Dilbert - een herkenbaar stripverhaal voor kantoorpersoneel

Dilbert is een stripfiguur bedacht door Scott Adams. Dilbert is een ingenieur die werkt bij een commercieel bedrijf. Hij heeft, net zoals zijn collega's geen kantoor, maar werkt in een soort van hokje van 4 halve muren, wat in de VS beter bekend is als een "cubicle". De verhalen in de strip zijn gebaseerd op het kantoorleven tot in het absurde toe. Als je zelf op een kantoor werkt, zul je de vele personages in de stripverhalen onmiddellijk herkennen.

De bedenker/ tekenaar

Scott Adams begon al met het tekenen van Dilbert voordat het stripfiguur de naam Dilbert had. Hij werkte voor verschillende commerciële bedrijven en hij baseert de onderwerpen van zijn strips alsmede zijn stripfiguren op situaties en type mensen die hij in de verschillende bedrijven tegenkwam. Zijn strips werden populair omdat veel mensen die op kantoor werkten er veel in herkenden van zichzelf of een collega. De strips verschenen later zelfs in de krant en in tijdschriften. Inmiddels zijn er steeds meer karakters bijgekomen en zijn er ook al vele boeken verschenen zowel in het Engels en in het Nederlands (vertaald vanuit het Engels dan).

Personages

Niet alle personages zijn genoemd, omdat veel van hen maar een kleine rol hebben in het geheel. De hoofdpersonages in de strips worden hieronder wel genoemd.

Dilbert

Dilbert is een typische ingenieur, of ook wel nerd genoemd, die meer van techniek weet dan van sociale gebeurtenissen. Hij woont samen met Dogbert, zijn hond. Afgezien van bovenstaande is hij een gemiddelde werker en niet met een bepaalde karaktereigenschap getekend. Hij werkt hard, maar niet te hard, is collegiaal wanneer hij dat moet zijn. Juist hierdoor vallen de andere stripfiguren meer op met hun karakter.

Dogbert

Dogbert is de hond van Dilbert. Maar hij is anders dan andere honden; in plaats van zijn baasje gehoorzamen, wil hij liever de wereld veroveren en iedereen zijn persoonlijke bediendes maken. Hij vindt dan ook dat hij het baasje is van Dilbert. Dogbert vindt steeds een manier om van andermans ellende zijn succes te maken. Toch staat hij Dilbert altijd bij als deze in de problemen zou zitten.

Ratbert

Deze lieve en goedgelovige rat is proefdier in een laboratorium en opgevoed zonder eigen wil. Op een dag ontsnapt hij uit het lab en knaagt zich een weg naar binnen in Dilbert’s huis. Ratbert is koste wat kost van plan om een lid van het gezin te worden en ervoor te zorgen dat ze van hem houden. Gelukkig voor hem lukt hem dit uiteindelijk ook.

Catbert

Catbert komt ook ineens op een dag binnengewandeld, maar Catbert is een kat met een kwaadaardig karakter en besluit Dogbert dat hij beter een baan zou kunnen zoeken als hoofd van personeelszaken bij het bedrijf waar Dilbert werkt. Met alle gevolgen van dien.

Carol

Carol is de secretaresse van het bedrijf en is alles behalve behulpzaam. Ze haat haar baan en vindt dat ze onderbetaald wordt. Ze is sarcastisch, sadistisch en laat dit ten allen tijden merken aan haar collega’s en ook haar baas.

De puntharige baas

De baas van Dilbert heeft eigenlijk geen naam, zodat het makkelijker is om je in het personage in te leven. De baas is niet geliefd bij zijn medewerkers, hij is dom en heeft weinig begrip voor het werk dat hij doet alsmede zijn medewerkers. Door zijn domme en onnodige beslissingen moet iedereen vaak overwerken.

