recensie

Asterix - De papyrus van Caesar

Asterix - De papyrus van Caesar In oktober 2015 verschijnt het zesendertigste album van Asterix, onder de titel ‘De papyrus van Caesar.’ Jean-Yves Ferri staat garant voor de tekst en Didier Conrad heeft zich op de tekeningen gestort. De namen van het oorspronkelijke schrijver- en tekenaarduo staat pontificaal op de voorkant: R. Goscinny en A. Underzo. Het verhaal is geïnspireerd op Wikileaks en de onthullingen van klokkenluider Julian Assange (Polemix).

Franse stripfiguren helden


Asterix en Obelix

Twee jaar na het album Asterix bij de Picten verschijnt in oktober 2015 een nieuw avontuur van Asterix & Obelix, onder de titel De Papyrus van Caesar. In dit avontuur draait het om de informatiewereld, het achterhouden van informatie en het lekken ervan: propaganda en persoonlijke public-relations worden op de hak genomen.

In het album worden nieuwe personages geïntroduceerd, waaronder de journalist Polemix, geïnspireerd op klokkenluider Julian Assange van Wikileaks. Net als bij het stripboek Asterix bij de Picten is Jean Yves Ferri de tekstschrijver en Didier Conrad de tekenaar. Het is hun tweede album in de serie, waar de bejaarde Albert Uderzo niet meer mee tekende (hij is 87 jaar oud in 2015). Conrad heeft volledig het stokje overgenomen en doet dat met verve. Asterix bij de Picten werd een groot succes.

Nieuw leven ingeblazen

De lancering van de nieuwe Asterixen gaan met veel medianieuws gepaard, waardoor er een kleine Asterix-hype ontstaat. Dat was altijd het geval bij de uitkomst van een nieuwe titel, maar sinds 1977 daalde de kwaliteit en interesse. Het brein achter de strip, René Goscinny, stierf in dat jaar en tekenaar Uderzo pakte in eerste instantie alleen de serie op. Het nieuwe duo heeft de serie nieuw leven in geblazen met twee fantastische albums en van een stijlbreuk in de tekeningen is geen sprake.

Julius Caesar en Promoplus

Julius Caesar heeft een pr-adviseur, Bonus Promoplus, die hem adviseert een hoofdstuk uit werk 'Commentaren over de Gallische Oorlog', Caesars ambtelijke verslag over zijn veldtochten, te schrappen. Caesar rept in zijn Commentarii De Bello Gallico, zoals het geschrift in werkelijkheid heet, met niet één letter over het bestaan van Asterix en Obelix en het onoverwinnelijke Gallische dorpje. Caesar tekende in het echt zijn memoires circa 50 voor Christus op.

Dat vermaledijde hoofdstuk beschrijft de nederlagen tegen de Galliërs in Armorica. Die nederlagen staan niet goed op het cv van Caesar. Alle kopieën van dat hoofdstuk worden op één na vernietigd. Die ene papyrusrol speelt de hoofdrol in dit stripalbum. Een van de schrijvers in dienst van Caesar heet Bigdatha en hij is het die één kopie van het vernietigde deel redt.

De blonde persmuskiet Polemix krijgt hem in handen en hij wil het nieuws rondbazuinen (lekken), maar de Romeinse censuur zit achter hem aan. Hij komt in het Gallische dorpje terecht en hoofdman Heroïx wil voorkomen dat de kennis van dat ene hoofdstuk verloren gaat. Hij stuurt Asterix, Obelix en Panoramix met de papyrus naar Archeopterix, de bewaker van alle opgeslagen kennis. Dat gaat niet zonder slag of stoot. Caesar zelf verschijnt ten tonele.

Miljoenenoplage

De papyrus van Caesar is het 36ste album in de serie die begon met Asterix de Galliër in 1959. Jean-Yves Ferri en Didier Conrad namen de serie over met zegen van Uderzo. Nummer 36 verschijnt in een miljoenenoplage in 20 landen. De Nederlandse vertaling is van Frits van der Heide.

Bron: Asterix - De papyrus van CaesarBron: Asterix - De papyrus van Caesar

Personages

De personages in de strips hebben namen die vaak uit woordspelingen bestaan. In De papyrus van Caesar komen we een paar nieuwe figuren tegen:
  • Antivirus, Romeins soldaat en bewaker van de duiventil
  • Archeopterix, Druïde die Panoramix heeft opgeleid en bewaker van alle kennis
  • Bigdatha, Numibische kopiist
  • Bonus Promoplus, pr-adviseur van Caesar
  • Canis, Griekse astroloog van Caesar
  • Decubitus, centurio van het Romeinse kamp
  • Naturalix, druïde en klasgenoot van Panoramix
  • Polemix, nieuwtjesjager en correspondent van de Lutettieër
  • Vannotus, Romeins soldaat
  • Wifix, dorpsomroeper, nieuwslezer
  • Woekerpolis, slaaf van Bonus Promoplus

Ouderwets scherp

Wie van Asterix en Obelix houdt verzamelt de albums, vanaf nummer 1 tot en met 24 en de nummers die daarna verschenen, ook al waren die minder scherp van toon en soms erg flauw in de grappen. Na de dood van René Goscinny ontbrak de scherpte in de teksten. Die is met Asterix bij de Picten en De Payrus van Caesar weer helemaal terug.

