recensie

Recensie: De grappigste avonturen van Donald Duck

Recensie: De grappigste avonturen van Donald Duck Op zoek naar de leukste verhalen die zijn uitgebracht van Donald Duck? Dan zit bij deze uitgaven zeker goed! De grappiste avonturen van Donald Duck is een reeks uitgaven van stripboeken met elke keer een stuk of 10 leuke verhalen van Donald Duck!

De grappigste avonturen van Donald Duck

Sinds 2002 is men begonnen met het uitgeven van het stripboek ‘De grappigste avonturen van Donald Duck’. In elk van deze stripboeken vind je verhalen terug die door de loop van jaren uit zijn gegeven in onder andere het weekblad van Donald Duck, maar ook Donald Duck extra. Inmiddels zijn er al 26 delen uitgegeven, waarvan elk deel ongeveer 95 pagina’s beslaat. De verhalen kunnen 30 jaar oud zijn, maar ook 5 jaar oud en zo hou je een leuke afwisseling van verhalen. Ik merk zelf dat ik eigenlijk merendeel van de verhalen niet ken, terwijl ik al jaren lang de Donald Duck lees!

Wie is Donald Duck?

Voor de mensen die Donald Duck nog niet kennen, hierbij een kleine geschiedenis. Donald is geboren op 9 juni 1934. Dit wordt als zijn geboortedatum gezien omdat dit de eerste keer is dat hij voorkwam in een filmpje van Disney. Pas 3 jaar later heeft hij zijn eigen filmreeks gekregen. Qua familie heeft hij zijn ouders Woerd en Hortensia Duck en hij heeft een zus genaamd Dumbella, maar naar mijn weten komen deze niet echt voor in de serie. Zijn zus heeft echter wel kinderen genaamd Kwik, Kwek en Kwak en in 1938 kwamen deze voor het eerst logeren bij Donald en zijn ook nooit meer weggegaan. Ze zorgen vooral in het begin voor veel katte kwaad, maar tegenwoordig zijn ze aardig braaf. De grote liefde van Donald is Katrien Duck, maar deze houdt Donald maar te graag aan het lijntje tot irritatie toe, maar Donald heeft een rivaal! Guus Geluk heeft namelijk ook een oogje op Katrien en ze kan maar niet een keuze maken! Hieronder een kleine beschrijving per personage.

Wie komen er allemaal voor in de Donald Duck?

Hieronder een kleine beschrijving van wie er allemaal voor komen in ‘de grappigste avonturen van Donald Duck’:

Donald Duck komt natuurlijk in zijn eigen verhalen voor. Hij zorgt voor zijn neefjes en is gek op Katrien, maar hij staat vooral bekend om zijn pech en driftigheid. Vooral in het begin werd hij vaak erg driftig en kwam hij in de problemen, maar tegenwoordig draait het vooral om de pech die hij heeft. Pech heeft hij zeker met zijn werk en verandert dan ook telkens van een andere baan wat natuurlijk weer voer is voor nieuwe verhalen!

De neefjes van Donald, genaamd Kwik, Kwek en Kwak zijn er al vele jaren en zijn geen dag ouder geworden. Wel qua gedrag want waren ze in het begin erg vervelend, tegenwoordig gedragen ze zich een stuk beter en zorgen ze juist voor Donald. Ze zijn woudlopers en altijd in voor avontuur!

Katrien Duck, de liefde van Donald. Katrien houdt hem en Guus maar al te graag aan het lijntje en is zeker niet de makkelijkste. Ze laat ze graag strijden om haar en wie er wint, daarmee gaat ze uit. Ze zorgt ook af en toe voor haar nichtjes en heeft het maar druk met de lokale damesclub.

Dagobert Duck is de rijke oom van Donald, maar dat betekent zeker niet dat hij vrijgevig is! Hij laat af en toe Donald keihard werken voor een paar centen en de rekeningen moeten gewoon door Donald betaald worden. Maar hij neemt Donald en de neefjes altijd vaak mee op avontuur, maar ook daar met de reden dat ze voor hem het werk kunnen doen! Dagobert heeft het niet altijd makkelijk met vijanden op de loer die zijn geld willen stelen!