Alice

Alice is één van de directe collega’s van Dilbert. Alice is slim en werkt erg hard. Eigenlijk te hard, ze is de enige die overuren werkt, maar helaas levert het voor haar niets op, wat er voor zorgt dat ze vaker in een slechte bui is dan in een goede bui.

Wally

Wally is ook een directe collega van Dilbert en is de tegenstelling van Alice. Wally maakt er een kunst van om zo min mogelijk te werken maar toch als hardwerkend over te komen. Je zult hem het meest zien rondlopen met zijn kop koffie. Hij is erg ervaren in het niets doen en uitstellen van zijn werk.

Asok

Asok is de stagiaire in het bedrijf. Hij is erg slim, maar ook naïef. Hierdoor wordt hij door zijn collega’s vaak voor de gek gehouden en worden zijn vele enthousiaste ideeën steeds weer de kop ingedrukt.

Tina

Tina is degene die ervoor zorgt dat alle technische jargon dat gebruikt wordt leesbaar wordt voor het normale publiek. Dit is nodig voor de handleiding van allerlei producten die door het bedrijf op de markt wordt gebracht. Tina vindt dat ze als vrouw zijnde benadeeld wordt qua eer voor haar werk wat ze afreageert op haar collega’s.

Herkenbaarheid

Doordat Scott Adams in meerdere bedrijven had gewerkt merkte hij dat hij in elk bedrijf wel een bepaalde persoon met een bepaald karakter tegenkwam. Denk maar eens aan een type persoon dat altijd in een slechte bui is of juist iemand die altijd vrolijk is of misschien iemand die liever lui dan moe is, een secretaresse die niet behulpzaam is of een baas die niets begrijpt van zijn eigen bedrijf of personeel. Dit soort mensen kom je in elk kantoor wel tegen. Dit maakt de belevenissen van zowel Dilbert als dat van zijn collega's zeer herkenbaar. Juist omdat mensen op een kantoor deze stripfiguren en hun belevenissen herkennen, is Dilbert erg populair geworden.

Verschenen stripboeken

Er zijn al heel wat boeken verschenen in zowel de Engelse als de Nederlandse taal, hieronder staan ze genoemd.

Nederlands (vertaald)

 • Een walvis scheert zich bij voorkeur nat
 • Breng me het hoofd van Willy van de postkamer
 • Dogberts helpdesk voor domme idioten
 • Verbeter je leven door kantoorspullen te stelen
 • Krachtpatser met de muis

Engels

 • Random Acts of Management
 • Dilbert gives You the business
 • Don't step in the leadership
 • Journey to Cubeville
 • I'm not anti-Business, I'm anti-idiot
 • Seven years of highly defective people
 • Casual day has gone too far
 • Fugitive from the cubicle police
 • Shave the wales
 • It's obvious you won't survive by your wits alone
 • Always postpone meetings with time-wasting morons.
© 2012 - 2024 Esthercita79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is beybladen en waar komt het vandaan?Bij de kinderen onder ons is een beyblade wel bekend, maar als leraar of ouder is het soms heel moeilijk om telkens mee…
recensieRecensie van Vleugelslag (Wally Lamb)Wally Lamb (1950) is een auteur met diverse bestsellers op zijn naam. Hij is geliefd om zijn psychologische romans, waar…
recensieTranscendence Review19 juni 2014 was het dan zover: Transcendence verscheen in de bioscoop. De door Wally Pfister geregisseerde film verkent…

Superman, de man van staal!Superman, de man van staal!Superman, iedereen kent hem wel, het Amerikaanse icoon. Maar wie is nu eigenlijk die man met zijn rode onderbroek?
Goscinny, de scenarist achter 'Asterix en Obelix'René Goscinny is in de geschiedenis van de Franse stripverhalen onmisbaar. Samen met Uderzo was hij de bedenker van de w…
Bronnen en referenties
 • www.dilbert.com
 • www.boxtree.com
Esthercita79 (271 artikelen)
Laatste update: 22-02-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Strips
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.