Goscinny, de scenarist achter 'Asterix en Obelix'

René Goscinny is in de geschiedenis van de Franse stripverhalen onmisbaar. Samen met Uderzo was hij de bedenker van de wereldberoemde Asterix en hij werkte samen met tal van andere getalenteerde tekenaars en scenaristen. Hij stierf echter al op 51-jarige leeftijd waardoor hij een enorme leegte achterliet.

Kinderjaren in Argentinië

René Goscinny werd op 14 augustus 1926 in Parijs geboren. Zijn vader - Stanislas Simkha Goscinny - was een chemisch ingenieur uit Warschau en zijn moeder - Anna Beresniak - was afkomstig uit Oekraïne. René bleef echter niet lang in zijn geboorteland want zijn vader kreeg een aanbieding om in Buenos Aires (Argentinië) te gaan werken. Tot de dood van zijn vader in 1943 bleef Goscinny daar. Hij ging naar de Franse middelbare school en had er een korte carrière als tekenaar. Hij moest immers inkomsten zien te vergaren nadat zijn vader was gestorven.

Twee thuislanden: Amerika en Frankrijk

Legerdienst

Omdat het leven zonder vader aan het hoofd van een gezin niet zo makkelijk is, stelt zijn oom Boris René en zijn moeder voor om naar Amerika te verhuizen. Boris woont daar en kan zo een oogje in het zeil houden. René behaalt er een letterdiploma en hij gaat studeren aan de kunstacademie. Hij komt echter terug naar Frankrijk om zijn militaire dienstplicht te vervullen. Ook in die tijd is hij bezig met tekenen. Hij illustreert er posters van het leger en in 1947 illustreert hij een eerste boek.

Eerste contacten met grote namen

In 1948 gaat Goscinny aan de slag in een kleine studio en daar raakt hij bevriend met Will Elder, Jack Davis en Harvey Kurtzman. Deze mannen zijn vooral bekend voor hun werk voor Mad Magazine, een satirisch stripblad. Zij bezorgen hem ook af en toe eens werk en dat zijn dan ook zijn eerste stappen binnen de stripwereld. Daarna ontmoet hij ook Maurice De Bevere, de Belgische bedenker van Lucky Luke. Het is ook dankzij De Bevere dat Goscinny in contact komt met Georges Troisfontaines, de baas van Worldpress en Yves Chéron, de man die de scepter zwaait bij International Press. Stilaan rolt de Parijzenaar in de wereld van de striphelden.

Ontmoeting met Uderzo

In 1951 ontmoet de 25-jarige Goscinny, Uderzo. Het klikt meteen tussen die twee en ze beginnen bijna onmiddellijk samen ideeën uit te werken. Zo maken ze Hoempa-Pa, een strip die verschijnt in het tijdschrift Tintin. Dit verhaal wordt ook gezien als de voorloper van Asterix. Uderzo en Goscinny gaan samen op zoek naar een nieuwe held uit de geschiedenis van Frankrijk. Eerst hebben ze Reinaert de vos in gedachten, maar omdat iemand hen al voor is geweest, kiezen ze uiteindelijk voor de Galliërs en Asterix. In 1959 verschijnt Asterix voor een eerste keer in Pilote, een stripblad voor volwassenen. De reeks kent een onmetenlijk succes en wordt vanaf dan in heel wat verschillende landen verspreid.

Andere werken

Goscinny werd alom bekend door Asterix, maar hij werkte daarna ook nog mee aan tal van andere projecten. Zo schreef hij onder het pseudoniem Agostine een serie kinderboeken die handelen over een lagereschooljongen in de jaren zestig van de twintigste eeuw. De kleine Nicolaas werd geïllustreerd door Jean-Jacques Sempé. Deze verhalen werden in 2009 trouwens verfilmd in 'Le Petit Nicolas'. De prent werd geregisseerd door Laurent Tirard.
Als scenarist werkte hij ook samen met Jean Tabary (Valentin, Iznogoedh) en Gotlib (de Dingodossiers).

Veel te vroege dood

In 1977 richten Uderzo en Goscinny de tekenfilmstudio 'Idéfix' op. Het gaan hen beiden voor de wind, maar op 5 november gebeurt er iets tragisch. René Goscinny moet voor een medische check-up naar het ziekenhuis, maar bezwijkt daar aan een hartaanval. Hij sterft op 51-jarige leeftijd. Uderzo moet van dan af aan alleen verder. Het nummer 'Asterix en de Belgen' was dan ook het laatste nummer waar Goscinny aan meegewerkt heeft.

Weetjes

  • Terwijls Goscinny samen met zijn moeder in Argentinië verbleef, woedde er in Europa een grote oorlog. Tijdens Wereldoorlog II kwamen er heel wat familieleden van Goscinny om. Daar heeft hij zijn hele leven lang onder geleden.
  • Goscinny was van 1959 redacteur bij Pilote en tussen 1963 en 1974 hoofdredacteur.
  • Goscinny richtte samen met Uderzo, Charlier en Hébrard de agentschappen Edipresse en Edifrance op (1956).
© 2012 - 2024 Gietje711, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Asterix bij de PictenAsterix bij de PictenAsterix en Obelix, de lievelingsfiguren van menig stripliefhebber, beleven een nieuw avontuur in een nieuw album. Het is…
De film Asterix & Obelix: Missie CleopatraDe film Asterix & Obelix: Missie CleopatraIn de jarig zestig van de twintigste eeuw beginnen Uderzo en Goscinny aan het avontuur genaamd 'Asterix'. De Franse scen…
Asterix - De papyrus van CaesarrecensieAsterix - De papyrus van CaesarIn oktober 2015 verschijnt het zesendertigste album van Asterix, onder de titel ‘De papyrus van Caesar.’ Jean-Yves Ferri…

Dilbert - een herkenbaar stripverhaal voor kantoorpersoneelDilbert is een stripfiguur bedacht door Scott Adams. Dilbert is een ingenieur die werkt bij een commercieel bedrijf. Hij…
Manga: Private PrinceManga: Private PrinceMiyako Sakuragawa is een student op Eito University. Miyako schrijft een soort werkstuk over koningin Ritsuko de overgro…
Bronnen en referenties
  • www.goscinny.net
  • www.asterix.com
Gietje711 (128 artikelen)
Gepubliceerd: 02-04-2012
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Strips
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.