Guus Geluk is een neef van Donald en rivaal voor het krijgen van Katrien. Beiden willen ze Katrien, maar die is zeker het makkelijkste niet. Guus Geluk doet zijn naam eer aan en heeft alle geluk van de wereld, in tegenstelling tot Donald. Guus heeft ook nooit over te werken en heeft maar een makkelijk leventje.

Willie Wortel is de uitvinder in de Donald Duck en verzint allerlei geniale uitvindingen en vaak niet het gewenste eindresultaat hebben. Maar hij staat altijd klaar om mensen te helpen en zorgt altijd voor leuke avonturen met zijn tijdmachine!

Wat maakt Donald Duck zo goed?

Donald Duck beleeft vele avonturen samen met onder andere de neefjes en met zijn oom Dagobert Duck waarbij ze soms heel ver moeten reizen, maar veelal blijven ze gewoon lekker dichtbij huis. De verhalen zijn lekkere simpele verhalen met onschuldige grapjes en situaties. Elk verhaal staat op zich, dus je hoeft je niet te houden aan een volgorde. Naast deze leuke verhalen zijn het ook vooral de illustraties die de Donald Duck zo goed maken. Ze zijn het beste te omschrijven als simpel, maar duidelijk. Er wordt gebruik gemaakt van lekkere felle kleuren die vrolijk over komen. De illustraties worden goed uitgebeeld zodat je snel kunt zien hoe de personages zich voelen en wat ze aan het doen zijn, zoals rennen of dat ze kwaad zijn of juist vrolijk. Dit maakt het lezen zeker een stuk makkelijk en is het heerlijk om even niks aan je hoofd te hebben.

Conclusie

Elke uitgave bevat rond de 10 verhalen met rond de 95 bladzijden en dat is een mooie verhouding. De verhalen variëren qua inhoud, maar zijn altijd gebaseerd op leuke onschuldige avonturen die soms dichtbij huis af lezen en soms ver weg. Er is een groep van karakters die telkens weer terug komen en dat houdt het ook lekker simpel. Ik denk zeker dat ‘simpel’ de stripboeken van Donald Duck goed beschrijft. Simpel hoeft namelijk niet iets negatiefs te betekenen. In deze zin is het juist positief, omdat het duidelijke en goed in elkaar gezette verhalen zijn, ondersteund door goede illustraties, waardoor de verhalen goed te volgen zijn. De strips zijn zo geschreven dat je er heerlijk in kan wegdromen.
© 2009 - 2024 Misterlak, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Donald Duck de karaktersDeze zogehete altijd vrolijke eend weet nu al 56 jaar kinderen te amuseren met zijn weekblad. Niet alleen kinderen, ook…
Lizzy, Juultje en Babetje: de nichtjes van de familie DuckLizzy, Juultje en Babetje: de nichtjes van de familie DuckDonald Duck is één van de beroemdste eenden ter wereld. Ook zijn oom Dagobert en zijn vriendin Katrien genieten grote be…
Duckstad ClickCards: nieuwe verzamelactie Super de BoerVoor alle verzamelaars onder ons: De nieuwe spaar-actie van de Super de Boer "De zoektocht naar het verdwenen geluksdubb…
Donald Duck - Info - Geschiedenis, Stem etcDonald Duck - Info - Geschiedenis, Stem etcDie goede oude snater bestaat nu al 60 jaar in Nederland. In die tussentijd is er veel gebeurd. Hoe is hij als jong eend…

Donald Duck pocketsDonald Duck pocketsDe Donald Duck pockets kennen een grote populariteit in Nederland. De allereerste pocket 'Donald en de zebra-mossel' uit…
Willy VandersteenWilly VandersteenWilly Vandersteen is een Vlaamse striptekenaar die wereldberoemd is geworden met de avonturen van Suske en Wiske. Maar S…
Misterlak (90 artikelen)
Laatste update: 13-03-2011
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Strips
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.