De tekeningen zijn ouderwets goed en doen niet voor die van de meester zelf onder. De teksten van Ferri zijn voor kinderen en volwassenen leuk om te lezen, vanwege de verschillende lagen die hij er in verwerkt. Grappig is bijvoorbeeld de ossenkar die de post moet brengen en de veel snellere postduif. De ontwikkelingen in de informatievoorziening staan niet stil. Leuk is ook te lezen over de oplage van Caesars werk; het is een bestseller want er zijn al 50 exemplaren verkocht. Het refereert aan de betekenis van aantallen en bestsellerlijsten van vandaag de dag.

Vertrouwde elementen

De vertrouwde elementen zitten ook in dit album:
  • Obelix die everzwijnen wil eten;
  • Obelix die met Romeinen op de vuist wil;
  • het piratenschip;
  • de bard Kakafonix (al heette hij voorheen Assurancetourix);
  • de hoofdman Heroïx die woorden heeft met zijn vrouw (al heette hij voorheen Abraracourcix);
  • het maal aan de ronde tafel aan het einde van het verhaal.

Postscriptum

In een PS-je aan het einde van het verhaal laat het duo zien hoe door de eeuwen heen informatie werd doorgegeven en hoe het tot inspiratie diende van tekenaar en tekstschrijver van de Asterixen. Aan het tafeltje zitten niet Conrad en Ferri te luisteren naar de overlevering, maar Gébert en René. Het laat zien dat voor de Galliërs het gesproken woord telt, tot aan Uderzo en Goscinny en Conrad en Ferri toe.

Het laatste plaatje toont enkele albums uit de serie van de twee bedenkers, met de namen van Ferri & Conrad eronder. Idefix het hondje houdt een papier in zijn bek waarop staat: ”Einde van deze episode.” We kunnen meer avonturen van Asterix verwachten.

Lees verder

© 2016 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De film Asterix & Obelix: Missie CleopatraDe film Asterix & Obelix: Missie CleopatraIn de jarig zestig van de twintigste eeuw beginnen Uderzo en Goscinny aan het avontuur genaamd 'Asterix'. De Franse scen…
Goscinny, de scenarist achter 'Asterix en Obelix'René Goscinny is in de geschiedenis van de Franse stripverhalen onmisbaar. Samen met Uderzo was hij de bedenker van de w…
Julius Caesar – veni, vidi, viciHet derde deel van het Romeinse Rijk gaat over de bekende Gaius Julius Caesar die lange tijd aan de macht was in het Rij…

Latijnse citaten in de strips van AsterixLatijnse citaten in de strips van AsterixWie kent niet de populaire stripreeks 'Asterix'? De kleine Galliër met de grote, gele snor neemt het in de door Albert U…
Biografie van Jerom - strippersonage van Willy VandersteenBiografie van Jerom - strippersonage van Willy VandersteenJerom werd bekend als personage in de strip Suske & Wiske van Willy Vandersteen. Het eerste Suske & Wiske-album waarin J…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Cover boek
  • http://boeklog.info/2015/10/22/asterix-de-papyrus-van-caesar/ geraadpleegd op 6 januari 2016
  • http://www.ad.nl/ad/nl/5600/Kunst-literatuur/article/detail/4168582/2015/10/22/Nieuwe-Asterix-in-de-schappen-na-twee-jaar-stilte.dhtml geraadpleegd op 6 januari 2016
  • http://www.bol.com/nl/p/asterix-36-de-papyrus-van-caesar/9200000047668521/ geraadpleegd op 6 januari 2016
  • http://www.nrc.nl/nieuws/2015/10/21/assange-is-polemix-in-nieuwe-asterix geraadpleegd op 6 januari 2016
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/De_papyrus_van_Caesar geraadpleegd op 6 januari 2015
  • http://www.tzum.info/2015/10/recensie-jean-yves-ferri-en-didier-conrad-asterix-en-de-papyrus-van-caesar/ geraadpleegd op 6 januari 2016
  • Afbeelding bron 1: Asterix - De papyrus van Caesar
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 18-04-2019
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Strips
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.