Knutselen met kinderen: dieren
Knutselen met kleuters, schoolkinderen of kinderen thuis: dieren blijven toch een favoriet onderwerp. Op de foto een vleermuis(!) met ogen van eikedopjes. Het gebruik van natuurlijke materialen kan echt stimuleren. Notendoppen, gras, takjes, of blaadjes; heel eenvoudig, maar net even anders. Knutseltips voor in de klas, maar ook voor gezellig aan de keukentafel, na een boswandeling bijvoorbeeld.
Dieren knutselen
Knutselen met kinderen: ogen van notendoppen
Als je een walnoot voorzichtig openmaakt, (mes wrikken tussen de twee helften) kun je ze op een groot papier plakken als ogen van een 'monsterdier'. De kinderen kunnen het monster erbij schilderen, tekenen of plakken. Het effect is leuk, net even anders door die notendoppen.
Variaties:
- een poes met ogen van pistache doppen
- een schilderij van een eekhoorn, met een lijstje van halve notendoppen
- een slang plakken van halve pinda doppen
Een muis knutselen
Een koe schilderen
De kinderen schilderen een grote koe in een weiland. Terwijl de koe ligt te drogen, gaan de kinderen gras plukken. Daarna plakken ze de buik van de koe vol met gras. "Hij heeft net gegeten!"
Een muis knutselen
Een spannend, digitaal verhaal over muis Maantje:
Een vreemd geluidje.... Er staan op deze site ook activiteiten rondom het verhaaltje vermeld.
De knutselfoto`s spreken voor zich. (klikken om ze te vergroten!) De muis is ook goed te maken voor jonge kinderen. Zie het basismodel. Armpjes hoeven er bij kleuters misschien niet eens aan en het staartje kan natuurlijk ook een touwtje zijn! Ook de snorhaartjes zijn voor kleuters lastig, die kunnen ze beter maken van een draadje wol en er later pas aanplakken. Verder kunnen ze de muis beplakken met gekleurd papier, lapjes stof, of beschilderen. Ze zouden het wc rolletje ook eerst om kunnen plakken met gekleurd papier.Stukjes kaas kunnen ze maken van geel karton en een perforator. Vinden ze vaak heel leuk om te gebruiken.Als het muisje klaar is kunnen ze er mee spelen natuurlijk. Heel geschikt ook voor op een verteltafel.
Een knutsel om mee te spelen; een 'marionet vis'
Nodig: potje met deksel, kiezelsteen, plastic tas, visdraad, hamer, spijkertje, naald, schaar.
- Maak drie gaatjes naast elkaar (centimeter van elkaar af) in het deksel van een glazen potje. (hamer/spijkertje)
- De kinderen knippen een cirkel (cd grootte) uit een gekleurde plastic tas.
- Ze leggen er een mooi ovaal steentje op, dat wordt het lijf van de vis.
- Ze binden het plastic aan de achterkant (staart!) met een stukje visdraad vast.
- Het uitstekende plastic kunnen ze inknippen zodat de staart uit mooie sliertjes bestaat!
- Ze knopen (naald), drie stukjes doorzichtig visdraad aan de vis vast. (Kop, lijf, staart)
- Het uiteinde van de draadjes, steken ze door de gaten in het deksel.
- Bovenop het deksel komt aan ieder draadje een kraal.
- Water in het potje, een paar schelpjes/steentjes op de bodem.
- Een sliertje groen plastic als waterplantje, (tussen het deksel vastdraaien)
- De kraaltjes om de beurt aantrekken om de vis te laten bewegen!
- De vis zwemt!
Eén gaatje in het deksel en één draadje aan het lijf van de vis, kan ook al genoeg zijn.
Een klein gaatje in het plastic op de plaats van het oog; en je ziet de kleur van de steen als oog.
Knutsel een mobiel; bijtjes van elzeproppen
De zwarte 'katjes' van de 'els' kunnen dienen als lijfje. De 'vliegertjes' van de 'esdoorn' worden erin gelijmd als vleugels. (Het zaadje eraf knippen) Een dun touwtje erom wikkelen, aan een stok knopen en hij kan al vliegen. Voor de echte 'priegelaars': piepkleine stipjes als ogen en een doorn van een roos of een stekel van een kastanjebolster als angel.
Knutselidee voor kleuters; diertjes van klei
De kleuters drukken een bolletje klei in een halve walnootdop. Ze kneden er pootjes en een kopje aan, die net onder de dop vandaan komen. Een klein schildpadje! Ze kunnen het schild met verf en een dunne kwastje nog een mooi kleurtje geven.
Van een bolletje klei en een kastanjebolster kunnen de kleuters een egeltje maken, met echte stekels.
Een knutsel om mee te spelen; lieveheersbeestjes
De kinderen schilderen kiezelstenen of halve walnootdoppen rood. (Zie: 'ogen van notendoppen'.) Als de verf droog is, stempelen ze er met de achterkant van een spijkertje zwarte stipjes op. Met een penseel maken ze een zwart streepje in de lengte van de dop of steen en schilderen ze nog een klein zwart koppie natuurlijk. Piepkleine stipjes (witte verf) als oogjes kunnen met de punt van het spijkertje gestempeld worden. Eventueel lakken, zodat er écht mee gespeeld kan worden in de zandbak en in het gras. De kinderen kunnen natuurlijk ook fantasie kevertjes maken in allerlei bonte kleuren.
Knutselidee; een 'bladerdier'
Gedroogde bladeren op een papier plakken als lijf / kop van een dier. Met kleurpotloden,stiften, krijt of gekleurd papier de poten en staart erbij maken. Goed kijken naar de vorm van het blad; een puntig blaadje wordt een muis, een kastanjeblad wordt een fantasiedier met vijf oren, en een gekarteld blad wordt bijvoorbeeld de rug van een dinosaurus.
Een knutsel om mee te spelen; wandelende tak
Maak met chenilledraad of ijzerdraad, pootjes aan een mooie tak. (Drie ijzerdraadjes vanuit het midden om de tak wikkelen, de uiteinden van ieder draadje, verbuigen tot twee pootjes) Een paar kleine oogjes erop plakken of tekenen, eventueel een lekker groen blaadje aan zijn 'bekje' plakken en spelen maar. Het kan ook een klein wandelend takje worden, dat echt in een potje past! Een stukje vitrage erover, elastiekje erom en het is net een echte wandelende tak, vooral als je er groene blaadjes bij in doet.
Lees verder