grote tak bevestigd worden. Een touwladdertje of een ladder van stokjes, is een logisch gevolg. Eventueel als extraatje; foto`s van de kinderen kopiëren en in de hut plakken. De grote takken kunnen in emmertjes met zand worden gezet, in een bloempot worden geprikt of in een stuk klei. Dit zijn allemaal extra mogelijkheden. Alleen een doosje beplakken en er met poppetjes mee spelen is ook leuk. Of alle 'hutten' samen in één grote tak; een huttenboom.
Knutsel cadeau tip; lijstje van takjes en ribbelkarton.
Nodig; takjes, (ribbel)karton) lijm, schaar, plaatje/tekening van een dier.
Plak op een rechthoekig of vierkant stukje ribbelkarton een mooie tekening, of een plaatje van een dier. Knip takjes in de goede maat; voor de lange en de korte kant. Ze mogen best iets uitsteken! Lijm ze erop met kleurloze lijm, eventueel nog een mooi gedroogd blaadje of een paar dopjes ter versiering. Plak er een touwtje aan om het lijstje op te kunnen hangen, of knoop dat aan één van de stokjes vast. Het 'natuurlijstje' is klaar. Al die takjes passen natuurlijk heel goed bij een plaatje van een dier dat in bomen leeft; zoals een eekhoorn of een aap. Maar ook bij een mooi getekend insect zal het heel goed staan.
Een toverstok.
Nodig; wilgentakjes, viltstiften
Van een wilgentakje kun je een prachtige toverstaf maken. Wilgen worden in het voorjaar vaak gesnoeid, maar dat kan het hele jaar door! De schors van wilgen is gemakkelijk (ook door kinderen zelf) te verwijderen, als de takken vers zijn. Er blijft een spierwit stokje over, waar, als het droog is, mooie 'toverspreuken' en 'toverafbeeldingen' op getekend kunnen worden met viltstiften. Het is ook mogelijk gedeeltes van de schors uit te snijden en de rest te laten zitten. Dit geeft een mooi effect, maar hier moet natuurlijk wel een volwassene bij helpen.
Een herfstmobiel.
Nodig; stokken en stokjes in allerlei formaten, dun touw of nylondraad, herfstspullen uit het bos.
Eén tak wordt aan twee kanten met een dun draadje opgehangen. Onder aan die stok hang je weer een paar kortere stokken en daaronder eventueel nog een paar kleine stokjes. Aan en op die stokjes hang je nu allemaal verschillende voorwerpen uit het bos. Een blaadje van de eik bijvoorbeeld, en aan hetzelfde stokje een dopje en een eikel. De kinderen kunnen sorteren; welk blad hoort bij welke vrucht?
Een kabouterschommel.
Nodig; een stok, een paar (evenlange) kleine stokjes, allerlei kleurtjes wol of katoen, eikelmannetjes of getekende/uitgeknipte kaboutertjes.
Eén tak wordt aan twee kanten met een dun touwtje opgehangen. Daaronderaan komen de schommeltjes te hangen; korte stokjes met twee gekleurde touwtjes aan de uiteinden geknoopt. Op die schommeltjes kunnen eikelmannetjes en kastanje-poppetjes worden geplakt. (Met een prikpen gaatjes prikken in een eikel en daar armpjes en beentjes van luciferstokjes of coctailprikkertjes insteken. Een hoofdje op de zelfde manier; twee gaatjes verbinden met een kort stokje.) Kaboutertjes van papier en karton zien er ook prachtig uit op zo`n rij schommeltjes.
Knutseltip; wandelende tak.
Nodig; een tak, ijzerdraad of chenilledraad, een tang
Drie ijzerdraadjes vanuit het midden om de tak wikkelen en de uitstekende delen buigen alsof het pootjes zijn. Kleine oogjes erop plakken en eventueel een klein blaadje aan zijn bek! Eenvoudig maar heel leuk! Kan ook zo klein worden gemaakt dat hij echt in een potje past. Een stukje vitrage erover, elastiekje erom en je hebt een prachtig speeldier om te verzorgen.
Lees verder